ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΛΟΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ

Το πολιτικό χάος, αιτία του λιμού στη Σομαλία

ΠΑΡΙΣΙ. Ο φαύλος κύκλος του πολέμου και της πείνας διαιωνίζεται στη Σομαλία επειδή εξυπηρετεί τις αντιμαχόμενες παρατάξεις, παρατηρεί με άρθρο του στην εφημερίδα Le Monde ο Μπερνάρ Ζουάν, μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Είναι εξοργιστικό, γράφει, να παρουσιάζεται ξαφνικά αυτή η κρίση ως ένα καινούργιο γεγονός και να γίνεται έκκληση για μια παγκόσμια κινητοποίηση, που θα θεραπεύσει τα συμπτώματα και όχι τα πραγματικά και βαθιά αίτια της φρίκης. Πάνω από είκοσι χρόνια φρίκης, πείνας, σφαγών, επιδημιών, άγνοιας, αυθαιρεσιών, βιασμών, θανάτων, βρώμικου χρήματος συνεχίζονται με τη σιωπηρή συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών να παρατείνουν τη σύγκρουση αντί να της δώσουν τέλος. Τα μέσα ενημέρωσης, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ δεν έχουν πλέον πρόσβαση στη Σομαλία και μεταδίδουν ειδήσεις που προέρχονται από άλλους. Ο λιμός αποτελεί τη συνέπεια της κρίσης του νερού που οξύνεται από το πολιτικό χάος στη χώρα.

ΠΕΝΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Αναγκαστική προσγείωση

ΜΟΣΧΑ. Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες όταν αεροσκάφος τύπου Antonov-24 πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο Μπλαγκοβεστσένσκ της ρωσικής Απω Ανατολής. Στο αεροσκάφος, το οποίο πραγματοποιούσε την πτήση Ιρκούτσκ – Χαμπαρόφσκ, επέβαιναν 36 επιβάτες και μέλη του πληρώματος. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, το αεροπλάνο βγήκε από την πίστα του αεροδρομίου κατά την προσγείωση με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε επιβάτες, ανάμεσά τους και ένα παιδί. Το αεροσκάφος των ρωσικών αερογραμμών φέρεται να ξέφυγε από την πορεία του λόγω ισχυρών ανέμων και καταρρακτώδους βροχής.

ΠΡΩΤΟΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΘΙΒΕΤ

Ορκίστηκε ο Λόμπσανγκ Σανγκάι

ΝΤΑΡΑΜΣΑΛΑ. Της ορκωμοσίας του πρώτου εκλεγμένου πρωθυπουργού της εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ ηγήθηκε χθες ο αυτοεξόριστος πνευματικός ηγέτης Δαλάι Λάμα. Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός, Λόμπσανγκ Σανγκάι, έχει φοιτήσει στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ και θα αντικαταστήσει τον Δαλάι Λάμα στον πολιτικό του ρόλο. Ο Σανγκάι εξελέγη τον Απρίλιο από δεκάδες χιλιάδες αυτοεξόριστους Θιβετιανούς και θα ηγηθεί της κυβέρνησης στην ινδική πόλη Νταραμσάλα. Ο νέος πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ακολουθήσει την πολιτική του Δαλάι Λάμα, με στόχο την αυτονομία του Θιβέτ. Το Πεκίνο αρνείται, όμως, να αναγνωρίσει τον Σανγκάι ως νόμιμο πρωθυπουργό.

ΟΚΤΑΚΟΣΙΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Δεν θα απελαθούν

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας ανέτρεψε χθες απόφαση της κυβέρνησης για την απέλαση 800 μεταναστών στη Μαλαισία. Το δικαστήριο έκρινε ότι η απόφαση για την άμεσή τους απέλαση είναι παράνομη και διέταξε την αναστολή των διαδικασιών σε βάρος τους, μέχρι την ολοκλήρωση ακροαματικής διαδικασίας που θα ξεκινήσει στα τέλη του μήνα. Πρόκειται για 800 μετανάστες από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, οι οποίοι περισυνελέγησαν στα αυστραλιανά χωρικά ύδατα και οδηγήθηκαν στις αμφιλεγόμενες εγκαταστάσεις προσωρινής κράτησης της Νήσου των Χριστουγέννων. Η αυστραλιανή κυβέρνηση είχε συμφωνήσει για την απέλαση των 800 στη Μαλαισία σε διάστημα μιας τετραετίας.

ΘΑ ΠΡΟΩΘΗΘΟΥΝ ΟΙ ΛΙΒΥΟΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΙ

Προς το οχυρό του Καντάφι

ΒΕΓΓΑΖΗ. Οι Λίβυοι εξεγερμένοι, αφού εξασφάλισαν τον έλεγχο της πόλης Μπιρ αλ Γάναμ, η οποία χαρακτηρίζεται στρατηγικής σημασίας, περίπου 80 χλμ. νοτίως της Τρίπολης, δήλωσαν χθες ότι τώρα θα προωθηθούν προς το οχυρό του Καντάφι στην πρωτεύουσα. Αυτή η μικρή πόλη στην έρημο έφερε τους εξεγερμένους πολύ κοντά στην Τρίπολη και η κατάληψή της, το Σαββατοκύριακο, πιθανότατα θα δώσει νέα ώθηση στην εξάμηνη εκστρατεία για την εκδίωξη του Καντάφι. Οι αντικαθεστωτικοί είχαν στρατοπεδεύσει από τον Ιούνιο στα περίχωρα της Μπιρ αλ Γάναμ, ανήμποροι να προχωρήσουν περαιτέρω. Σύμφωνα με εκπροσώπους τους, το πέτυχαν το Σάββατο υπό την κάλυψη των νατοϊκών αεροσκαφών. Επόμενος στόχος τους είναι η Ζαουίγια, μια πόλη στη μεσογειακή ακτή, 50 χλμ. δυτικά της Τρίπολης.

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 33 ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΚΑΡΑΤΣΙ

Κατέρρευσε πενταώροφο κτίριο

ΚΑΡΑΤΣΙ. Τουλάχιστον 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη του Καράτσι στο Πακιστάν, μετά την κατάρρευση το Σάββατο πενταώροφου κτιρίου στη συνοικία Λιάρι. Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της πόλης, Ετισάμ Ουντίν, είκοσι γυναίκες ήταν μεταξύ των θυμάτων, ενώ οι έρευνες για τυχόν εγκλωβισμένους κατοίκους συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ. Οι ιδιοκτήτες του κτίσματος συνελήφθησαν από την αστυνομία, ενώ η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι θα τους απαγγείλει κατηγορίες ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Το Καράτσι είναι η πολυπληθέστερη πόλη του Πακιστάν, με περισσότερους από 18 εκατομμύρια κατοίκους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή