Αποψη: Το τεστ Χίλεϊ και τρία συμπεράσματα

Αποψη: Το τεστ Χίλεϊ και τρία συμπεράσματα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν αρκετά σημάδια, που υποδεικνύουν τις δημοσιονομικές δυσκολίες μιας χώρας, από την απόδοση που ζητούν οι επενδυτές για να επενδύσουν στο χρέος της έως τον αριθμό των συμβολαίων για την κάλυψή τους έναντι του κινδύνου εθνικής χρεοκοπίας. Ο απλούστερος τρόπος, παρά ταύτα, για να εξακριβώσει κανείς τη δημοσιονομική κατάσταση μιας χώρας είναι το τεστ Χίλεϊ. Στις 28 Σεπτεμβρίου του 1976, ο Ντένις Χίλεϊ, τότε υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, επρόκειτο να ταξιδέψει στο Χονγκ Κονγκ για να συναντηθεί με τους ομολόγους του. Με τη στερλίνα, τις αγορές και την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, ακύρωσε το ταξίδι του λίγα, μόλις, μέτρα μακριά από το αεροδρόμιο Χίθροου. Επέστρεψε στο υπουργείο και επικοινώνησε με το ΔΝΤ. Αυτό το κεφάλαιο είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά εκείνης της εποχής. Μια ολόκληρη κυβέρνηση ήταν πλέον έρμαιο των εξελίξεων. Μέχρι τα Χριστούγεννα του ίδιου έτους, ο κ. Χίλεϊ δρομολόγησε την εφαρμογή ενός προϋπολογισμού με τεράστιες περικοπές στις κρατικές δαπάνες. Η ισπανική κυβέρνηση πέρασε χθες αντίστοιχη δοκιμασία. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, είχε προγραμματίσει καλοκαιρινές διακοπές στο εθνικό πάρκο Ντονάνα, στη νότια Ισπανία. Ακύρωσε, όμως, την αναχώρησή του για να «παρακολουθήσει στενότερα τις μεταβολές των οικονομικών δεικτών». Ανάλογη είναι η ιστορία που εκτυλίσσεται στις αγορές κρατικού χρέους της Ιταλίας. Από αυτήν την αταξία προκύπτουν τρία συμπεράσματα:

Πρώτον, η προσοχή του κόσμου μεταστράφηκε ξαφνικά από το πρόβλημα του αμερικανικού χρέους στο δημοσιονομικό αδιέξοδο των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, δηλαδή στις Βρυξέλλες.

Δεύτερον, οι πιέσεις μεταφέρονται πλέον στην Ιταλία και την Ισπανία, γεγονός που σημαίνει ότι το φιάσκο αυτό περνάει σε νέο επίπεδο. Η Ελλάδα και η Πορτογαλία, ούτως ή άλλως, είναι πάρα πολύ μικρές χώρες σε σχέση με την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, και την Ισπανία, την τέταρτη μεγαλύτερη. Το κόστος διάσωσης αυτών των χώρων θα είναι ασύμφορο.

Τρίτον, οι προσδοκίες των πολιτικών ηγετών στα ισχυρότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. διαψεύστηκαν «πανηγυρικά». Προφανώς, η εκτίμηση του Γάλλου πρόεδρου, Νικολά Σαρκοζί, και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, ότι το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη στο ευρώ ήταν λανθασμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή