Η Αγκυρα ασκεί πιέσεις στον Ασαντ

Η Αγκυρα ασκεί πιέσεις στον Ασαντ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Συρία θα συνεχίσει να καταδιώκει τρομοκρατικές ομάδες, προκειμένου να προστατεύσει τη σταθερότητά της και την ασφάλεια των πολιτών της. Ομως, η Συρία θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και είναι δεκτική προς οιανδήποτε βοήθεια της προσφέρεται από φιλικές και αδελφικές χώρες», ήταν -σύμφωνα με το συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Σάνα- η απάντηση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ προς τον διαδραματίζοντα ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Συρίας και Δύσης Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, χθες στη Δαμασκό.

Ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Σύρο πρόεδρο «ειλικρινείς και φιλικές» και είπε ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνησή του θα εποπτεύει τα γεγονότα στη Συρία, ενώ θα διατηρήσει τις άριστες επαφές με όλες τις κοινωνικές ομάδες.

«Η απομόνωση του Ασαντ γίνεται όλο και πιο έντονη, το καθεστώς της Δαμασκού δεν έχει σωτηρία», ήταν γενικώς η διαπίστωση των Δυτικών αναλυτών χθες, λίγο πριν από την έναρξη της διαμεσολαβητικής προσπάθειας του κ. Νταβούτογλου, «αντικείμενο διεθνούς ενδιαφέροντος, δοθέντος ότι οι διπλωματικές επαφές με τη Συρία σπανίζουν πλέον», όπως σημειώνει η «Χουριέτ». Η ίδια εφημερίδα περιγράφει το παρασκήνιο της συνάντησης αυτής, με αφετηρία συνομιλίες του Αμερικανού απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή Φρεντ Χοφ με την τουρκική ηγεσία, αργά την Κυριακή το βράδυ. Ο κ. Χοφ εισήλθε «λαθραία» στο πρωθυπουργικό μέγαρο και προφανώς διαβίβασε στους συνομιλητές του μήνυμα της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, με την οποία είχε συνομιλήσει νωρίτερα. Θέλησε μάλιστα να μάθει ποια θα είναι η αντίδραση της Τουρκίας, εάν η διαμεσολάβηση Νταβούτογλου δεν καταλήξει σε αποτέλεσμα.

Την επομένη στην Αγκυρα πραγματοποιήθηκε «συνάντηση κορυφής» με προεδρεύοντα τον Ταγίπ Ερντογάν και παρόντα τον νέο αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Νετσντέτ Οζέλ. Η παρουσία του υπογραμμίζει τα σοβαρά θέματα ασφαλείας που συνδέονται με τη συριακή κρίση, δοθέντος μάλιστα ότι ενώ στον ΟΗΕ δεν έχει αποκρυσταλλωθεί ακόμη η δέουσα απάντηση στη βίαιη καταστολή του συριακού καθεστώτος εις βάρος διαδηλωτών, λόγω της αιματοχυσίας ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν οι εκκλήσεις για στρατιωτική παρέμβαση. Συζητήθηκαν όλες οι εναλλακτικές λύσεις, περιλαμβανομένης και της δημιουργίας ουδέτερης ζώνης κοντά στην τουρκοσυριακή μεθόριο.

Ο κ. Νταβούτογλου συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον πρόεδρο Ασαντ, μετά τις εξάωρες συνομιλίες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με άλλους Σύρους αξιωματούχους. Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», παρέπεμψε στην περίπτωση Καντάφι και συμβούλευσε για δημιουργία πολιτικών κομμάτων και ελεύθερες εκλογές.

Αργά χθες το βράδυ, ωστόσο, η φιλοκυβερνητική «Ζαμάν» έκανε λόγο για «μικρή κρίση» στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, λόγω της προσπάθειας των ΗΠΑ «να φανούν αναμεμειγμένες στην πρωτοβουλία για τη Συρία, που δυσαρέστησαν την Αγκυρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή