Προειδοποίηση σε Βελιγράδι, Πρίστινα

Προειδοποίηση σε Βελιγράδι, Πρίστινα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Μήνυμα με αποδέκτες το Βελιγράδι και την Πρίστινα, προκειμένου να διευθετήσουν τις διαφορές τους μέσω της διπλωματίας, απηύθυναν με άρθρο που υπογράφουν, από κοινού, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε και της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να βρουν διπλωματική λύση η οποία θα αναγνωρίζει τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου, θα βελτιώνει τη ζωή για τους πολίτες και των δύο πλευρών και θα θέσει τόσο το Βελιγράδι όσο και την Πρίστινα σε τροχιά για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση», επισημαίνουν. «Αν οι δύο πλευρές δεν το πράξουν, κινδυνεύουν να χάσουν μια ιστορική ευκαιρία», σημειώνουν στο άρθρο τους οι επικεφαλής της γερμανικής και της βρετανικής διπλωματίας. Η προειδοποίηση των δύο αξιωματούχων γίνεται γνωστή λίγες μέρες μετά τη σοβαρότερη κρίση που ξέσπασε στο Κοσσυφοπέδιο μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του, τον Φεβρουάριο του 2008. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, ο Γκίντο Βερστερβέλε πρόκειται να μεταβεί στο Κοσσυφοπέδιο αυτήν την εβδομάδα, όπου αναμένεται να έχει συνομιλίες τόσο με τον Χασίμ Θάτσι, πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, όσο και με τον στρατηγό Ερχαρντ Μπούλερ, τον Γερμανό διοικητή της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στην περιοχή, της KFOR. O Βεστερβέλε θα είναι ο πρώτος Δυτικός αξιωματούχος ο οποίος θα επισκεφθεί το Κοσσυφοπέδιο μετά την πρόσφατη κρίση.

Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να συναντηθούν στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, όπου τον περασμένο μήνα σημειώθηκαν αιματηρές ταραχές, οι εκπρόσωποι των σερβικών δημοτικών αρχών, προκειμένου να αποφανθούν αν θα στηρίξουν τη συμφωνία μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου -η οποία επετεύχθη με τη διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ- και να άρουν τα οδοφράγματα.

Την κρίση στο Κόσοβο πυροδότησε στις 26 του περασμένου Ιουλίου η επιχείρηση ειδικών δυνάμεων των Κοσοβάρων που ανέλαβαν τον έλεγχο δύο συνοριακών σταθμών που επανδρώνονται από Σέρβους, με στόχο να επιβάλουν το εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από το Βελιγράδι, τις οποίες έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου. Η κυβέρνηση του Χασίμ Θάτσι αποφάσισε να επιβάλει εμπάργκο στα εισαγόμενα από τη Σερβία προϊόντα, απαντώντας με τον τρόπο αυτό σε ανάλογη πρωτοβουλία που το Βελιγράδι εφαρμόζει από το 2008, αρνούμενο να αναγνωρίσει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου αντέδρασαν με οργή. Εστησαν οδοφράγματα και σημειώθηκαν ταραχές στις οποίες ένας Κοσοβάρος αστυνομικός σκοτώθηκε και τέσσερις ακόμη τραυματίστηκαν. Χρειάστηκε η επέμβαση της KFOR για την αποκατάσταση της τάξης, η οποία ζήτησε και έλαβε την αποστολή ενισχύσεων στο Κοσσυφοπέδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή