Εξαθλίωση χωρίς τέλος στη Σομαλία

Εξαθλίωση χωρίς τέλος στη Σομαλία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πείνα, που σπαράσσει τον Νότο της Σομαλίας, της πρωτεύουσας Μογκαντίσου περιλαμβανομένης, πιθανότατα θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου και θα επιδεινωθεί από τη συνεχιζόμενη ανομβρία, προέβλεψαν οι επιστήμονες του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), καλώντας τη διεθνή κοινότητα σε άμεση και ταχεία δράση.

Υπό αυτό το πρίσμα καθίσταται τρομακτική η δήλωση Αμερικανίδας αξιωματούχου, σε επιτροπή του Κογκρέσου -την Τετάρτη- ότι πάνω από 29.000 παιδιά, κάτω των πέντε ετών, έχασαν τη ζωή τους, τις τελευταίες 90 μέρες, στη νότια Σομαλία. Η Νάνσι Λίντμποργκ, στέλεχος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID), είπε ότι ο αριθμός αυτός βασίζεται σε εκθέσεις που αφορούν τη διατροφή και τη θνησιμότητα.

Αν και πρόκειται για τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση της τελευταίας 20ετίας στο Κέρας της Αφρικής, και 12 εκατ. άνθρωποι στη Σομαλία, την Αιθιοπία, την Κένυα, το Τζιμπουτί και άλλες γειτονικές χώρες αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας, η διεθνής κοινότητα δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται, όπως συνέβη προ 30ετίας με την πείνα στην Αιθιοπία, που κόστισε τη ζωή σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Σύμφωνα με τη UNICEF περίπου 2,3 εκατ. παιδιά στο Κέρας της Αφρικής υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό και μισό εκατομμύριο βρίσκονται στα πρόθυρα του θανάτου ως συνέπεια της ξηρασίας και της πείνας.

Από τα 2,4 δισ. δολάρια που ο ΟΗΕ έχει υπολογίσει ότι θα χρειαστούν για την αντιμετώπισή της, έχουν συγκεντρωθεί μόνο τα μισά. Η Αφρικανική Ενωση, η οποία έχει συνεισφέρει 500.000 δολάρια, ανέβαλε, χωρίς αιτιολογία, για τις 25 Αυγούστου μια διάσκεψη δωρητών για τη συγκέντρωση κονδυλίων, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ICRC), Τζέικομπ Κέλενμπεργκερ, απηύθυνε έκκληση στους δωρητές για επιπλέον 86 εκατ. δολάρια, προκειμένου να βοηθηθούν εκατομμύρια άνθρωποι στις πληγείσες περιοχές της Σομαλίας.

Τουλάχιστον 2,8 εκατ. άνθρωποι, ανάμεσά τους 1,25 εκατομμύρια παιδιά, έχουν άμεση ανάγκη από βοήθεια, στη νότια Σομαλία.

Οι περιοχές που έχουν πληγεί από την πείνα βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ισλαμικής οργάνωσης Σεμπάμπ, η οποία έχει εκδιώξει τις ξένες ανθρωπιστικές οργανώσεις από το 2009, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή