Βία στο κέντρο της Μαδρίτης

Βία στο κέντρο της Μαδρίτης

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Οι βιαιότερες συγκρούσεις από την αρχή της εμφάνισης του κινήματος των Ισπανών «Αγανακτισμένων», τον περασμένο Μάιο, σημειώθηκαν στο κέντρο της Μαδρίτης, όταν αστυνομικοί συγκρούστηκαν με διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης. Είκοσι άνθρωποι τραυματίστηκαν και πέντε συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, όταν οι διαδηλωτές έφτασαν μπροστά στο υπουργείο Εσωτερικών.

Οι «Αγανακτισμένοι» είχαν προγραμματίσει για χθες το βράδυ νέα πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ σχεδίαζαν η πορεία τους να καταλήξει προς την πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ, σύμβολο του κινήματός τους. Υπενθυμίζεται ότι οι Ισπανοί «Αγανακτισμένοι» αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους την περασμένη Τρίτη, όταν η αστυνομία απομάκρυνε τις τελευταίες σκηνές των διαδηλωτών που είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ.

Οπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ της η έγκριτη ισπανική εφημερίδα El Pais, πρόκειται για τα σοβαρότερα επεισόδια από την αρχή του κινήματος, στις 15 Μαΐου, καθώς οι αστυνομικοί επετέθησαν με βία εναντίον των διαδηλωτών.

Δεδομένου ότι η Πουέρτα ντελ Σολ ήταν απροσπέλαστη εξαιτίας της ισχυρής αστυνομικής δύναμης που είχε αναπτυχθεί εκεί, οι διαδηλωτές διέσχισαν τη λεωφόρο Γκραν Βία της Μαδρίτης, αφού προηγουμένως 800 εξ αυτών συμμετείχαν σε λαϊκή συνέλευση του κινήματος. Οταν έφτασαν μπροστά στην έδρα του υπουργείου Εσωτερικών, γύρω στις 11 το βράδυ της Πέμπτης, δέχτηκαν επίθεση της αστυνομίας, η οποία τους απομάκρυνε. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι άνδρες της έβαλαν κατά των διαδηλωτών, επειδή ορισμένοι εξ αυτών εκδήλωσαν την πρόθεση να καταλάβουν το υπουργείο Εσωτερικών ανεβαίνοντας στα προστατευτικά κάγκελα γύρω από το κτίριο. Από την πλευρά τους, οι «Αγανακτισμένοι» αρνούνται ότι είχαν πρόθεση να προκαλέσουν την αστυνομία. Μεταξύ των 20 τραυματιών, είναι και ένας δημοσιογράφος του δικτυακού τόπου Lainformacion.com, καθώς και μια ηλικιωμένη Ισπανίδα, 88 ετών, η οποία ισχυρίζεται ότι στην περιοχή επικρατούσε ηρεμία μέχρις ότου η αστυνομία επετέθη εναντίον των διαδηλωτών μπροστά στην έδρα του υπουργείου Εσωτερικών. Επίσης, όπως υποστηρίζει ο 23χρονος φοιτητής Λουίς Λοπεθ, ο ίδιος τραυματίστηκε στο κεφάλι, όταν ένας αστυνομικός χωρίστηκε από τους συναδέλφους και του επετέθη. Τον αστυνομικό ανέλαβαν να περιορίσουν οι συνάδελφοί του.

Σύμφωνα πάντα με την El Pais, οι «Αγανακτισμένοι» θα συνεχίσουν να επιδιώκουν να ανακαταλάβουν την εμβληματική πλατεία Πουέρτα ντε Σολ, προπύργιο του κινήματός τους, και η αστυνομία από την πλευρά της δεν προτίθεται να υποχωρήσει. Ο αριθμός ωστόσο των «Αγανακτισμένων» μειώνεται εξαιτίας της έντονης αστυνομικής παρουσίας και παράλληλα η αστυνομία, μετά μια εβδομάδα, εμφανίζει τα πρώτα σημάδια κόπωσης.

Τα μέλη του κινήματος της 15ης Μαΐου υποστηρίζουν ότι η προσπάθεια ανακατάληψης της πλατείας-συμβόλου είναι μόνον η αρχή και ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να ενημερώνουν την κοινή γνώμη για τη δράση τους. Στο αίτημά τους αυτό βρίσκουν αρωγό των Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, υπ’ αριθμόν 2 της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Θαπατέρο και υποψήφιο πρωθυπουργό των Σοσιαλιστών στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου. Ο Ρουμπαλκάμπα δήλωσε ότι θα ήταν σωστό να βρεθεί ένα σημείο, όπου οι «Αγανακτισμένοι» θα μπορούσαν να στήσουν ένα κέντρο ενημέρωσης των πολιτών για τη δράση τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή