ΚΟΣΜΟΣ

Υψηλή ραπτική μόνο με τις μεγαλύτερες επιτυχίες

ΠΑΡΙΣΙ. Υστερα από απουσία ενός χρόνου, η επιλογή της Αν Βαλερί Χας να εμφανίσει δημιουργίες της στη διάρκεια των συλλογών υψηλής ραπτικής για το φθινόπωρο του 2012, ήταν ένα καλωσόρισμα της μόδας. Σημάδεψε τη 10η επέτειο της επωνυμίας και έφερε τον οίκο σε νέα αρχή. Η κ. Χας παρουσίασε μόνο 10 χαρακτηριστικές δημιουργίες της: ανδροπρεπή κοστούμια με θηλυκά υφάσματα όπως οργάντζα και γυαλιστερό μετάξι, ολόσωμα σύνολα με την μπλούζα να ρέει πάνω από τη μέση αλλά συνδεδεμένη με την ασορτί φούστα, και το σήμα κατατεθέν της σχεδιάστριας, την ολόσωμη φόρμα.

Οταν μια 27χρονη σχεδιάστρια αποφασίζει να οργανώσει ρετροσπεκτίβα, είναι τολμηρή κίνηση. Αλλά η Iris van Herpen, στην πρώτη της εμφάνιση στο επίσημο ημερολόγιο της γαλλικής κουτύρ, παρουσίασε μόλις πέντε καινούργια ρούχα. Η υπόλοιπη κολεξιόν ήταν υπενθύμιση προηγούμενων σεζόν. Αλλά όπως είπε η χαμογελαστή σχεδιάστρια στα παρασκήνια, φορώντας δερμάτινο και χρυσό τζάκετ -δικό της ντιζάιν που έχει φορέσει και η Lady Gaga-, το σόου είχε να κάνει περισσότερο «με τη γνωριμία της δουλειάς μου στον κόσμο».

Την ίδια στιγμή, ο Christophe Josse ανέτρεξε επίσης στο παρελθόν για τη συλλογή κουτύρ, εμπνεόμενος από την αρχιτεκτονική ομορφιά της πανοπλίας του 15ου και 16ου αιώνα. Ηταν ένα ενδιαφέρον σχέδιο και ο σχεδιαστής κατάφερε να ισορροπήσει ανάμεσα στον θηλυκό κόσμο της υψηλής μόδας και στη σκληρή δύναμη της πανοπλίας.