Ερευνα εις βάρος της Λαγκάρντ

Ερευνα εις βάρος της Λαγκάρντ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Βαριά σκιά στη θητεία της Κριστίν Λαγκάρντ στο ΔΝΤ, ένα μήνα αφότου ανέλαβε την ηγεσία του και ενώ καλείται να χειριστεί την παγκόσμια οικονομική κρίση, ήρθε να ρίξει χθες η απόφαση ειδικού δικαστηρίου της Γαλλίας, το οποίο και διέταξε να αρχίσει έρευνα σε βάρος της Γαλλίδας πολιτικού για τον ρόλο της στην υπόθεση της αποζημίωσης του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί.

Μετά πολύωρη συνεδρίαση, το Γαλλικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας, που συνεδριάζει σπανίως μόνο για υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται υπουργοί, αποφάσισε την έναρξη έρευνας, προοπτική που ήταν ήδη πιθανή προτού η κ. Λαγκάρντ αντικαταστήσει τον Ντομινίκ Στρος – Καν στην ηγεσία του ΔΝΤ. Η απόφαση αναμενόταν να ληφθεί στις αρχές Ιουνίου, αλλά οι δικαστές ανακοίνωσαν τότε ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να σταθμίσουν τα στοιχεία.

Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν την πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας ότι καταχράστηκε την εξουσία της εγκρίνοντας την καταβολή αποζημίωσης ύψους 285 εκατομμυρίων ευρώ στον κ. Ταπί το 2008. Ο επιχειρηματίας κατηγορούσε την τράπεζα Credit Lyonnais LCL ότι τον εξαπάτησε στη διαδικασία πώλησης του μεριδίου του στις μετοχές της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas. Η κ. Λαγκάρντ ήταν υπουργός Οικονομικών όταν ο μεγιστάνας κ. Ταπί εξασφάλισε το 2008 την ευνοϊκή γι’ αυτόν διευθέτηση στην υπόθεση της Αdidas.

Πρώην υπουργός της κεντροαριστεράς, ο οποίος άλλαξε στρατόπεδο και τάχθηκε υπέρ του Νικολά Σαρκοζί στην προεκλογική εκστρατεία του 2007, ο Μπερνάρ Ταπί είχε χάσει την υπόθεση της Adidas το 2006 στο Ανώτατο Δικαστήριο και είχε ήδη εφεσιβάλει την απόφαση όταν ο κ. Σαρκοζί ανέλαβε την εξουσία.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σήμερα διαψεύδει ότι ενέχεται σε οποιαδήποτε αδικοπραγία, αψήφησε τις ενστάσεις υφισταμένων της στο υπουργείο και άσκησε πιέσεις ώστε η υπόθεση να αναπεμφθεί σε επιτροπή επιδιαιτησίας, επιμένοντας ότι πρέπει να διευθετηθεί σε εύλογο χρόνο. Δεν υπάρχουν, ωστόσο, ενδείξεις ότι η νυν επικεφαλής του ΔΝΤ είχε κάποιο προσωπικό όφελος από την τελική ρύθμιση. Οι επικριτές της τονίζουν ότι η υπόθεση δεν θα έπρεπε να ανατεθεί σε ιδιωτική αρχή επιδιαιτησίας, καθώς αφορούσε μια κρατική τράπεζα, την Credit Lyonnais. Η έρευνα για την κ. Λαγκάρντ κρίθηκε αναγκαία, αφού ήδη δύο πρώην στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν παραπεμφθεί σε πειθαρχικά συμβούλια για την υπόθεση. «Καταλήξαμε στην απόφαση υπέρ της διεξαγωγής έρευνας γύρω από τον ρόλο της κ. Λαγκάρντ», ανακοίνωσε ο αξιωματούχος του δικαστηρίου Ζεράρ Παλίς, μετά την εξέταση του πορίσματος της προκαταρκτικής δικαστικής έρευνας. Ο Ιβ Ρεπικέ, δικηγόρος της κ. Λαγκάρντ, δήλωσε στη γαλλική τηλεόραση ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ δέχτηκε την είδηση ήρεμα. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η έρευνα δεν πρόκειται να επηρεάσει τα καθήκοντά της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αναλυτές προβλέπουν ότι η έρευνα ενδέχεται να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια, προτού αποφασιστεί εάν απαιτείται δικαστική δίωξη. «Μια τέτοια έρευνα θα μπορούσε να χρειαστεί πάρα πολύ καιρό, θα περίμενε κανείς να κρατήσει χρόνια, καθώς θα υπάρξουν πολλοί μάρτυρες για να ανακριθούν, μεταξύ τους και η ίδια η κ. Λαγκάρντ, η οποία μπορεί να εξεταστεί ως ύποπτη», δήλωσε η Βιργινία Ντιβάλ, γ.γ. της ένωσης Γάλλων δικαστών. Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, πάντως, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς την κ. Λαγκάρντ και τις ικανότητές της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή