Επανεμφάνιση των «Αγανακτισμένων» στην Ισπανία

Επανεμφάνιση των «Αγανακτισμένων» στην Ισπανία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Την επανεμφάνισή τους έκαναν οι Ισπανοί «Αγανακτισμένοι», μέλη του κινήματος της 15ης Μαΐου, όπως αποκαλείται, που διεκδικεί αλλαγή του πολιτικού συστήματος, το οποίο καταγγέλλει για διαφθορά και θεωρεί υπεύθυνο για την άνοδο της ανεργίας στην Ισπανία. Μετά δύο αποτυχημένες προσπάθειες να ανακαταλάβουν την πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ, στο κέντρο της Μαδρίτης, μετά την απομάκρυνση και των τελευταίων διαδηλωτών που είχαν κατασκηνώσει εκεί από τον περασμένο Μάιο, οι «Αγανακτισμένοι» είχαν οργανώσει λαϊκή συνέλευση για χθες το βράδυ, προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Η επανεμφάνιση των αγανακτισμένων Ισπανών δεν είναι τόσο δυναμική όσο η προηγούμενη παρουσία τους τον περασμένο Μάιο, όταν χιλιάδες άνθρωποι είχαν κατακλύσει του δρόμους της χώρας και είχαν συνταχθεί μαζί τους. Σύμφωνα πάντως με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα El Mundo, μεταξύ 6 και 8,5 εκατομμυρίων Ισπανών δηλώνουν ότι συμμετείχαν με κάποιο τρόπο στο κίνημα των «Αγανακτισμένων», λαμβάνοντας μέρος σε μια από τις συγκεντρώσεις, τις πορείες και τις λαϊκές συνελεύσεις τους. Επιπλέον, 76% των ερωτηθέντων στην έρευνα θεωρούν ότι οι διεκδικήσεις των «Αγανακτισμένων» είναι πολύ λογικές και ότι οι συμμετέχοντες στο κίνημα της 15ης Μαΐου έχουν δικαίωμα να δίνουν μάχη γι’ αυτές. Το 67% που δηλώνουν ότι συμμετείχαν πιο ενεργά στο κίνημα της 15ης Μαΐου, τοποθετούνται, πολιτικά, στην Αριστερά. Πάντως, όπως ανέφερε σε σχετικό ρεπορτάζ η ισπανική εφημερίδα El Pais, οι Αρχές είναι αποφασισμένες να μην επιτρέψουν την κατασκήνωση εκ νέου των «Αγανακτισμένων» στην πρωτεύουσα της Ισπανίας. Τα 300 μέλη του κινήματος της 15ης Μαΐου που επιχείρησαν χθες να ανακαταλάβουν την Πουέρτα ντελ Σολ συνάντησαν την άρνηση των δυνάμεων ασφαλείας που τους εμπόδισαν την πρόσβαση.

Ηταν η τρίτη ημέρα που οι αστυνομικές δυνάμεις, σε συνδυασμό με τη δημοτική αστυνομία της Μαδρίτης, εμπόδισαν τους «Αγανακτισμένους» να κατασκηνώσουν στην πλατεία, στην οποία είχαν στρατοπεδεύσει επί 79 ημέρες, μέχρι την περασμένη Τρίτη. Ισχυρή αστυνομική δύναμη είχε αναπτυχθεί γύρω από την πλατεία, δεν έλειψαν βέβαια οι διαπληκτισμοί μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Ελευθερία», «Ντροπή» και «Λιγότερη σταύρωση και περισσότερη σταθερή δουλειά».

Σταθερό σλόγκαν παρέμενε το «Δεν μας εκπροσωπείτε», που υπαινίσσεται ότι τα μέλη του κινήματος δεν αναγνωρίζουν την εξουσία ούτε των πολιτικών ούτε των συνδικάτων, που κατά τη γνώμη τους ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την οικονομική κρίση που πλήττει σήμερα την Ισπανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή