Αμνηστία σε αντάρτες της Αλ Σεμπάμπ

Αμνηστία σε αντάρτες της Αλ Σεμπάμπ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ. Η ιδιαίτερα εύθραυστη μεταβατική κυβέρνηση της Σομαλίας προσέφερε χθες αμνηστία τους ισλαμιστές Σεμπάμπ, οι οποίοι εγκατέλειψαν το Σαββατοκύριακο τις περισσότερες από τις στρατηγικές θέσεις τους στο Μογκαντίσου. Είναι η πρώτη φορά που η μεταβατική κυβέρνηση προσφέρει γενική αμνηστία στους αντάρτες της Σεμπάμπ. «Η μεταβατική ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Σομαλίας προσέφερε γενική αμνηστία στους αντάρτες, οι οποίοι θα παραδοθούν και θα αποκηρύξουν τη βία», αναφέρεται στη σχετική κυβερνητική ανακοίνωση. Ορισμένοι αναλυτές ωστόσο επισημαίνουν ότι η αποχώρηση των Σεμπάμπ απλώς διευρύνει τον κυβερνητικό έλεγχο σε ορισμένα τμήματα της πρωτεύουσας, αλλά θα συμβάλει ελάχιστα στην έλευση της ειρήνης στην υπόλοιπη χώρα και πιθανότατα θα πυροδοτήσει νέο κύμα επιθέσεων τύπου Αλ Κάιντα.

Ο επικεφαλής της δύναμης της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία ζήτησε να αναπτυχθούν κατεπειγόντως επιπλέον 3.000 άνδρες προκειμένου να ενισχύσουν τις τάξεις των 9.000 στρατιωτών, οι οποίοι ήδη βρίσκονται στο Μογκαντίσου, για να εγγυηθούν την ασφάλεια των περιοχών που εγκατέλειψαν οι αντάρτες Σεμπάμπ. «Η περιοχή του Μογκαντίσου είναι πολύ μεγάλη για τις υφιστάμενες δυνάμεις μας και θα υπάρξουν κενά», προειδοποίησε ο αντισυνταγματάρχης Πάντι Ανκούντα, εκπρόσωπος της δύναμης ΑΜΙSΟΜ.

Δυτικός διπλωμάτης παρατήρησε ότι η αποχώρηση των ανταρτών κατέλαβε εξαπίνης κυβέρνηση και ειρηνευτικές δυνάμεις και προειδοποίησε ότι το ερώτημα είναι πότε, όχι αν, θα επιστρέψουν στο Μογκαντίσου. Επιπλέον, η αμνηστία δεν φαίνεται να αφορά τους ισλαμιστές αντάρτες που βρίσκονται έξω από το Μογκαντίσου και ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της νότιας Σομαλίας, όπου 2,8 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας. Η ισλαμική Αλ Σεμπάμπ χαρακτήρισε τακτική την υποχώρηση των δυνάμεών της και ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τον αιματηρό αγώνα της για την ανατροπή της δυτικόφιλης κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή