Βίαια επεισόδια στο Λονδίνο

Βίαια επεισόδια στο Λονδίνο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πάνω από 160 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των βίαιων ταραχών του Σαββατοκύριακου στο Λονδίνο, όπου ομάδες νεαρών λεηλάτησαν καταστήματα, επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών και πυρπόλησαν αυτοκίνητα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της αστυνομίας να διασφαλίσει την τάξη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του επόμενου καλοκαιριού.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν στο Τότεναμ, μια από τις φτωχότερες γειτονιές στο βόρειο Λονδίνο, όπου το Σάββατο πραγματοποιήθηκε ολονυχτία εις μνήμην ενός 29χρονου, πατέρα τεσσάρων παιδιών, ο οποίος σκοτώθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με την αστυνομία, την Πέμπτη.

Στην αρχή, η διαμαρτυρία για τον θάνατο του Μαρκ Ντάγκαν ήταν ειρηνική. Αλλά εξελίχθηκε βίαια, όταν ομάδα 300 ή και 500 ατόμων συγκεντρώθηκε γύρω από το αστυνομικό τμήμα του Τότεναμ. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές πέταξαν μολότοφ εναντίον των αστυνομικών, άλλοι επιτέθηκαν εναντίον τους με αυτοσχέδια όπλα -μπαστούνια του μπέιζμπολ και δοκάρια- κι επιχείρησαν να εισβάλουν στο τμήμα. Το Τότεναμ ήταν σχετικά ήρεμο την Κυριακή το βράδυ, αλλά τα επεισόδια επεκτάθηκαν στο ανατολικό Λονδίνο, όπου σύμφωνα με την αστυνομία ομάδες νεαρών λεηλάτησαν καταστήματα και άλλοι κατέστρεψαν περιουσίες στην Οξφορντ Σέρκους. Στο Μπρίξτον, μια επίσης υποβαθμισμένη γειτονιά στον Νότο του Λονδίνου, ομάδες νεαρών έσπασαν βιτρίνες, επιτέθηκαν σε περιπολικό, έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και λεηλάτησαν καταστήματα.

Αν και οι πολιτικοί της Βρετανίας έσπευσαν να αποδώσουν τις βιαιότητες σε εγκληματικά στοιχεία, κάτοικοι των περιοχών είπαν ότι η οργή για τα υψηλά επίπεδα ανεργίας και οι περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες, σε συνδυασμό με τη δυσαρέσκεια έναντι της αστυνομίας, έπαιξαν σημαντικό ρόλο.

«Το Τότεναμ είναι υποβαθμισμένη περιοχή. Οι άνεργοι είναι πολλοί, πάρα πολλοί… απογοητευμένοι», είπε ο 49χρονος Ουζοντίμα, ο οποίος απολύθηκε πρόσφατα. Η αστυνομία, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αρνήθηκε ότι δεν προέβλεψε την επερχόμενη βία και ότι δεν ήταν προετοιμασμένη για τη σωστή αντιμετώπισή της.

Οσον αφορά την έρευνα για τον θάνατο του 29χρονου άνδρα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι κατασχέθηκε ένα παράνομο όπλο και μία σφαίρα βρέθηκε σφηνωμένη σε αστυνομικό ασύρματο. Ωστόσο, η εφημερίδα Guardian έγραψε ότι η σφαίρα προερχόταν από όπλο αστυνομικού. Η αρμόδια αρχή της Βρετανίας, που ερευνά το συμβάν, δεν σχολίασε το δημοσίευμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή