Η μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση

Η μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΣΤΩΝΗ. Μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αποκάλυψε η εταιρεία ασφαλείας λογισμικού McAfee, που αφορά παράνομη διείσδυση χάκερ σε 72 διεθνείς οργανισμούς, κυβερνήσεις και εταιρείες. Η εταιρεία ανέφερε ότι, σύμφωνα με την εμπειρία της, πίσω από τις επιθέσεις κρύβεται «κρατικός παίκτης», αρνούμενη ωστόσο να τον κατονομομάσει. Ειδικοί της ασφάλειας του Διαδικτύου, όμως, εκτιμούν ότι ο «παίκτης» αυτός είναι η Κίνα. Στον μακρύ κατάλογο θυμάτων της επίθεσης, που είχε διάρκεια πέντε ετών, βρίσκονται οι κυβερνήσεις ΗΠΑ, Ταϊβάν, Νότιας Κορέας, Βιετνάμ και Καναδά, ο Οργανισμός Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας-ΑSΕΑΝ, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η Παγκόσμια Οργάνωση Αντιντόπινγκ-WΑDΑ και πλειάδα μεγάλων εταιρειών, από αμυντικές βιομηχανίες μέχρι και επιχειρήσεις του χώρου της τεχνολογίας αιχμής.

Στην περίπτωση του ΟΗΕ, οι χάκερ διείσδυσαν στο δίκτυο της γραμματείας του Οργανισμού στη Γενεύη το 2008, παραμένοντας συνδεδεμένοι για σχεδόν δύο χρόνια, μελετώντας δεκάδες χιλιάδες εμπιστευτικά έγγραφα. «Ακόμη και εμείς νιώσαμε έκπληξη από την απίστευτη ποικιλία των στόχων, αλλά και από την αποκοτιά των δραστών», ανέφερε ο επικεφαλής ασφαλείας της McAfee, Ντμίτρι Αλπέροβιτς, στην έκθεσή του, έκτασης 14 σελίδων. «Το πώς αξιοποιήθηκαν τα δεδομένα αυτά δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει. Ακόμη και μικρό τμήμα των δεδομένων αυτών, όμως, θα μπορούσε να βοηθήσει μία εταιρεία να επικρατήσει πάνω στον ανταγωνισμό της, αντιπροσωπεύοντας έτσι μεγάλη οικονομική απειλή», συνεχίζει ο κ. Αλπέροβιτς.

Η McAfee εντόπισε τη διείσδυση φέτος τον Μάρτιο, ύστερα από προγραμματισμένο έλεγχο ρυθμιστικού διακομιστή (control server) αμυντικής βιομηχανίας. Η εταιρεία έδωσε την κωδική ονομασία Operation Shady Rat (Επιχείρηση Σκιώδης Αρουραίος) στις επιθέσεις, τις οποίες χρονολογεί από το 2006. Οι περισσότερες είχαν διάρκεια μερικών μηνών, εκτός από εκείνη στην Ολυμπιακή Επιτροπή κράτους της ΝΑ Ασίας, με διάρκεια 28 μηνών. Οι χάκερ φέρονται να απέστειλαν παραπλανητικά ηλεκτρονικά μηνύματα στις εταιρείες και στους οργανισμούς, τα οποία περιείχαν κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης. Οταν οι ανύποπτοι εργαζόμενοι στις εταιρείες-στόχους άνοιξαν τα email αυτά, οι χάκερ μπόρεσαν να διεισδύσουν στα δίκτυα των θυμάτων τους. «Δεν εκπλήσσομαι που οι υπόνοιες πέφτουν πάνω την Κίνα, καθώς το Πεκίνο κυριαρχεί σταδιακά πάνω στον κυβερνοχώρο. Η ασφάλεια των εταιρικών δικτύων είναι πλημμελής και ο κάθε χάκερ μπορεί να διεισδύσει με μεγάλη ευκολία στα δίκτυα αυτά. Μην περιμένετε, όμως, από τη McAfee να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τα θύματα, καθώς η εταιρεία δεσμεύεται από συμφωνίες εμπιστευτικότητας με τους πελάτες της», λέει ο ειδικός της ασφάλειας, Βιτζέι Μούχι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή