Γραμμές άμυνας χαράσσουν Ε.Ε. και οι χώρες – στόχοι των αγορών

Γραμμές άμυνας χαράσσουν Ε.Ε. και οι χώρες – στόχοι των αγορών

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκτίναξη των spread των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων, καθώς και των γαλλικών και των βελγικών, η οποία σημειώθηκε χθες στις αγορές, επιδείνωσε τους φόβους για την επέκταση των κρίσης χρέους της Ευρωζώνης από την περιφέρεια στον πυρήνα των κρατών-μελών της. Ωστόσο, η κινητοποίηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς και η παρέμβαση της Τράπεζας της Ελβετίας με τη μείωση των επιτοκίων της αποφόρτισε, προσωρινά, το τεταμμένο κλίμα μεταξύ των επενδυτών. Ως αποτέλεσμα, τα spread σταδιακά υποχώρησαν, ενώ για πρώτη φορά μετά έξι ημέρες η τιμή των 10ετών ιταλικών και ισπανικών ομολόγων αυξήθηκε. Αντιθέτως, τα αντίστοιχα CDS, τα οποία εκφράζουν τις ανησυχίες για ενδεχόμενη χρεοκοπία μιας χώρας, σημείωσαν άνοδο. Η αβεβαιότητα για την Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με τα απογοητευτικά στοιχεία του κλάδου των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, συνέτεινε στη δραστική κάμψη 2% του πανευρωπαϊκού δείκτη FTSEurofirst 300, στο χαμηλότερο κλείσιμο 11μηνου των 1.027,82 μονάδων.

Η Τράπεζα της Ελβετίας μείωσε απροσδόκητα τα επιτόκιά της, ώστε να αποδυναμώσει το ελβετικό φράγκο. Το φράγκο είχε εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ έναντι των μεγαλύτερων νομισμάτων, θεωρούμενο ασφαλές καταφύγιο λόγω της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη, απειλώντας, ωστόσο, την ανάκαμψη της Ελβετίας. Πυροσβεστικά λειτούργησε και η συνάντηση του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι με τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλoντ Γιουνκέρ, η έκκληση του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόσο, για συστημική απάντηση στην κρίση και η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ. «Δίνεται η εντύπωση πως οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη επιταχύνονται», επισήμανε ο Στίβεν Μέιτζορ, επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιων ερευνών παγίων εισοδημάτων στην ΗSΒC.

Η επείγουσα διαβούλευση Γουνκέρ – Τρεμόντι κατέστη αναγκαία μετά την εκτίναξη των αποδόσεων των ιταλικών (αλλά και των ισπανικών) ομολόγων σε πρωτοφανή επίπεδα 14ετίας, αν και ο όγκος των συναλλαγών λόγω Αυγούστου είναι γενικά περιορισμένος. Ετσι, λίγο μετά τις δηλώσεις του Φινλανδού πρωθυπουργού Γίρκι Καϊτάνεν ότι «η εκτίναξη των αποδόσεων των εν λόγω ομολόγων προκαλεί ανησυχία και τρόμο», παρατηρήθηκε πτώση τους. Η απόδοση των ιταλικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας υποχώρησε 3 μονάδες βάσης στο 6,10%, ενώ τα spread από τις 383 μ. β. κατά τις πρωινές συναλλαγές υποχώρησαν στις 372 μ. β. Το επιτόκιο των 10ετών ισπανικών ομολόγων υποχώρησε 3 μ. β. στο 6,26%, ενώ τα spread αποκλιμακώθηκαν 4 μ. β. στις 387 μ. β.

Προδιαγράφοντας τις επόμενες «επιθέσεις» τους, παράγοντες των αγορών εκτιμούν πως δεν αποκλείεται η απόδοση ισπανικών και ιταλικών δεκαετών ομολόγων να φτάσει το 7%, αν υπερσκελισθεί το όριο του 6,5%. Τα δε spread των γαλλικών και των βελγικών ομολόγων, τα οποία όπως αποδεικνύεται δεν βρίσκονται στο απυρόβλητο, εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ χθες το πρωί στις 81 και 209 μ. β. αντίστοιχα. Οπως σημειώνουν αναλυτές, σήμερα η Ιταλία και η Ισπανία βρίσκονται στη θέση που ήταν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία πριν από την προσφυγή τους στον μηχανισμό στήριξης. Το Βέλγιο είναι η Ισπανία πριν από ένα μήνα, ενώ η Γαλλία βρίσκεται στη θέση που ήταν το Βέλγιο.

Συν τοις άλλοις, τα CDS (συμβόλαια κάλυψης επενδυτών από κίνδυνο χρεοκοπίας) για τα 5ετή ιταλικά ομόλογα αυξήθηκαν χθες στις 365,50 μ. β. έναντι των 354,40 προχθές, στα ισπανικά στις 416,50 από τις 398,60 και στα γαλλικά στις 139,50 μ. β. από τις 129,18 την Τρίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή