Κρίση και στον πυρήνα της Ευρωζώνης

Κρίση και στον πυρήνα της Ευρωζώνης

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα να επισπεύσουν την έγκριση όσων συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα έστειλε με επιστολή του στα κράτη-μέλη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Οπως εκτίμησε, η ένταση στην αγορά ομολόγων αντανακλά «την αυξανόμενη ανησυχία των επενδυτών για τη συστημική ικανότητα της Ευρωζώνης να απαντήσει στην κρίση». Παρομοίως, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι τόνισαν την ανάγκη της ταχύτερης δυνατής έγκρισης της συμφωνίας για την Ελλάδα και τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Οπως εκτίμησαν, σε συνδυασμό με την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων από την Ελλάδα θα μπορούσε να μεταδώσει σιγουριά και εμπιστοσύνη στους επενδυτές.

Οι πιέσεις των αγορών στην Ιταλία και την Ισπανία συνεχίστηκαν χθες, με το κόστος δανεισμού των δύο χωρών να εκτοξεύεται σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Με την κρίση χρέους να απειλεί πλέον δύο μεγάλες οικονομίες, τις ανάγκες των οποίων δεν μπορεί να καλύψει με τα υπάρχοντα κεφάλαιά του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF, έχει σημάνει και πάλι συναγερμός στην Ευρώπη. Απηχώντας τη γενική ανησυχία, ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούρκι Κατάινεν δήλωσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, ενώ ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για πλήγμα στην καρδιά της Ευρώπης. Είναι ενδεικτικό ότι η αστάθεια έπληξε και τα γαλλικά ομόλογα, φτάνοντας ακόμη και στον πυρήνα της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, η άνοδος των ιταλικών και ισπανικών αποδόσεων αποτελεί αιτία ανησυχίας αλλά δεν αντανακλά την πραγματική κατάσταση της τρίτης και τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Στην υπερχρεωμένη Ιταλία, όπου η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων της χώρας απειλεί την ομαλή εξυπηρέτηση των δανειακών της υποχρεώσεων, ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι διαβεβαίωσε ότι τα οικονομικά μεγέθη της χώρας είναι ισχυρά και οι τράπεζες έχουν ρευστότητα. Απέδωσε δε την επίθεση σε κερδοσκοπία και το πλήγμα που έχει δεχθεί η εμπιστοσύνη διεθνώς. Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός ανέβαλε τις θερινές του διακοπές και συναντήθηκε με την υπουργό Οικονομικών Ελενα Σαλγκάδο ενόψει δύο σχεδιαζόμενων για σήμερα δημοπρασιών ομολόγων, οι οποίες αποτελούν κρίσιμη ένδειξη της στάσης των επενδυτών απέναντι στη χώρα. Σε αυτό το κλίμα, μόνο οι Γερμανοί δεν δείχνουν να ανησυχούν, καθώς το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο δεν συζήτησε το ζήτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή