ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΡΟΥΝΤΟΛΦ ΜΠΡΑΖΝΤΑ ΠΕΘΑΝΕ 98 ΕΤΩΝ

Ο τελευταίος από τους ομοφυλόφιλους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης

ΠΑΡΙΣΙ. Ο Ρούντολφ Μπράζντα, ο τελευταίος γνωστός επιζήσας από τους ομοφυλόφιλους που είχαν εκτοπιστεί στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, πέθανε σε ηλικία 98 ετών, στο Μπατζενχάιμ της Αλσατίας. Η κηδεία του Μπράζντα, που είχε πολιτογραφηθεί Γάλλος από το 1960, πρόκειται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στη Μυλούζη. Ο Μπράζντα είχε γεννηθεί το 1913 από γερμανόφωνους Τσέχους γονείς και ήταν μεταξύ των 10.000 ομοφυλόφιλων που εκτοπίστηκαν από τους ναζί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι ναζί θεωρούσαν την ομοφυλοφιλία επικίνδυνη επιδημία για την εξέλιξη της φυλής. Ο Μπράζντα έζησε για τρία χρόνια στο Μπούχενβαλντ.

ΚΙΝΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Εκκληση για μαζικές διαδηλώσεις

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Εκκληση για μαζικές διαδηλώσεις αύριο το βράδυ απηύθυνε εκπρόσωπος του κινήματος που διαμαρτύρεται για την εκτόξευση στις τιμές των ακινήτων που καθιστούν απαγορευτικό σε νέους ανθρώπους το κόστος διαβίωσης σε πολλές ισραηλινές πόλεις. «Ολοι όσοι εμπλέκονται σε αυτό το κύμα διαμαρτυρίας καλούνται σε μαζικές διαδηλώσεις το Σάββατο το βράδυ στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Σταβ Σάφιρ, ένας από τους εκπρόσωπους του κινήματος. Το Σάββατο στις διαδηλώσεις εναντίον των απλησίαστων τιμών των κατοικιών και του υψηλού κόστους ζωής έλαβαν μέρος περίπου 100.000 άνθρωποι σε πόλεις σε ολόκληρο το Ισραήλ.

ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

Προς επίλυση της κρίσης

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Για επίλυση της κρίσης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, ακόμη και εντός της ημέρας, έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι της σερβικής κυβέρνησης μετά την επί της αρχής συμφωvία με την KFOR. Σύμφωνα με αναλυτές στο Βελιγράδι, προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η ανακοίνωση της KFOR, ότι προτίθεται να διατηρήσει υπό τον έλεγχό της τις επίμαχες συνοριακές διαβάσεις Γιάρινιε και Μπίρνιακ, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η κατάληψη, από την αλβανική αστυνομία, των δύο συνοριακών διαβάσεων προς την πλευρά της Σερβίας, πυροδότησε δέκα ημέρες ταραχών.

ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΥΝΕΛΕΞΕ Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ

Τριακόσιοι πρόσφυγες από Λιβύη

ΡΩΜΗ. Τριακόσιους αφυδατωμένους πρόσφυγες από τη Λιβύη, που επέβαιναν σε ένα πλοιάριο μήκους 20 μέτρων και έπλεαν επί 36 ώρες στη θάλασσα, περισυνέλεξε χθες η ιταλική ακτοφυλακή ανοιχτά της νήσου Λαμπεντούζα. Τρεις εξ αυτών, ανάμεσά τους και μία έγκυος γυναίκα, διακομίσθηκαν με ελικόπτερο στο νοσοκομείο του νησιού, όπου έχουν καταφύγει δεκάδες χιλιάδες Αφρικανοί πρόσφυγες από τη Λιβύη. Το πλοιάριο εντοπίστηκε αρχικά από μια κυπριακή λέμβο, η οποία κινητοποίησε την ιταλική ακτοφυλακή όταν είδε κάποιους από τους πρόσφυγες να κολυμπούν στα ανοιχτά και να προσπαθούν να φτάσουν στην ακτή. Το πλήρωμα της λέμβου έριξε σωσίβια για να σώσει τους πρόσφυγες και στη συνέχεια ένα ελικόπτερο προσέγγισε το σκάφος για να πετάξει εφόδια στους εξαντλημένους επιβαίνοντες.

ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ VIRGINIA ΤΕCΗ

Εθεάθη ένοπλος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οδηγία να μη βγουν από τους κοιτώνες τους έλαβαν χθες οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Virginia Tech, αφότου τρεις νέοι είπαν ότι είδαν ένοπλο να κυκλοφορεί στο campus. Αμέσως σήμανε συναγερμός, καθώς στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο είχε σημειωθεί το 2007 επίθεση ενόπλου με 32 νεκρούς. «Ατομο με όπλο εθεάθη κοντά στην εστία. Παραμείνετε μέσα στα δωμάτια. Ασφαλείστε τις πόρτες. Καλέστε το 911 για βοήθεια», ήταν το μήνυμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου. Ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης στο Virginia Tech εμφανίστηκε στην τηλεόραση και διαβεβαίωσε τους φοιτητές ότι η αστυνομία θα ερευνήσει ενδελεχώς τον χώρο. Μετά από τρεις ολόκληρες ώρες πάντως στην ιστοσελίδα αναρτήθηκε νέα ανακοίνωση πως ο ένοπλος δεν είχε εμφανιστεί ξανά στο campus.

ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΕΙ ΠΕΡΙΟΧΗ

Διαρροές πετρελαίου στη Νιγηρία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πάνω από τριάντα χρόνια θα χρειαστούν για να ανακουφιστεί από τις διαρροές πετρελαίου η περιοχή Ογκόνι στη Νιγηρία. Αυτό προκύπτει από έρευνα του ΟΗΕ, που δημοσιοποιήθηκε μια μέρα μετά την ανάληψη της ευθύνης δύο διαρροών από τη Shell. Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) διεξήγαγε τα τελευταία δύο έτη μία άνευ προηγουμένου αξιολόγηση για την έκταση και τις επιπτώσεις της ρύπανσης στη γη των Ογκόνι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ, η περιβαλλοντική αποκατάσταση της γης των Ογκόνι θα μπορούσε να απαιτήσει τη μεγαλύτερη και την πιο μακροχρόνια επιχείρηση καθαρισμού που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ, αν ο στόχος είναι να επανέλθουν στο φυσιολογικό το πόσιμο νερό, το έδαφος και τα οικοσυστήματα τα οποία έχουν μολυνθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή