«Οχι όρθιος επιβάτης η Τουρκία στο λεωφορείο της Ε.Ε.»

«Οχι όρθιος επιβάτης η Τουρκία στο λεωφορείο της Ε.Ε.»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνοψίζοντας παλαιότερες προειδοποιήσεις του Ταγίπ Ερντογάν περί αποσύνδεσης της Τουρκίας από το άρμα της Ευρώπης, ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα της Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς προειδοποίησε με τη σειρά του χθες ότι η χώρα του δεν πρόκειται να δεχθεί τον ρόλο του «όρθιου επιβάτη» στο λεωφορείο της Ενωσης. «Η Τουρκία ξέρει πού να κατέβει από το λεωφορείο, όποτε το θελήσει. Εάν η Ε.Ε. δεν θέλει να μείνει πίσω σε αυτό το ταξίδι, θα πρέπει να προσθέσει την Τουρκία στον στόλο της», είπε ο κ. Μπαγίς. «Το λεωφορείο της Ε.Ε. έχει αρχίσει να χαλάει, η Ενωση αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, ο πληθυσμός της γερνάει. Υπάρχουν χώρες της Ε.Ε. που κάθονται σε λάθος θέση με λάθος εισιτήριο. Ηλθε πλέον η ώρα να το δει αυτό η Ενωση», επισήμανε ο Τούρκος υπουργός, που διαπίστωσε και ότι «η Ευρώπη χρειάζεται τον νεανικό, δυναμικό τουρκικό πληθυσμό, που έχει εκπαιδευτεί καλά, τον δυναμισμό και την ενέργεια της Τουρκίας». Εχοντας τοποθετηθεί για μία ακόμη φορά έναντι της Ε.Ε., ο κ. Μπαγκίς επανήλθε στο θέμα της συμφωνίας επαναπροώθησης που ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες, αλλά δεν έχει επικυρωθεί από την Τουρκία, συνδέοντας την επικύρωση με την έναρξη των συνομιλιών για την παροχή διευκολύνσεων στη χορήγηση βίζας προς Τούρκους πολίτες.

Η Τουρκία διαμαρτύρεται ότι δεν βρίσκει συνομιλητή στις Βρυξέλλες ώστε να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία σχετίζεται άμεσα με το θέμα της μετανάστευσης και χρησιμοποιείται ως μοχλός για την αναθέρμανση των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας. Δυσφορία προκάλεσε πρόσφατα στην Αγκυρα βρετανική έκθεση της επιτροπής εσωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, η οποία αποφαίνεται ότι η Τουρκία οφείλει, στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας, να βελτιώσει την ασφάλεια των συνόρων της, από την άποψη της υποδομής, της τεχνικής επάρκειας και της εκπαίδευσης των φρουρών.

Στο πεδίο των εσωτερικών εξελίξεων, ένταλμα σύλληψης εξέδωσε χθες δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης εις βάρος 14 υπόπτων, μεταξύ αυτών επτά στρατηγών, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας για τον ιστότοπο -ή ιστότοπους- των ενόπλων δυνάμεων, μέσω των οποίων διοχετευόταν αντικυβερνητική προπαγάνδα.

Λίγο πριν από τις πρόσφατες κρίσεις στο στράτευμα, η τουρκική Δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες εναντίον 22 ανώτερων στρατιωτικών για απόπειρα πραξικοπήματος εις βάρος της κυβέρνησης του ΑΚΡ. Η όλη υπόθεση και η κράτηση 250 αξιωματικών οδήγησαν σε παραίτηση του γενικού επιτελείου, την Παρασκευή 30 Ιουλίου.

Οι συλληφθέντες χθες συγκαταλέγονται στους μεγάλους του παλαιού κατεστημένου. Πρόκειται για τον πρώην αρχηγό της πρώτης στρατιάς, απόστρατο στρατηγό Χασάν Ισίζ, τον ταξίαρχο Μουσταφά Μπακιτσί, τον νομικό σύμβουλο του γενικού επιτελείου ταξίαρχο Χιφζί Τσουμπουκλού, τον αντιστράτηγο Μεμέτ Ερόζ, τον αντιναύαρχο Μεμέτ Οτουζμπίρογλου και τον αντιστράτηγο Ισμαήλ Χακί Πεκίν. Ο στρατηγός Νουσρέτ Τασντελέρ, πρώην αρχηγός της στρατιάς του Αιγαίου, που στις πρόσφατες κρίσεις μετατάχθηκε στη διοίκηση εκπαίδευσης και δόγματος, είναι και αυτός ύποπτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή