Ανοιχτός στον διάλογο με το ΝΑΤΟ ο Θάτσι

Ανοιχτός στον διάλογο με το ΝΑΤΟ ο Θάτσι

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ανοικτός στον διάλογο με το ΝΑΤΟ εμφανίστηκε χθες ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, λίγες ώρες αφού είχε απορρίψει ως «απαράδεκτη» και «ανεφάρμοστη» τη συμφωνία μεταξύ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και του Βελιγραδίου για τον έλεγχο των συνοριακών διαβάσεων του Μπιρνιάκ και του Γιάρινιε. «Συμφωνήσαμε όσον αφορά τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση στα σύνορα με τη Σερβία», δήλωσε ο κ. Θάτσι μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνάντησής του με τον επικεφαλής της KFOR, Ερχαρντ Μπούλερ. Βάσει της συμφωνίας μεταξύ NATO και Βελιγραδίου, η κίνηση των οχημάτων και η ροή των αγαθών στα σύνορα του βόρειου Κοσόβου θα ελέγχεται από τη δύναμη της KFOR μέχρι τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, οι άνδρες της KFOR θα επιτρέπουν τη διέλευση μόνο αυτοκινήτων, φορτηγών μέχρι 3,5 τόνων και φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Χθες, επίσης, έφτασαν στην περιοχή Σούβα Ρέκα του Κοσόβου εκατό Αυστριακοί στρατιώτες στο πλαίσιο ενισχύσεων που ζήτησε η ΚFΟR.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, Ενβέρ Χοτζάι, κατηγόρησε τη Σερβία ότι υποδαυλίζει την ένταση στην περιοχή, με στόχο τη διχοτόμηση της χώρας. «Το πρόβλημα είναι ότι η Σερβία επιδιώκει την απόσχιση του βόρειου Κόσοβου και ο κίνδυνος να συμβεί κάτι τέτοιο είναι, φυσικά, υπαρκτός», τόνισε ο κ. Χοτζάι στο πρακτορείο Ρόιτερς. «Τα πάντα, ωστόσο, θα εξαρτηθούν από το πώς θα αντιδράσουν οι ισχυροί του κόσμου στην κατάσταση που διαμορφώνεται στον Βορρά και από το εύρος των διπλωματικών πιέσεων που θα ασκηθούν στο Βελιγράδι», κατέληξε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Κοσόβου.

Αναλυτές θεωρούν ότι το Βελιγράδι κρατά χαμηλούς τόνους σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο βόρειο Κόσοβο και αυτό διότι επιθυμεί διακαώς ένταξη στην Ε.Ε. Παρά ταύτα, το βράδυ της Πέμπτης, ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών, Ιβιτσα Ντάσιτς, ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα εθνικά ζητήματα που συνδέονται με την υπόθεση του Κοσόβου, τα οποία θεωρούνται «κόκκινη γραμμή» από το Βελιγράδι. Ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της ΠΓΔΜ, Αλί Αχμετί, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη απόσχιση του βόρειου Κοσόβου θα έχει συνέπειες και για την ΠΓΔΜ. «Εφόσον υπάρξουν προφάσεις για επιβολή μιας νέας τάξης πραγμάτων, για τη διαμόρφωση μιας διαφορετικής κατάστασης από τη σημερινή, εγώ δεν μπορώ να αναλάβω κανενός είδους ευθύνη για τη διαφύλαξη της ειρήνης στη χώρα», δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος, DUI. «Υπό τέτοιες συνθήκες, οι άνθρωποι αυτοοργανώνονται, όπως ακριβώς συνέβη το ’90, το ’99 και το 2001».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή