Μαζικές διαδηλώσεις στη Χιλή κλονίζουν τη δεξιά κυβέρνηση

Μαζικές διαδηλώσεις στη Χιλή κλονίζουν τη δεξιά κυβέρνηση

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝΤΙΑΓΟ. Σοβαρούς τριγμούς στη δεξιά κυβέρνηση της Χιλής, του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, προκαλούν οι ογκούμενες διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων. Επικεφαλής των διαδηλωτών, οι οποίοι συγκρούστηκαν εκ νέου με την αστυνομία, είναι οι φοιτητές, που διεκδικούν καλύτερη και φθηνότερη εκπαίδευση. Στο πλευρό τους βρίσκονται και οι μεταλλωρύχοι των ορυχείων χαλκού -η Χιλή είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού τον κόσμο-, οι οποίοι ζητούν καλύτερους μισθούς. Η κοινωνική κρίση που σοβεί στη λατινοαμερικανική χώρα αποτυπώνεται και στο πολύ χαμηλό ποσοστό δημοτικότητας του δισεκατομμυριούχου προέδρου Πινιέρα. Μόνον το 26% εγκρίνει την πολιτική του Πινιέρα, ο οποίος εξελέγη πριν από ενάμιση χρόνο, διαδεχόμενος στην εξουσία την κεντροαριστερή Μισέλ Μπατσελέτ, που απεδείχθη πολύ δημοφιλής. Το ποσοστό του Πινιέρα είναι το χαμηλότερο προέδρου της Χιλής, μετά τον δικτάτορα Πινοτσέτ.

Η χιλιανή αστυνομία ανακοίνωσε ότι στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα προέβη σε συλλήψεις 552 ανθρώπων και ότι στις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών τραυματίστηκαν 31 άνθρωποι.

Διαδηλώσεις έγιναν και στο Βαλπαραΐσο, στο νότιο τμήμα της Χιλής, όμως οι μεγαλύτερες έλαβαν χώρα στο Σαντιάγο. Οι χιλιάδες διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους και έστησαν οδοφράγματα, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν αντλίες νερού και δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος. Ορισμένοι διαδηλωτές συμμετείχαν στις πορείες κραδαίνοντας κατσαρόλες και κουτάλες, που παρέπεμπαν σε διαμαρτυρίες στη διάρκεια της δικτατορίας από το 1973 έως το 1990 στη Χιλή.

Στη διάρκεια των διαδηλώσεων έγιναν επιθέσεις και στα καταστήματα της αλυσίδας λιανεμπορίου La Polar, η οποία φέρεται αναμεμειγμένη στο μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο στη Χιλή τις τελευταίες δεκαετίες. Παρότι η χιλιανή οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, οι Χιλιανοί αισθάνονται ότι δεν μετέχουν στο οικονομικό θαύμα της χώρας τους, το οποίο πυροδοτούν και οι υψηλές τιμές του χαλκού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή