Βία και λεηλασίες σαρώνουν τη Βρετανία

Βία και λεηλασίες σαρώνουν τη Βρετανία

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Βομβαρδισμένο τοπίο θύμιζαν χθες το πρωί πολλές γειτονιές του Λονδίνου, καθώς το κύμα της βίας και των λεηλασιών που ξεκίνησε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στη συνοικία του Τότεναμ σαρώνει τις τελευταίες ώρες τη βρετανική πρωτεύουσα. Την ίδια στιγμή και ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύτηκε ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο προκειμένου να αποκαταστήσει την τάξη στο Λονδίνο αλλά και στις άλλες πόλεις της χώρας όπου σημειώθηκαν βανδαλισμοί και λεηλασίες, η είδηση του θανάτου ενός 26χρονου άνδρα κατά τη διάρκεια των προχθεσινών επεισοδίων εγείρει φόβους νέας κλιμάκωσης των φαινόμενων βίας. Η αστυνομία του Λονδίνου αρκέστηκε χθες να επιβεβαιώσει ότι ένας 26χρονος που είχε τραυματιστεί από σφαίρα στην περιοχή του Κρόιντον υπέκυψε, δίχως να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, επίσης, περισσότεροι από 35 αστυνομικοί τραυματίστηκαν μόνο το βράδυ της Δευτέρας και ο αριθμός των συλληφθέντων σε Λονδίνο, Μπέρμιγχαμ, Λίβερπουλ και Μπρίστολ ξεπερνά τους 525. Οσον αφορά την οικονομική ζημιά, αυτή υπολογίζεται σε δεκάδες εκατ. στερλίνες, με τις ασφαλιστικές εταιρείες να προετοιμάζονται για βαρύτατα πλήγματα.

Οι χειρότερες ταραχές της τελευταίας τριακονταετίας στη Βρετανία -ήδη τα τοπικά μέσα ενημέρωσης τις χαρακτηρίζουν βιαιότερες από εκείνες στο Μπρίξτον το 1981 και το 1985- υποχρέωσαν τον κ. Κάμερον να επιστρέψει εσπευσμένα στο Λονδίνο από την Τοσκάνη όπου βρισκόταν για διακοπές με την οικογένειά του, προκειμένου να επιληφθεί της κατάστασης. Κατόπιν συνεδρίασης στην Ντάουνινγκ Στριτ για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η δύναμη της αστυνομίας στο Λονδίνο θα αυξηθεί από 6.000 σε 16.000 άνδρες και αποκάλυψε πως η Βουλή των Κοινοτήτων θα συγκληθεί εκτάκτως αύριο. «Καταδικάζω τις αηδιαστικές σκηνές που είδε ο πληθυσμός στην τηλεόραση και στους δρόμους», δήλωσε ο κ. Κάμερον. «Ο κόσμος δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποκαταστήσουμε την τάξη στους δρόμους», υπογράμμισε ο ίδιος πριν προειδοποιήσει τους νεαρούς ταραξίες πως «αν είστε αρκετά μεγάλοι για τέτοια εγκλήματα, είστε αρκετά μεγάλοι και για τις ποινές που σας περιμένουν».

Παράλληλα, ο αρχηγός της αστυνομίας Τιμ Γκόντουιν άφηνε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης πλαστικών σφαιρών σε περίπτωση νέων γενικευμένων επεισοδίων, αλλά απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα επέμβασης του στρατού. Οι δυνάμεις της τάξης πάντως βρίσκονται ήδη στο επίκεντρο των επικρίσεων, και αυτό, διότι το βράδυ της Δευτέρας η αστυνομία ήταν σε πολλές περιπτώσεις απούσα, με τις ομάδες εξαγριωμένων νεαρών να λεηλατούν και να καταστρέφουν ανενόχλητες για αρκετές ώρες. Στο Κλάπαμ του δυτικού Λονδίνου, για παράδειγμα, εκατοντάδες κουκουλοφόροι λεηλατούσαν για δύο ολόκληρες ώρες πολυκατάστημα, ενώ στο Χάκνεϊ και στο Κρόιντον ο όχλος επιτέθηκε στους πυροσβέστες που προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο μεγάλες πυρκαγιές σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. «Ποτέ ξανά δεν έχω δει τις δυνάμεις μας να αδυνατούν να ανταποκριθούν στα συμβάντα», παραδέχθηκε ο υπαρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ, Στίβεν Κάβανα. «Απλώς, από ένα σημείο και μετά, δεν είχαμε άλλους άνδρες να διαθέσουμε», πρόσθεσε ο αξιωματικός της αστυνομίας στο Χάκνεϊ, Πολ Ντέλερ. Την ίδια στιγμή και ενώ η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας υποχρεώθηκε χθες να ακυρώσει τον προγραμματισμένο για σήμερα φιλικό αγώνα, η οικογένεια του Μαρκ Ντάγκαν, ο θάνατος του οποίου από πυρά αστυνομικών πυροδότησε τις ταραχές, καταδίκασε το κύμα της βίας. «Είμαστε βαθύτατα λυπημένοι για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με τη διαλεύκανση της υπόθεσης του Μαρκ», αναφέρεται σε γραπτή δήλωση της οικογένειας Ντάγκαν.

Τέλος, μπορεί η βρετανική κυβέρνηση να αποδίδει την έκρηξη της βίας σε χούλιγκαν και άλλα εγκληματικά στοιχεία, πλην όμως, αρκετοί αναλυτές συνδέουν τις ταραχές με την πολιτική της σκληρής λιτότητας που εφαρμόζει ο κ. Κάμερον. «Αυτό που κρύβεται πίσω από τις ταραχές είναι το συναίσθημα της έντονης δυσαρέσκειας ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας και ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους, οι οποίοι έχουν άλλωστε και την απαιτούμενη ενέργεια προκειμένου να εξεγερθούν», σχολίασε η Λουίζ Τάγκαρντ της συμβουλευτικής εταιρείας AKE.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή