Εκστρατεία εναντίον φοροδιαφυγής

Εκστρατεία εναντίον φοροδιαφυγής

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Με κεντρικό σύνθημα «Ο φοροφυγάς είναι παράσιτο της κοινωνίας», η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να εγκαινιάσει εκστρατεία με στόχο να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Την ίδια στιγμή, σημαντικοί επιχειρηματίες της Ιταλίας υπογράφουν στις εφημερίδες διακήρυξη, στην οποία δηλώνουν ότι προσφέρονται να αγοράσουν κυβερνητικά ομόλογα προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα. «Αν η Ιταλία χρειάζεται τη βοήθειά μας, είμαστε εδώ. Δεν θα μείνουμε αδρανείς να παρακολουθούμε την Ιταλία να γίνεται αδέκαρη», αναφέρουν στη διακήρυξη, την οποία υπογράφουν οι επικεφαλής ομίλων όπως η Pirelli, o ενεργειακός όμιλος Εni και τα υποδήματα πολυτελείας Tod’s. Ωστόσο η κεντροαριστερή αντιπολίτευση επιτίθεται κατά του πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι, τον οποίο κατηγορεί ότι εκχωρεί εθνική κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μετά τη δέσμευσή του για επιτάχυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και σε αντάλλαγμα, βοήθεια στην αγορά ιταλικών ομολόγων.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, που ηγείται της αντιπολίτευσης, κάνει λόγο για κυβέρνηση που τελεί υπό κηδεμονία και ζητεί να πληροφορηθεί την «πραγματική κατάσταση» της ιταλικής οικονομίας αλλά και τους όρους τους οποίους ο Μπερλουσκόνι συμφώνησε με την ΕΚΤ. Η κεντροαριστερή εφημερίδα La Repubblica έγραψε ότι το πρωθυπουργικό μέγαρο της Ιταλίας έχει μετονομαστεί σε μέγαρο… Μέρκελ.

Ο κυβερνητικός εταίρος του Μπερλουσκόνι, ο Ουμπέρτο Μπόσι, ηγέτης της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, από την οποία εξαρτάται η επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού, τόνισε ότι η ΕΚΤ «έχει το δικό της βάρος». Υπό άλλες συνθήκες, ο ευρωφοβικός Μπόσι θα έβαλλε κατά της Ευρώπης, τώρα ωστόσο πραγματοποιεί πολιτική στροφή και τονίζει ότι η Ιταλία πρέπει «κάπως» να ακολουθήσει την Ευρώπη και τις μεταρρυθμίσεις που αυτή ζητεί από την κυβέρνηση της Ρώμης, προκειμένου να ανακάμψει η ιταλική οικονομία.

Τον συντονισμό της εκστρατείας ευαισθητοποίησης των Ιταλών για τη φοροδιαφυγή ανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι. Σε ένα από τα μηνύματα που θα προβάλλονται στην ιταλική τηλεόραση, θα ζητείται από τους πολίτες να τους δίνεται διάτρητη απόδειξη ταμειακής μηχανής. Σε άλλα τηλεοπτικά σποτ, θα παρουσιάζονται σχολεία, δημόσια ιατρεία και πάρκα εντελώς άδεια. Αμέσως μετά, χάρη στις εισπράξεις των φόρων, τα σχολεία εμφανίζονται να αποκτούν βιβλία, τα ιατρεία κρεβάτια για τους ασθενείς και τα πάρκα να γεμίζουν παιδιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή