ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟ Γ.Γ. ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

Παραίτηση Μάρτιν Πρότογκερ, στενού συνεργάτη Γκρουέφσκι

ΣΚΟΠΙΑ. Παραιτήθηκε από τη θέση του γενικού γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος στην ΠΓΔΜ, VMRO-DPMNE ο Μάρτιν Πρότογκερ, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι. Ο κ. Πρότογκερ, ο οποίος επικαλέστηκε λόγους υγείας για την παραίτησή του, παραμένει διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου. Νέος γ.γ. του κυβερνώντος κόμματος ορίστηκε ο Κίριλ Μποζίνοφσκι, ο οποίος θα διατηρήσει και τη θέση που κατέχει σήμερα, αυτή του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου της ΠΓΔΜ. Πρόκειται για τη δεύτερη αποχώρηση στενού συνεργάτη του κ. Γκρούεφσκι το τελευταίο διάστημα. Είχε προηγηθεί η απόφαση του Αντόνιο Μιλόσοσκι, μέχρι πρότινος υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, να μη συμμετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, για προσωπικούς λόγους.

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ 25 ΓΕΡΜΑΝΟΙ

Πυρκαγιά σε σχολείο της Δανίας

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Είκοσι πέντε νεαροί Γερμανοί μεταφέρθηκαν για προληπτικούς περισσότερο λόγους στο νοσοκομείο μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σχολικό συγκρότημα της δανικής πόλης Εσμπεργκ όπου φιλοξενούνταν. Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, η πυροσβεστική δέχτηκε κλήση στις 4.27 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) από τον διευθυντή του σχολείου. Οι 25 νεαροί Γερμανοί αποτελούσαν μέρος λέσχης από το Σλέσβιγκ. Η συγκεκριμένη λέσχη είχε νοικιάσει το σχολείο της μικρής αυτής πόλης στη νοτιοδυτική Δανία για μία εβδομάδα στο πλαίσιο εκδρομής.

Η ΚΝΕΣΕΤ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ

Οργή νεανικού κινήματος Ισραήλ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Οργισμένη ήταν η αντίδραση του ισραηλινού νεανικού κινήματος για την κοινωνική δικαιοσύνη στο άκουσμα της είδησης ότι η Κνεσέτ ενέκρινε τη νέα νομοθεσία για τη στέγαση. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, εκατοντάδες νεαροί διέκοψαν προσωρινά την κυκλοφορία στους δρόμους του Τελ Αβίβ, της Μπερσίβα και της Κιριάτ Σιμόνα, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον δέκα συλλήψεις. Ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέφρασε χθες τη βεβαιότητα ότι η νέα νομοθεσία θα μειώσει τη γραφειοκρατία, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανέγερση νέων κτιρίων και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για χαμηλότερα ενοίκια. Το νεανικό κίνημα ή «κοινωνική παράταξη», όπως χαρακτηρίζεται από τον ισραηλινό Τύπο, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η νέα νομοθεσία θα ενθαρρύνει τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες να χτίσουν περισσότερα υπερπολυτελή σπίτια.

ΓΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΛΕΙΟΥ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Ειδική ανακριτική μονάδα

ΟΣΛΟ. Τη σύσταση ειδικής ανακριτικής μονάδας για τη διερεύνηση του μακελειού της 22ας Ιουλίου με τους 77 νεκρούς προανήγγειλε χθες η νορβηγική αστυνομία. Ο δράστης Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ έχει ομολογήσει ότι τοποθέτησε βόμβα έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, στην πρωτεύουσα Οσλο, απ’ την οποία σκοτώθηκαν οκτώ άτομα, κι εν συνεχεία πήγε σε κατασκήνωση του Εργατικού Κόμματος, στο νησί Οτόγια, όπου άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως και σκότωσε άλλα 69 άτομα. Ισχυρίζεται ότι ανήκει σε μια σκιώδη οργάνωση σύγχρονων σταυροφόρων κατά του Ισλάμ με πυρήνες σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Verdens Gang, η αστυνομία ανέκρινε χθες για τρίτη φορά τον Μπρέιβικ, κάτι το οποίο ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε αρμοδίως.

ΤΟ ΚΑΤΕΣΧΕΣΕ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΟΡΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

Φορτίο κοκαΐνης 1,2 τόνου

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το μεγαλύτερο φορτίο κοκαΐνης στην ιστορία της κατέσχεσε η υπηρεσία συνόρων της Βρετανίας, μετά από εξονυχιστική έρευνα έξι ημερών, σε υπερπολυτελές γιοτ. Η κοκαΐνη, βάρους 1,2 τόνου και αξίας μεγαλύτερης των 300 εκατ. λιρών -ικανή να ικανοποιήσει το ένα τρίτο της ετήσιας ζήτησης στη Βρετανία- βρέθηκε κρυμμένη κάτω από το κατάστρωμα του γιοτ «Louise» στο λιμάνι του Σαουθάμπτον, τον Ιούνιο, όπως ανακοινώθηκε χθες αρμοδίως. Εκτός από τα ναρκωτικά, κατασχέθηκαν επίσης 40.000 ευρώ σε μετρητά κι ένα όπλο. Εν συνεχεία, η Βρετανία συνέβαλε στη σύλληψη έξι ανδρών στην Ολλανδία και στο Βέλγιο. Η κοκαΐνη είχε συσκευαστεί στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του σκάφους στη Βενεζουέλα, πριν αυτό μεταφερθεί από τις Παρθένους Νήσους της Βρετανίας στο Σαουθάμπτον με φορτηγό πλοίο.

ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟ ΣΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ

Νέο στέλεχος ιού σαλμονέλας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ενα νέο στέλεχος του ιού της σαλμονέλας, ανθεκτικό στα αντιβιοτικά, ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι απηύθυναν έκκληση για τη λήψη μέτρων, προτού ο ιός εξαπλωθεί διεθνώς, όπως συνέβη με άλλο στέλεχος του ιού στη δεκαετία του 1990. Σύμφωνα με σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Infectious Diseases, την περασμένη δεκαετία, το ανθεκτικό νέο στέλεχος του ιού, γνωστό ως S. Kentucky, εμφανίστηκε σε μέρη της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Τουλάχιστον 500 άνθρωποι στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Δανία είχαν προσβληθεί από τον συγκεκριμένο ιό το διάστημα μεταξύ 2000 και 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή