Αθώος δήλωσε ο Χόσνι Μουμπάρακ

Αθώος δήλωσε ο Χόσνι Μουμπάρακ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Εξασθενημένος και ξαπλωμένος σε φορείο, στο ειδικό σιδερένιο «κλουβί» του δικαστηρίου, εμφανίστηκε ο ανατραπείς πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, την πρώτη ημέρα της δίκης του, στην οποία κατηγορείται για δολοφονία διαδηλωτών κατά την εξέγερση του περασμένου Φεβρουαρίου και για διαφθορά. Ο Μουμπάρακ, που είναι ο πρώτος ανατραπείς Αραβας ηγέτης που εμφανίζεται ενώπιον της Δικαιοσύνης, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που τον βαρύνουν. Η επόμενη ακροαματική διαδικασία ορίστηκε για τις 15 Αυγούστου. Μέχρι τότε, ο 83χρονος Μουμπάρακ θα βρίσκεται φρουρούμενος σε νοσοκομείο, στα περίχωρα του Καΐρου. Η δίκη για τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ Αντλι και τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων οι δύο γιοι του Μπουμπάρακ, Γκαμαάλ και Αλάα, συνεχίζεται σήμερα. Η εικόνα του Μουμπάρακ στο δικαστήριο, η οποία έκανε τον γύρο του κόσμου, ενθουσίασε τους χιλιάδες Αιγύπτιους που διαδήλωσαν για την ανατροπή του και έστειλε σαφές μήνυμα σε όλους τους ηγέτες του αραβικού κόσμου που παραμένουν αγκιστρωμένοι στην εξουσία, όπως ο Καντάφι στη Λιβύη και ο Μπασάρ Αλ Ασαντ στη Συρία, οι οποίοι ασκούν καταστολή εναντίον των λαών τους.

Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου τόνισε ότι ο Μουμπάρακ «είχε την πρόθεση να σκοτώσει» τους ειρηνικούς διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των 18 ημερών που τον ανέτρεψε, αλλά και άλλους αντικαθεστωτικούς στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας. Ο εισαγγελέας ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Μουμπάρακ έδωσε άδεια στον πρώην υπουργό Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ Αντλι, να χρησιμοποιήσει αληθινά πυρά εναντίον πολιτών. Τουλάχιστον 846 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 6.000 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της βίαιης καταστολής της εξέγερσης.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Μουμπάρακ, ο Φαρίντ αλ Ντιμπ, ζήτησε από το δικαστήριο να καλέσει ως μάρτυρα τον στρατηγό Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία στην Αίγυπτο, μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου. Ο Αλ Ντιμπ δήλωσε ότι θα ήθελε να κληθούν συνολικώς να καταθέσουν στη δίκη πάνω από 1.600 μάρτυρες – πρόταση που έχει στόχο να μετατραπεί η ιστορική δίκη σε μια διαδικασία χωρίς τέλος.

Οι προσπάθειες της υπεράσπισης να κλητευθεί ως μάρτυρας ο Ταντάουι, ενδέχεται να φέρουν σε δύσκολη θέση την ηγεσία του στρατού, η οποία επιχειρεί να πάρει αποστάσεις από τον Μουμπάρακ. Πολλοί είναι άλλωστε οι Αιγύπτιοι που εξαίρουν τη στάση του στρατού για τη στάση του στη μεταβατική περίοδο -η οποία συνεχίζεται- για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα.

Λίγο πριν από την έναρξη της δίκης, στο κτίριο της Ακαδημίας της Αστυνομίας του Καΐρου, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του ανατραπέντος πρόεδρου. Παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας, 53 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.

Εξω από το δικαστήριο είχε στηθεί γιγαντο-οθόνη απο την οποία το συγκεντρωμένο πλήθος παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Πλήθη είχαν συγκεντρωθεί σε καφενεία, με ζωηρό ενδιαφέρον, για να παρακολουθήσουν την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης, την οποία παρακολούθησαν και άλλες αραβικές χώρες.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο Μουμπάρακ συνομίλησε με τους γιους του και ανασήκωσε το κεφάλι του για να δει τι συμβαίνει.

Η κατάσταση της υγείας του Μουμπάρακ είναι επιβαρυμένη. Πολλοί όμως πιστεύουν ότι ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, ο οποίος μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο Κάιρο για τη δίκη, από νοσοκομείο στο Σαρμ ελ Σέιχ, όπου νοσηλεύεται, χρησιμοποιεί την εύθραυστη υγεία του για να γλιτώσει από τη δίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή