Απειλείται το σπίτι του Εντγκαρ Αλαν Πόε

Απειλείται το σπίτι του Εντγκαρ Αλαν Πόε

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και σήμερα, 162 χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Εντγκαρ Αλαν Πόε μοιάζει να υποφέρει από την κακοτυχία που τον κυνήγησε σε όλη του τη ζωή. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι δημοτικές αρχές της Βαλτιμόρης αποφάσισαν να μην επιδοτήσουν το μικροσκοπικό σπίτι-μουσείο όπου ο πένης Πόε έζησε από το 1833 έως και το 1835.

Η διακοπή της πενιχρής επιδότησης των 85.000 δολαρίων τον χρόνο υποχρέωσε το μουσείο να λειτουργήσει χάρη στο αποθεματικό του κεφάλαιο, που θα στερέψει το ερχόμενο καλοκαίρι. Παρά την πρόσληψη επενδυτικών συμβούλων με στόχο την εξεύρεση προσοδοφόρας λύσης, πολλοί φοβούνται ότι οι ημέρες του ιδρύματος που προσελκύει μόλις 5.000 επισκέπτες τον χρόνο είναι μετρημένες, καθώς αυτό βρίσκεται στο σημείο οικοδόμησης νέου μεγάλου εμπορικού κέντρου.

Η Βαλτιμόρη είναι υπερήφανη για τη σχέση της με τον Πόε, που ενέπνευσε ακόμη και το όνομα της τοπικής ομάδας φούτμπολ (Ravens, τα Κοράκια). Εδώ πέθανε ο Πόε το 1845, ενώ τα εκθέματα είναι και αυτά πενιχρά, όπως το ίδιο το οίκημα. Λίγα κομμάτια πιατικών και γυαλικών από το σπίτι του πατριού του Πόε στο Ρίτσμοντ, τούφες από τα μαλλιά του ποιητή και της εξαδέλφης και συζύγου του, Βιρτζίνια, και θραύσμα από το φέρετρό του. Ο διευθυντής του μικρού μουσείου, Τζεφ Τζερόουμ, υπογραμμίζει την ανησυχία του για την τύχη του σπιτιού, επισημαίνοντας ότι το κτίσμα γλίτωσε ήδη μία φορά από την κατεδάφιση, πριν από 70 χρόνια, εποχή κατασκευής γειτονικού συγκροτήματος κοινωνικών κατοικιών. Η σκοτεινή φύση του έργου του Πόε προσελκύει στο σπίτι τούς φανατικούς οπαδούς του, όπως τον συγγραφέα βιβλίων τρόμου Στίβεν Κινγκ και τον ηθοποιό Βίνσεντ Πράις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή