Διχασμένο εμφανίστηκε το κίνημα των «Πάρτι τσαγιού»

Διχασμένο εμφανίστηκε το κίνημα των «Πάρτι τσαγιού»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι το υπερσυντηρητικό κίνημα των «Πάρτι τσαγιού» κυριάρχησε πάνω στη συζήτηση για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, η ισχύς του κινήματος ίσως αποδειχθεί μικρότερη από ό,τι υπολόγιζαν οι αναλυτές.

Παρά τους ισχυρισμούς των μελών του κινήματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν καμία αύξηση στο όριο του χρέους, πολλοί ψηφοφόροι βουλευτών των «Πάρτι τσαγιού» υποστήριζαν την πρωτοβουλία. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι των «Πάρτι τσαγιού», που ψήφισαν τους υποψηφίους του στις ενδιάμεσες εκλογές, το έκαναν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθεστηκυία τάξη της Ουάσιγκτον ή γιατί πίστευαν ότι το κράτος δαπανά υπερβολικά κεφάλαια και όχι επειδή θεωρούν ότι η μείωση του ομοσπονδιακού χρέους είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας.

Οι ψηφοφόροι αυτοί δεν ήθελαν να απειλήσουν την ήδη εύθραυστη οικονομία με το φάσμα ενδεχόμενης στάσης πληρωμών. Αντίθετα, η πλειοψηφία των υποστηρικτών των «Πάρτι τσαγιού» υποστηρίζουν τη σύναψη διακομματικής συμφωνίας. Σε σφυγμομέτρηση του CBS News στα μέσα Ιουλίου, 66% των υποστηρικτών των «Πάρτι τσαγιού» δήλωσαν ότι οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο πρέπει να υποχωρήσουν σε ορισμένες θέσεις τους, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία. Μόλις 31% εξέφρασε αντίθετη άποψη. Στην ερώτηση αν η συμφωνία πρέπει να περιλάβει μόνο φορολογικές αυξήσεις ή μόνο περικοπές κρατικών δαπανών, η πλειοψηφία (53%) δήλωσε ότι η συμφωνία πρέπει να αποτελέσει συνδυασμό των παραπάνω.

Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε γιατί οι Ρεπουμπλικανοί, που μόλις απέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής, ανησυχούν για την επιρροή των «Πάρτι τσαγιού» ή νιώθουν ευγνωμοσύνη προς την ηγεσία του. Τα «έξιτ πολ» μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου έδειχναν ότι 4 στους 10 ψηφοφόρους δήλωναν υποστηρικτές των «Πάρτι τσαγιού».

Τα «Πάρτι τσαγιού» δεν είναι, όμως, μονολιθικό πολιτικό κίνημα. Δεν αποτελούν άλλωστε πολιτικό σχηματισμό με σαφές πρόγραμμα, ενώ τα μέλη του κατέληξαν σε αυτά από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους. Οι προσκείμενοι στη νεοφιλελεύθερη μερίδα των «Πάρτι τσαγιού» απαιτούν τη συρρίκνωση του κράτους και του χρέους, ακόμη και εάν αυτό σημάνει περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση, την περίθαλψη και την άμυνα. Πολλοί υποστηρικτές των «Πάρτι τσαγιού», όμως, μπορούν καλύτερα να χαρακτηριστούν συντηρητικοί Ρεπουμπλικανοί, που πιστεύουν ακράδαντα στην αξία των αμυντικών δαπανών.

Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί κινήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με την πεποίθηση ότι τα «Πάρτι τσαγιού» δεν θα αποδέχονταν καμία αύξηση στο όριο του χρέους και ότι πρόθυμα θα στήριζαν τεράστιες περικοπές σε κρατικά προγράμματα. Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν, όμως, ότι οι υποστηρικτές των «Πάρτι τσαγιού» θεωρούν ότι η οικονομία και η απασχόληση -και όχι η μείωση του ομοσπονδιακού χρέους- είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το έθνος. Παρότι, όμως, πολλοί υποστηρικτές των συντηρητικών αυτών κινημάτων καλωσόρισαν τη συμφωνία, άλλοι δεν έμειναν ικανοποιημένοι από αυτήν. Η οργάνωση «Πατριώτες των Πάρτι τσαγιού», παναμερικανική οργάνωση-ομπρέλα τοπικών οργανώσεων, τόνισε ότι η συμφωνία δεν εξασφάλισε ικανές περικοπές των ομοσπονδιακών δαπανών. «Η διεξαγωγή της συζήτησης γύρω από τη συρρίκνωση του κράτους υπήρξε από μόνη της μία νίκη», λέει ο Μαρκ Μέκλερ, συνιδρυτής της οργάνωσης.

Ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν για την τελική συμβιβαστική συμφωνία, πολλοί υποστηρικτές των «Πάρτι τσαγιού» αναφέρουν ότι η διεργασία τούς έκανε να αηδιάσουν με τις τακτικές της Ουάσιγκτον, συναίσθημα που ένιωθαν και πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου. Την ίδια στιγμή, Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες εκφράζουν φόβους πως ο συμβιβασμός, τον οποίο ψήφισαν, θα τους αφήσει ευάλωτους σε υπερσυντηρητικούς διεκδικητές του χρίσματος σε επερχόμενες προκριματικές αναμετρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή