ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 15 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ

Εκρηξη αυτοκινήτου έξω από εκκλησία στο Κιρκούκ

ΚΙΡΚΟΥΚ. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που είχε στόχο μία εκκλησία στην πόλη Κιρκούκ του βόρειου Ιράκ, σύμφωνα με πηγή της αστυνομίας. Το αυτοκίνητο εξερράγη μπροστά από την εκκλησία, τραυματίζοντας μεταξύ άλλων τον ιερέα της, καθώς και κατοίκους των γειτονικών σπιτιών. Πάνω από 40 σπίτια στην περιοχή καταστράφηκαν. Χριστιανοί του Ιράκ έχουν γίνει στόχοι μιας σειράς επιθέσεων από τον Οκτώβριο, όταν περίπου 60 πιστοί σκοτώθηκαν μέσα σε εκκλησία της Βαγδάτης στη διάρκεια ομηρίας τους από οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΟΜΑΛΙΑ

Η αναρχία, αιτία του λιμού

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ. Η πείνα στο Κέρας της Αφρικής οφείλεται στη συλλογική αποτυχία τερματισμού του πολέμου στη Σομαλία, δήλωσε ο πρόεδρος της αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, Ντόναλντ Καμπερούκα, ο οποίος ανέφερε ότι ο λιμός είναι ο χειρότερος των τελευταίων 60 ετών. Σύμφωνα με τον Καμπερούκα, το επίκεντρο της κρίσης βρίσκεται στις περιοχές όπου επικρατεί πλήρης αναρχία. Οι δύο περιοχές, που ο ΟΗΕ κήρυξε σε κατάσταση λιμού τον Ιούλιο, ελέγχονται από τους αντάρτες Σεμπάμπ, οι οποίοι συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Σήμερα, 10 εκατομμύρια άνθρωποι στο Κέρας της Αφρικής έχουν ανάγκη επισιτιστικής βοήθειας, δύο εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από υποσιτισμό και 500.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα.

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Απαγόρευση μαντίλας δημοσίως

ΡΩΜΗ. Ιταλική κοινοβουλευτική επιτροπή ενέκρινε σχέδιο νόμου που απαγορεύει σε γυναίκες να φορούν δημοσίως μαντίλα, η οποία καλύπτει πλήρως το πρόσωπό τους. Το νομοσχέδιο, που πέρασε από την επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων χθες, θέτει ουσιαστικά εκτός νόμου την μπούρκα, τη νικάμπ και οποιοδήποτε άλλο μαντίλι καλύπτει το πρόσωπο σε δημόσιους χώρους. Η ίδια συνταγματική διάταξη επιβάλλει πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης 12 μηνών σε τρίτους, που υποχρεώνουν τις γυναίκες να καλύπτουν τα πρόσωπά τους. Τον νόμο εισηγήθηκε η μαροκινής καταγωγής Σουάντ Σμπάι, μέλος του κυβερνητικού Κόμματος της Ελευθερίας. Η αντιπολίτευση καταψήφισε το νομοσχέδιο.

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ

Ενδέκατη σύλληψη στη Βρετανία

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μία ακόμη σύλληψη, την ενδέκατη κατά σειρά, σε σχέση με το σκάνδαλο υποκλοπών από τις εφημερίδες του ομίλου του Ρούπερτ Μέρντοχ, έκανε χθες η βρετανική αστυνομία. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, 71χρονος άνδρας συνελήφθη, καθώς φέρεται να εμπλέκεται στην υποκλοπή τηλεφωνικών επικοινωνιών και είναι ύποπτος για διαφθορά, όταν έφτασε σε προγραμματισμένο ραντεβού του σε αστυνομικό τμήμα του βόρειου Λονδίνου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σκότλαντ Γιαρντ. Τα τηλεοπτικά δίκτυα Sky News και BBC μετέδωσαν ότι πρόκειται για τον Στιούαρτ Κάτνερ, πρώην διευθυντή σύνταξης της News of the World, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε από την εφημερίδα το 2009. Εξαιτίας του σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών, πολλοί στενοί συνεργάτες του Μέρντοχ, αξιωματούχοι της βρετανικής αστυνομίας και ένας συνεργάτης του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον αναγκάστηκαν να παραιτηθούν.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Αυτοκτονία επικεφαλής φυλακών

ΜΟΣΧΑ. Ο επικεφαλής ενός ρωσικού περιφερειακού σωφρονιστηρίου αυτοκτόνησε με το υπηρεσιακό του όπλο, ενώ γινόταν έρευνα στο γραφείο του, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης διαφθοράς. Οπως δήλωσε εκπρόσωπος της ερευνητικής επιτροπής στο πρακτορείο Ιντερφάξ, ο επικεφαλής των φυλακών στην περιοχή Χαμπαρόβσκ της Απω Ανατολής, Βλαντιμίρ Κονέτσκι, «αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι με το υπηρεσιακό του όπλο… κατά τη διάρκεια έρευνας στο γραφείο του». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Κονέτσκι είχε κατηγορηθεί νωρίτερα, χθες, ότι αποδέχθηκε ένα μεγάλο ποσό, εν είδει δωροδοκίας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Μια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο ανέφερε ότι ένας στους τέσσερις Ρώσους παραδέχθηκε ότι είχε πληρώσει «μίζες» τον χρόνο που πέρασε.

ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΛΓΕΡΙΑΣ

Νεκρός ο γιος του Αλί Μπελχάτζ

ΑΛΓΕΡΙ. Το βορειοαφρικανικό παρακλάδι της Αλ Κάιντα ανακοίνωσε χθες ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Αλγερίας σκότωσαν τον γιο του ιδρυτή του Ισλαμικού Μετώπου Σωτηρίας, ο εκτοπισμός του οποίου από το πολιτικό προσκήνιο οδήγησε τους ισλαμιστές σε εξέγερση. Η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ ανήρτησε χθες τη νεκρολογία του Αμπντελκαχάρ Μπελχάτζ σε στρατιωτικού περιεχομένου ιστοσελίδες. Την περασμένη εβδομάδα, ορισμένες αλγερινές εφημερίδες ανέφεραν τον θάνατο του Μπελχάτζ μετά από έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου του στο Αλγέρι. Οι δυνάμεις ασφαλείας σπανίως επιβεβαιώνουν τέτοιου είδους ενέργειες. Επρόκειτο για τον γιο του Αλί Μπελχάτζ, του υπ’ αριθμόν 2 του παράνομου, σήμερα, Ισλαμικού Μετώπου Σωτηρίας. Το ΙΜΣ είχε κερδίσει τις εκλογές του 1991, αλλά ο στρατός ακύρωσε τη νίκη του, πυροδοτώντας τη βίαιη εξέγερση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή