Απερρίφθη το αίτημα αποφυλάκισης της Τιμοσένκο

Απερρίφθη το αίτημα αποφυλάκισης της Τιμοσένκο

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παρτίδα της πολιτικής της καριέρας παίζει από το μεσημέρι της Παρασκευής η τέως πρωθυπουργός της Ουκρανίας και αρχηγός της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο. Συνειδητοποιώντας πως η έκβαση της δίκης της δεν εκτυλισσόταν υπέρ της, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς την έδρα γνωρίζοντας πως οποιοδήποτε δικαστήριο στον κόσμο άκουγε αυτούς τους χαρακτηρισμούς θα διέταζε άμεσα την κράτησή της. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά σε διάστημα ενός μήνα που η Τιμοσένκο εξύβρισε την έδρα, γεγονός που μαρτυρεί ότι το αποτέλεσμα της εξαιρετικής παράστασης που έδωσε την Παρασκευή το γνώριζε εκ των προτέρων.

«Η ζωή λένε είναι με τους τολμηρούς» κάτι που μέχρι στιγμής φαίνεται να αποδεικνύεται και στην περίπτωση της τέως Ουκρανής πρωθυπουργού. Δευτερόλεπτα μετά την απόφαση της έδρας με την οποία κρίθηκε προφυλακιστέα, εντός του δικαστηρίου ακολούθησε πανζουρλισμός από οπαδούς της που παρεμπόδιζαν τους 30 αστυνομικούς που απαιτήθηκαν προκειμένου να τη συλλάβουν. Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν και στους δρόμους του Κιέβου με υποστηρικτές της να ακολουθούν την κλούβα και ενίοτε να την παρεμποδίζουν στη διάρκεια όλης της διαδρομής προς τις φυλακές.

Με τον πρώτο στόχο, δηλ. τη συσπείρωση των οπαδών της, να έχει επιτευχθεί, ακολούθησε η ασπίδα προστασίας που σήκωσε υπέρ της η Μόσχα αλλά και η Δύση. Πηγή προσκείμενη στον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μιλώντας στην Κομερσάντ, δήλωσε πως η απόφαση του δικαστηρίου του Κιέβου θα επηρεάσει τις ρωσοουκρανικές σχέσεις ενώ δεν δίστασε να απειλήσει ευθέως και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τονίζοντας πως η τακτική που ακολουθεί θα του κλείσει πολλές πόρτες, κυρίως στη Δύση. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, το οποίο με γλώσσα σκληρή και διόλου διπλωματική αποδοκίμασε τη σύλληψη Τιμοσένκο, ζήτησε τη διεξαγωγή μιας αμερόληπτης δίκης, ενώ υπενθύμισε πως η συμφωνία για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου από την Ουκρανία για την οποία δικάζεται η Τιμοσένκο και υπεγράφη το 2009 είναι καθ’ όλα νόμιμη, καθώς είχε την εποπτεία και έγκριση των προέδρων των δύο κρατών. Εκτός από τη Ρωσία, ΗΠΑ, Ε. Ε. και Καναδάς καταδίκασαν τη σύλληψη Τιμοσένκο.

Με το δικαστήριο του Κιέβου να απορρίπτει χθες το αίτημα αποφυλάκισης των συνηγόρων της, η τέως Ουκρανή πρωθυπουργός κατόρθωσε σε διάστημα 48 ωρών να μεταφέρει εν όψει της ετυμηγορίας μια απίστευτη πίεση προς τον Γιανουκόβιτς, αλλά και την έδρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή