Οι δυνάμεις Ασαντ σφυροκοπούν ακόμη τη Χάμα

Οι δυνάμεις Ασαντ σφυροκοπούν ακόμη τη Χάμα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΗΡΥΤΟΣ. Την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας βρισκόταν ενώπιον αδιεξόδου όσον αφορά το ζήτημα της προώθησης ψηφίσματος για την κατάσταση στη Συρία, οι δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ σφυροκοπούσαν χθες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα τη Χάμα. Κάτοικοι της πόλης ανέφεραν ότι το συριακό πυροβολικό έβαλλε αδιάκοπα στη διάρκεια της νύχτας κατά των ανατολικών συνοικιών Ρουμπάι και Αλ Χαμιντίγια. Πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση ισχυρίζονταν ότι μερικές εκατοντάδες άνθρωποι, που μετά τη βραδινή προσευχή επιχείρησαν να διαδηλώσουν στο κέντρο της Χάμα, δέχτηκαν επίθεση με όλμους. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι, καθώς τα άρματα μάχης κατευθύνονταν προς το κέντρο της πόλης, όσοι από τους 700.000 περίπου κατοίκους δεν έφυγαν εγκαίρως με προορισμό τα γύρω χωριά, αναζητούσαν χθες απεγνωσμένα τρόπους διαφυγής. Πάνω από εκατό άνθρωποι φέρονταν να έχουν σκοτωθεί μόνο στη Χάμα από την περασμένη Κυριακή.

Διαδηλώσεις συμπαράστασης στους κατοίκους της Χάμα πραγματοποιήθηκαν χθες και σ’ άλλες πόλεις της Συρίας, στις περισσότερες, όμως, των περιπτώσεων διαλύθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος. Στο προάστιο Μουαντμαχίγια της Δαμασκού, η αστυνομία άνοιξε πυρ εις βάρος πλήθους που διαδήλωνε κατά του προέδρου Ασαντ. «Δέκα, τουλάχιστον, λεωφορεία της αστυνομίας εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά στους δρόμους της Μουαντμαχίγια», δήλωσε κάτοικος της περιοχής. «Είδα δεκάδες νέους να σωριάζονται στο έδαφος και αργότερα γονείς να ψάχνουν τα παιδιά τους», συνέχισε ο ίδιος. Ενας διαδηλωτής φέρεται να σκοτώθηκε στο προάστιο Ερμπίν της Δαμασκού, ενώ ταραχές σημειώθηκαν ακόμα στις πόλεις Χασάκα και Λατάκεια.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμενόταν να συνεδριάσει εκ νέου τις πρώτες πρωινές ώρες σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή για το ψήφισμα-καταδίκη της βίας στη Συρία. Γάλλοι και Γερμανοί διπλωμάτες υποστήριζαν ότι παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι μετρίασαν το ύφος του κειμένου, οι διαφορές μεταξύ της Ρωσίας, της Κίνας και των προσωρινών μελών του Συμβουλίου με τη Δύση παρέμεναν μέχρι αργά χθες το βράδυ αξεπέραστες. Ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσέρκιν, υποστήριξε πως ακόμα το νέο κείμενο που κατέθεσαν οι Ευρωπαίοι «δεν είναι αρκετά ισορροπημένο» και τόνισε πως η διεθνής κοινότητα οφείλει να διασώσει τη Συρία από τον εμφύλιο πόλεμο. Τέλος, και ενώ τρεις Αμερικανοί γερουσιαστές έθεσαν ζήτημα αυστηρότερων οικονομικών κυρώσεων εις βάρος του καθεστώτος Ασαντ, η Τουρκία ξεκαθάρισε χθες ότι δεν θεωρεί «φίλη» την κυβέρνηση της Συρίας. «Αυτό που συμβαίνει στη Χάμα αποκαλείται θηριωδία και μια κυβέρνηση που υιοθετεί τέτοιες πρακτικές δεν μπορεί να είναι φίλη με μας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Αρινς Μπουλέντ. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, είχε δηλώσει «σοκαρισμένος» από την επίθεση στη Χάμα εν μέσω Ραμαζανιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή