ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΣΤΗ ΧΟΥΝΑΝ

Υπερχείλιση ποταμού στην Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ. Περισσότεροι από 13.000 κάτοικοι της επαρχίας Σιτσουάν υποχρεώθηκαν χθες να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Ζουχέ, ενώ κάτοικοι της γειτονικής επαρχίας Χουνάν αντιμετωπίζουν το φάσμα της λειψυδρίας. Πάνω από 2.381 σπίτια κατέρρευσαν από τις έντονες βροχοπτώσεις στην επαρχία Σιτσουάν,

που δεν ευνόησαν όμως την επαρχία Χουνάν, σε απόσταση 500 χλμ., που ταλαιπωρείται από επίμονη ανομβρία. Οι πλημμύρες στη νοτιοδυτική Κίνα έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο 120 ανθρώπων.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Η ΣΟΝΙΑ

Προωθείται ο Ραχούλ Γκάντι

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν πως η ασθένεια της ισχυρότερης πολιτικού στην Ινδία, Σόνια Γκάντι, έχει θέσει αιφνιδιαστικά σε κίνηση τον μηχανισμό προώθησης στην εξουσία του άπειρου ακόμα γιου της, Ραχούλ. Χθες ο 41χρονος Ραχούλ διορίστηκε στην τετραμελή επιτροπή που θα «τρέξει» το Κόμμα του Κογκρέσου, καθώς αυτό ταλανίζεται από τα σκάνδαλα διαφθοράς και τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Η 64χρονη Γκάντι υπεβλήθη χθες σε πετυχημένη χειρουργική επέμβαση σε κλινική του εξωτερικού, πλην όμως, η πάθησή της κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό από το περιβάλλον της. Παραμένει άγνωστο πότε θα επιστρέψει στην Ινδία, αν και ο διορισμός του Ραχούλ στο κουαρτέτο του Κόμματος του Κογκρέσου, συνεπάγεται πως θα λείψει για αρκετές εβδομάδες, με τον τοπικό Τύπο να υποστηρίζει ότι πάσχει από καρκίνο. Η Σόνια Γκάντι δεν κατέχει κάποιο επίσημο πόστο στην κυβέρνηση, πλην όμως, εκείνη ήταν που το 2004 διόρισε τον Μανμοχάν Σινγκ στην πρωθυπουργία και θεωρείται ισχυρότερη πολιτικά από τον τελευταίο.

ΤΟΝ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΜΠΡΕΪΒΙΚ

Απεκαλύφθη ο μπλόγκερ

ΟΣΛΟ. Ο μπλόγκερ στον οποίον αναφέρεται πολλές φορές στο διαβόητο μανιφέστο του, ο γνωστός και ως «μακελάρης της Νορβηγίας», Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, αποκάλυψε χθες για πρώτη φορά την ταυτότητά του. «Ηθελα να δώσω αυτή τη συνέντευξη επειδή κάποια στιγμή το όνομά μου θα διέρρεε», δήλωσε στην εφημερίδα Verdens Gang ο 36χρονος Πίτερ Γιένσεν. Ο τελευταίος, ο οποίος υπογράφει στο Διαδίκτυο ως «Fjordman» (Ανθρωπος των Φιορδ), υποστήριξε ότι εξεπλάγη όταν έμαθε πως ο Μπρέιβικ τον ανέφερε περισσότερες από 100 φορές στο μανιφέστο του. Ο Γιένσεν έχει γράψει δεκάδες επιθετικά προς το Ισλάμ κείμενα, υποστηρίζει όμως ότι τάσσεται κατά οποιασδήποτε μορφής βίας. Ο ίδιος αποκάλυψε, τέλος, πως ο Μπρέιβικ του είχε ζητήσει μέσω email να συναντηθούν. «Του αρνήθηκα, όχι επειδή μου μιλούσε περί βίας, αλλά διότι μου φάνηκε βαρετός, όπως ένας πλασιέ ηλεκτρικών σκουπών».

ΠΕΡΙ ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΗΣ

Το Πεκίνο διαψεύδει τις υπόνοιες ΜcΑfee

ΠΕΚΙΝΟ. «Ανεύθυνες» χαρακτήρισε σε χθεσινό της άρθρο τις υπόνοιες που άφηνε ο Δυτικός Τύπος στα δημοσιεύματά του για συμμετοχή κρατικών υπηρεσιών της Κίνας στη μαζική διείσδυση κυβερνητικών ιστοσελίδων από άγνωστους χάκερ. Τα κρούσματα κακόβουλης διείσδυσης σε ιστοσελίδες κρατών, διεθνών οργανισμών και εταιρειών, που χρονολογούνται από το 2006, αποκάλυψε σε έκθεσή της η εταιρεία ασφαλείας λογισμικού McAfee. Το άρθρο στο ημι-επίσημο όργανο του Κ.Κ. Κίνας, τη Λαϊκή Ημερησία, διαψεύδει τις υπόνοιες που ρίχνει η έκθεση της McAfee πάνω στις κινεζικές υπηρεσίες, τονίζοντας ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν αποδειχθεί.

ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΤΡΟΦΙΜΑ

Σομαλοί επιτέθηκαν σε τρία φορτηγά

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ. Ενας στρατιώτης σκοτώθηκε και δεκάδες πρόσφυγες τραυματίστηκαν όταν εξαθλιωμένοι Σομαλοί επιτέθηκαν σε τρία φορτηγά τα οποία μετέφεραν τρόφιμα για τα θύματα του λιμού στη Σομαλία. Λίγο νωρίτερα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, απηύθυνε έκκληση στους ισλαμιστές της Αλ Σαμπαάμπ να επιτρέψουν τη μεταφορά τροφίμων στις πληγείσες από τον λιμό περιοχές και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν ποινές στις ανθρωπιστικές οργανώσεις αν τμήμα της βοήθειάς τους καταλήξει στα χέρια των ισλαμιστών. Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε προηγουμένως κατηγορήσει την Αλ Σαμπαάμπ, οργάνωση που ελέγχει μεγάλο τμήμα της Σομαλίας, ότι παρεμποδίζει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και τροφίμων στη χώρα, όπου 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται από τον λιμό.

ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ

Τη συνδρομή ΝΑΤΟ ζήτησε η Ιταλία

ΡΩΜΗ. Τη συνδρομή του ΝΑΤΟ ζήτησε η Ιταλία με στόχο τη διάσωση προσφύγων που εγκαταλείπουν τη Λιβύη από θαλάσσης, ενώ ζήτησε τη διενέργεια επίσημης έρευνας αναφορικά με την υποτιθέμενη αδυναμία της Συμμαχίας να παράσχει βοήθεια σε πλοιάριο από τη Λιβύη, στο οποίο δεκάδες πρόσφυγες φέρονται ότι πέθαναν από αφυδάτωση. Οπως υποστηρίζει με ανακοίνωσή του, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, η Ιταλία ζήτησε τη συνδρομή πλοίου του ΝΑΤΟ για τη διάσωση πλοιαρίου με πρόσφυγες από τη Λιβύη και η Συμμαχία αρνήθηκε. Οι πρόσφυγες διεσώθησαν από την ιταλική ακτοφυλακή και μεταφέρθηκαν στη νήσο Λαμπεντούζα. Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, τουλάχιστον 100 άνθρωποι πέθαναν, μέχρι την άφιξη του πλοίου στο ιταλικό νησί, στα ανοιχτά της Τυνησίας.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

Πολική αρκούδα σκότωσε τουρίστα

ΟΣΛΟ. Πολική αρκούδα επιτέθηκε εναντίον ομάδας τουριστών, χθες, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας από αυτούς και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις, στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, στη Νορβηγία. «Γνωρίζουμε ότι ήταν βρετανικό γκρουπ», είπε η εκπρόσωπος του γραφείου του κυβερνήτη στο Σβάλμπαρντ, αλλά δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει αν ο νεκρός ήταν ή όχι Βρετανός. Οι τουρίστες δέχθηκαν την επίθεση της αρκούδας, περίπου 40 χλμ. μακριά από τη μεγαλύτερη πόλη του Σβάλμπαρντ στον Αρκτικό Ωκεανό, σε περιοχή όπου βρίσκεται καταφύγιο πολικών αρκούδων. Ελλείψει προσβάσιμων δρόμων, τους τραυματίες παρέλαβε ελικόπτερο και τους μετέφερε στο νοσοκομείο Λονγκγίαρμπεν, ενώ σκοτώθηκε η αρκούδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή