Υπερφορητά και πλήρη λάπτοπ

Υπερφορητά και πλήρη λάπτοπ

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλή υπολογιστική ισχύ ή, αντίθετα, μειωμένο βάρος και πάχος, τα οποία εξασφαλίζουν εύκολη μεταφορά; Εως πρότινος, αυτό ήταν το δίλημμα που αντιμετώπιζε ο «μέσος καταναλωτής» όταν αποφάσιζε να αγοράσει έναν φορητό υπολογιστή, καθώς έπρεπε να επιλέξει είτε κάποιο πλήρως εξοπλισμένο λάπτοπ -το οποίο έχει μεν τη δυνατότητα να «τρέχει» απαιτητικά προγράμματα, αλλά είναι αρκετά ογκώδες και βαρύ- είτε κάποιο ελαφρύ και μικρό netbook, που όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για απλές εργασίες. Ανάμεσα στις δύο παραπάνω κατηγορίες υπήρχε πάντοτε η λύση των υπερφορητών (ultraportable) notebook, μοντέλων δηλαδή που αποτελούν τη «χρυσή τομή» μεταξύ φορητότητας και ικανοποιητικών επιδόσεων. Ωστόσο, οι σχετικοί υπολογιστές που λανσάρονταν μέχρι και πριν από έναν περίπου χρόνο ήταν ελάχιστοι και απευθύνονταν αποκλειστικά σε επαγγελματίες. Με αποτέλεσμα να κοστίζουν εξαιρετικά ακριβά.

Τους τελευταίους μήνες, όμως, κυκλοφορούν στην αγορά αρκετά υπερφορητά notebook, με μεγάλη ποικιλία τεχνικών προδιαγραφών. Ετσι, αν και όλα χαρακτηρίζονται ultraportable -καθώς έχουν διαστάσεις έως 14 ίντσες, λεπτή σχεδίαση και βάρος μικρότερο από 1.800 γραμμάρια- μεταξύ τους μπορεί κανείς να βρει πλέον μοντέλα με αισθητά καλύτερα χαρακτηριστικά από τα netbook και σε τιμές έως 800 ευρώ. Μοντέλα όπως το 11,6 ιντσών HP Pavilion dm1, το οποίο ζυγίζει 1,6 κιλά και έχει πάχος 2,1 εκατ., ενώ διαθέτει διπύρηνο επεξεργαστή AMD Fusion για να αναπαράγει ακόμη και αρχεία βίντεο Full HD. Ή το 12,5” Lenovo Ideapad U260, με βάρος 1,38 κιλά και προφίλ μόλις 18 χιλιοστών, που έρχεται εξοπλισμένο με επεξεργαστή Core i3 της Intel και μνήμη 4 GB. Με τους δύο υπολογιστές να διατίθενται ήδη στην Ελλάδα.

Βέβαια, όσο περισσότερο ένας υπερφορητός υπολογιστής πλησιάζει σε δυνατότητες τα συμβατικά λάπτοπ, τόσο περισσότερο κοστίζει – κάτι που σημαίνει πως πολλές από τις ultraportable συσκευές πωλούνται από 1.000 έως και 1.600 ευρώ. Αλλωστε, σε αυτό το εύρος τιμών κινούνται και τα μοντέλα που κυριαρχούν στην κατηγορία: τα MacBook Air της Apple που, όπως παρουσίασε η «Κ» την προηγούμενη εβδομάδα, στην ανανεωμένη τους έκδοση διατηρούν το μικρό πάχος (1,7 εκατ.) και βάρος (έως 1,34 κιλά), υιοθετώντας παράλληλα αναβαθμισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά. «Αντίπαλον δέος» στα Air θεωρούνται πάντως τα εξίσου εξελιγμένα Samsung Series 9, διαστάσεων 11,6” και 13,3”. Επειδή είναι ελαφρώς πιο λεπτά και ελαφριά, διαθέτουν εξαρτήματα που ανταγωνίζονται ευθέως τον εξοπλισμό της Apple, ενώ το περίβλημά τους αποτελείται από ένα ειδικό κράμα αλουμινίου που τους προσδίδει υψηλή αντοχή. Τα Series 9 αναμένονται σε λίγους μήνες και στη χώρα μας.

Στην ανθεκτικότητα κατασκευής ποντάρει μεταξύ άλλων και το 12,5” Lenovo ThinkPad X220 το οποίο, χάρις στους επεξεργαστές τελευταίας γενιάς Sandy Bridge της Intel, ζυγίζει μόλις 1.400 γραμμάρια και προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις. Στα πλεονεκτήματα του ThinkPad X220, που ήδη κυκλοφορεί στην Ελλάδα, συγκαταλέγεται η εργονομία του πληκτρολογίου του όπως και η μεγάλη αυτονομία. Από την άλλη πλευρά, το ThinkPad δεν διαθέτει οπτικό δίσκο, όπως συμβαίνει και στα περισσότερα από τα υπόλοιπα ultraportable. Γεγονός που κάνει το Toshiba Portege R700 να ξεχωρίζει αφού, αν και έχει πάχος 18 χιλιοστά, η ιαπωνική εταιρεία κατάφερε να… στριμώξει στο πλαίσιό του ένα DVD player. Διατηρώντας παράλληλα το βάρος του υπολογιστή στα 1,4 κιλά.

Ενας ακόμη περιορισμός σε πολλές συσκευές της κατηγορίας είναι ότι συνήθως δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε βιντεοπαιχνίδια ή εφαρμογές γραφιστικής. Οσον αφορά τα videogames, το κενό έρχονται να καλύψουν και στην Ελλάδα ultraportable μοντέλα σαν το 11,6” Alienware Μ11x. Παράλληλα, η Sony ανακοίνωσε πρόσφατα την κυκλοφορία του πιο ισχυρού υπερφορητού της – του 13,1 ιντσών Vaio Z, που ζυγίζει 1,15 κιλά και έχει πάχος 1,7 εκατοστά.

Ultrabook

Εως τα τέλη του χρόνου θα κυκλοφορήσουν τόσο πολλά ultraportable μοντέλα, με ακόμη καλύτερα χαρακτηριστικά και επιδόσεις, που ουσιαστικά θα εγκαινιάσουν μία νέα κατηγορία υπερφορητών μηχανημάτων, τους λεγόμενους Ultrabook. Αυτό υποστηρίζει η εταιρεία ανάπτυξης επεξεργαστών Intel, η οποία ανακοίνωσε το λανσάρισμα

συσκευών που θα έχουν πάχος μικρότερο από 2 εκατοστά, διάρκεια μπαταρίας έως και 10 ώρες και θα ενεργοποιούνται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Το μεγαλύτερο ίσως πλεονέκτημα θα είναι η τιμή τους η οποία, σύμφωνα με την Intel, θα κινείται περί τα 700 ευρώ. Η εταιρεία εκτιμά πως οι Ultrabook θα αντιστοιχούν στο 40% των πωλήσεων. Το πρώτο «κύμα» από Ultrabook θα χρησιμοποιεί τους επεξεργαστές Intel Core i5 και i7 που ήδη κυκλοφορούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή