Ματαιώθηκε η απεργία στα γερμανικά αεροδρόμια

Ματαιώθηκε η απεργία στα γερμανικά αεροδρόμια

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακούφιση επικράτησε στα γερμανικά αεροδρόμια μετά την απόφαση της Υπηρεσίας Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (DFS) να προσφύγει σε διαιτησία για την αποτροπή της προγραμματισμένης για χθες εξάωρης απεργίας των ελεγκτών, που επρόκειτο να αρχίσει στις έξι το πρωί και να λήξει στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα. Παρά τη ματαίωση της απεργίας, σε ορισμένα αεροδρόμια υπήρξε κάποια αναστάτωση λόγω των μέτρων που είχαν ληφθεί προληπτικά, δηλαδή της μεταφοράς της ώρας των πτήσεων.

Με τη διαιτησία, πάντως, η DFS φαίνεται να απέτρεψε, τουλάχιστον για τον υπερφορτωμένο με μετακινήσεις μήνα Αύγουστο, νέα απεργία. Η ηγεσία της συνδικαλιστικής ένωσης των ελεγκτών (GdF) προετοιμάζεται για τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι η DFS είχε προσφύγει τη Δευτέρα σε δικαστήριο προκειμένου να αποτρέψει την απεργία, επικαλούμενη νομικές παρατυπίες στα αιτήματα του συνδικάτου. Δυο γερμανικά δικαστήρια, όμως, έκριναν ότι η απεργία ήταν νόμιμη, οπότε επελέγη η λύση της διαιτησίας.

«Εξαρχής είχαμε υποθέσει ότι η DFS θα τράβαγε αυτό το χαρτί, προκειμένου να αποφύγει το κόστος της απεργίας. Εμείς ελπίζουμε να τα βγάλουμε πέρα, αν μη τι άλλο υπάρχει η ουδετερότητα τρίτου προσώπου», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της GdF. «Ο χρόνος της διαιτησίας δεν έχει προκαθοριστεί, υπολογίζεται σε τρεις ή τέσσερις εβδομάδες, και δεν θα εξαρτηθεί από τη διαιτησία το εάν θα προκηρυχθεί νέα απεργία», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Τα αιτήματα του συνδικάτου αφορούν μισθολογική αύξηση κατά 6,5% επί 12 μήνες και το δικαίωμα να συναποφασίζουν στους διορισμούς και τις συνθήκες εργασίας των 5.000 εργαζομένων στην ασφάλεια πτήσεων, από τους οποίους οι 1.900 είναι ελεγκτές. Εάν τελικώς η απεργία είχε πραγματοποιηθεί την Τρίτη, θα είχε επηρεάσει 3.000 εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις και 400.000 ταξιδιώτες. Το κόστος της είχε υπολογιστεί σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή