Εκδοση Νοριέγκα στον Παναμά

Εκδοση Νοριέγκα στον Παναμά

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Την απόφασή της να εκδώσει στον Παναμά τον πρώην δικτάτορα Μανουέλ Νοριέγκα, προκειμένου να εκτίσει και εκεί την 20ετή ποινή του, αυτή τη φορά για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιβεβαίωσε, χθες, η γαλλική κυβέρνηση.

Ο Μανουέλ Νοριέγκα, άλλοτε σύμμαχος των ΗΠΑ, αλλά και συνεργάτης των εμπόρων ναρκωτικών, έχει παραμείνει 20 χρόνια στις αμερικανικές φυλακές κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικών, απάτη και ξέπλυμα χρήματος, ενώ βρίσκεται έγκλειστος σε γαλλική φυλακή από το 2010. Η νέα αυτή διπλωματική εξέλιξη έγινε γνωστή αφού η Ουάσιγκτον έδωσε τη συναίνεσή της για την έκδοσή του φέτος το καλοκαίρι. Ο Μανουέλ Νοριέγκα θα έχει περιθώριο ενός μηνός για να εφεσιβάλει την απόφαση εάν θέλει να αποφύγει την έκδοση.

Στο παρελθόν, ωστόσο, οι δικηγόροι του άφησαν να εννοηθεί ότι ο έκπτωτος δικτάτορας, 77 χρόνων σήμερα, επιθυμεί να επιστρέψει στον Παναμά. Εάν ο Νοριέγκα δεν αντιδράσει στην απόφαση, η διαδικασία της μεταφοράς του θα γίνει πολύ γρήγορα, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αφού εξέτισε την ποινή του στις ΗΠΑ, ο Νοριέγκα, ο οποίος ανετράπη, όπως είναι γνωστό, με την αμερικανική εισβολή στον Παναμά το 1989, εκδόθηκε στη Γαλλία τον Απρίλιο του 2010. Εκκρεμούσαν δύο καταδίκες εις βάρος του, με αποφάσεις που ελήφθησαν ερήμην, η μία από δικαστήριο του Παναμά το 1995 και η άλλη από δικαστήριο της Γαλλίας το 1999. Η γαλλική Δικαιοσύνη τον έκρινε ένοχο για ξέπλυμα μέσω γαλλικών τραπεζών πολλών εκατομμυρίων ευρώ από εμπόριο κοκαΐνης και για την αγορά, με τη βοήθεια των χρημάτων αυτών, τριών πολυτελών διαμερισμάτων στο Παρίσι.

Στον Παναμά, όπου ο Νοριέγκα έχει καταδικαστεί για φόνο και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η νομοθεσία θα του επιτρέψει, κατά πάσα πιθανότητα, καθώς έχει περάσει την ηλικία των 70 ετών, να μετατρέψει την ποινή του σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Το διάταγμα της γαλλικής κυβέρνησης για την έκδοσή του στον Παναμά υπεγράφη από τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν στις 6 Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή