Συναγερμός στην Ε.Ε. κατά της κρίσης

Συναγερμός στην Ε.Ε. κατά της κρίσης

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναγερμό στα ηγετικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν προκαλέσει οι πιέσεις των αγορών υπό τους φόβους για την πορεία της οικονομίας τόσο της Ευρωζώνης όσο και των ΗΠΑ. Η δραματική πτώση της Wall Street την περασμένη Πέμπτη κινητοποίησε χθες τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι είχαν αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Θαπατέρο. Ο τελευταίος συνομίλησε επίσης με τον Ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε τόσο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι όσο και τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωζώνης σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησής του να επιταχύνει την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων. Μεταξύ αυτών, όπως ανακοίνωσε, και η συνταγματική πρόβλεψη για υποχρεωτικώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ωστόσο συνέχισαν και χθες την πτωτική τους πορεία, αποτυπώνοντας τη δυσπιστία των επενδυτών για την επομένη ημέρα. Η Κομισιόν και οι περισσότεροι ηγέτες της Ε.Ε. προκρίνουν την ανάγκη να επισπευστεί η εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, θέση όμως που προκαλεί την αντίδραση του Βερολίνου. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές, όπως της Ιαπωνίας και της Κίνας, που τάσσονται υπέρ μιας παγκόσμιας συνεννόησης για να αποτραπεί ο κίνδυνος νέας οικονομικής ύφεσης και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή