Ανησυχούν για τη βρετανική άμυνα

Ανησυχούν για τη βρετανική άμυνα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι περικοπές των αμυντικών δαπανών στη Βρετανία ενδέχεται να έχουν ως συνέπεια την αδυναμία των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Αυτό υποστηρίζει έκθεση βουλευτών της βρετανικής Βουλής. Συντασσόμενη με τις φωνές των επικριτών της κυβέρνησης Κάμερον, τον περασμένο χρόνο, οι οποίοι κατήγγειλαν τις περικοπές των αμυντικών δαπανών, η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής των Κοινοτήτων αναφέρει στη σχετική έκθεσή της ότι η επιθυμία της κυβέρνησης να εξοικονομήσει πόρους γίνεται εις βάρος των αναγκών ασφαλείας της χώρας.

Η έκθεση προκάλεσε την αντίδραση του υφυπουργού Αμυνας της Βρετανίας, Νικ Χάρβεϊ, ο οποίος, μιλώντας στο BBC, αρνήθηκε ότι οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες περιορίζουν τις δυνατότητες των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. «Νομίζω ότι οι περικοπές είναι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας» τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι η συμμετοχή της Βρετανίας στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη εγγράφεται και αυτή στο πλαίσιο των δυνατοτήτων των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας που συνέταξε την έκθεση, ο Συντηρητικός βουλευτής Τζέιμς Αρμπεθνοτ, διαφώνησε ανοιχτά με την πρωτοβουλία της κυβέρνησής του ως προς τις εν λόγω περικοπές.

Ο Αρμπεθνοτ κατηγόρησε τον υφυπουργό ότι υπερβάλλει ως προς τις δυνατότητες των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. «Ζούμε σε έναν εξαιρετικά ασταθή κόσμο», είπε ο βουλευτής «και η αναταραχή και οι εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο που συνεχίζονται έχουν ως συνέπεια, σε συνδυασμό με τις περικοπές των αμυντικών δαπανών, να ωθούν τις ένοπλες δυνάμεις μας να λειτουργούν στα όρια των δυνατοτήτων τους», επεσήμανε. «Δεν συμφωνούμε», κατέληξε ο Αρμπεθνοτ, «ότι η Βρετανία θα μπορεί να διατηρεί την επιρροή της στον κόσμο περιορίζοντας τις δαπάνες για την άμυνα και τη διπλωματία της».

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία διατηρεί δύναμη 10.000 ανδρών στο Αφγανιστάν, τη δεύτερη μεγαλύτερη ξένη στρατιωτική δύναμη στη χώρα, έπειτα από εκείνη των ΗΠΑ.

Η ανάγκη, ωστόσο, του περιορισμού του τεράστιου ελλείμματος του προϋπολογισμού ώθησε τη βρετανική κυβέρνηση Κάμερον να προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές δαπανών, μεταξύ των οποίων και στον τομέα της άμυνας, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα περισταλούν κατά 8% στο διάστημα των επομένων τεσσάρων ετών.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ισχυρίζεται ότι η κυβέρνησή του αναγκάστηκε να λάβει τις συγκεκριμένες επώδυνες αποφάσεις προκειμένου να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» των 62 δισ. δολαρίων την οποία κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών.

Η Βρετανία ελπίζει να καλύψει τις αμυντικές της ανάγκες συνεργαζόμενη στενότερα με τους συμμάχους της όπως η Γαλλία. Ωστόσο η Επιτροπή Αμυνας της βρετανικής Βουλής τονίζει ότι δεν έχει πειστεί για τη δυνατότητα επίτευξης του συγκεκριμένου στόχου, δεδομένης της δυσκολίας στη σύγκλιση των πολιτικών και των επιχειρησιακών αναγκών. Ο Τζιμ Μέρφι, εκπρόσωπος των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, δήλωσε ότι η επίμαχη έκθεση «καίει» την κυβέρνηση Κάμερον και ζήτησε την αναθεώρηση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για τις περικοπές στις αμυντικές δαπάνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή