Πολίτες ανέλαβαν καθαρισμό δρόμων

Πολίτες ανέλαβαν καθαρισμό δρόμων

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αραβικό κόσμο και αλλού, οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης αξιοποιήθηκαν για τη διάδοση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Στη Βρετανία, το Facebook και τo Τwitter χρησιμοποιούνται τις τελευταίες ώρες για την αναζήτηση πρόθυμων να καθαρίσουν τους δρόμους του Λονδίνου από τα συντρίμμια. Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε στο Twitter ως #riotcleanup λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης από τον Νταν Τόμσον. Μέχρι τις 10 το πρωί χθες το θέμα ήταν το δημοφιλέστερο στη Βρετανία και είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως. Την ίδια στιγμή, στο Facebook ιδρυόταν ομάδα για την αντιπαραβολή πληροφοριών από τις περιοχές όπου σημειώνονται ταραχές. Σε διάστημα μικρότερο των δύο ωρών η συγκεκριμένη ομάδα αριθμούσε περισσότερα από 3.600 μέλη. Σύμφωνα δε με ειδική σελίδα που «στήθηκε» εκτάκτως στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια wikipedia, εθελοντές εμφανίστηκαν σε 11 διαφορετικά σημεία του Λονδίνου προκειμένου να καθαρίσουν τους δρόμους. Παρόμοια «εγχειρήματα» βρίσκονταν χθες σε εξέλιξη στο Μπρίστολ και στο Μπέρμιγχαμ.

«Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη βγει στους δρόμους του Λονδίνου για να βοηθήσουν» δήλωσε ο κ. Τόμσον, ο οποίος είναι επίσης ο επικεφαλής πρωτοβουλίας για την αξιοποίηση των άδειων καταστημάτων και άλλων εγκαταλελειμμένων χώρων από τους πολίτες. «Ο κόσμος στέλνει το μήνυμα, ότι ως Λονδρέζοι είμαστε ανθεκτικοί και θα το ξεπεράσουμε και αυτό» τόνισε ο κ. Τόμσον. «Η τοπική αυτοδιοίκηση κάνει πολύ καλά τη δουλειά της και οι δρόμοι πράγματι καθαρίζονται σχετικά γρήγορα, είναι όμως οι ιδιοκτήτες των μικρών καταστημάτων που χρειάζονται τη βοήθειά μας».

Δημοτικοί σύμβουλοι, ακτιβιστές και άλλοι φορείς «τροφοδοτούν» τακτικά το Facebook και το Twitter με πληροφορίες όσον αφορά τις περιοχές όπου πραγματικά χρειάζονται εθελοντές. «Σας ευχαριστούμε για τη διάθεση που επιδεικνύετε, αλλά το Κλάπαμ Τζάνκτιον είναι ακόμα αποκλεισμένο, καθώς έχει χαρακτηριστεί τόπος εγκλήματος από την αστυνομία», ανακοίνωσε χθες μέσω Διαδικτύου το συμβούλιο της αυτοδιοίκησης του Ουάντσγουορθ. Ο δημοτικός σύμβουλος Φίλιπ Γκλάνβιλ έγραψε στο Twitter του πως «η οδός Μέιρ στο Χάκνεϊ έχει ήδη καθαριστεί από το προσωπικό του δήμου». Ο ίδιος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά όλους τους εθελοντές του #riotcleanup που εμφανίστηκαν στο Χάκνεϊ.

Παράλληλα, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζον Πρέσκοτ έγραψε στο προσωπικό του Twitter ότι θα ήταν «πραγματικά σπουδαίο» αν οι ποδοσφαιριστές της εθνικής Αγγλίας συμμετείχαν στο εγχείρημα του #riotcleanup. «Τι λέτε, λοιπόν, κ. Φέρντιναντ και Ρούνεϊ;» ρώτησε ευθέως.

Στο μεταξύ, αντιμέτωπος με την οργή των εθελοντών, αλλά και των κατοίκων του Κλάπαμ Τζάνκτιον βρέθηκε ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον. Ο κ. Τζόνσον, ο οποίος μετέβη στην περιοχή προκειμένου να ευχαριστήσει τους εθελοντές, αποδοκιμάστηκε έντονα με συνθήματα όπως «Δεν έφερες τη σκούπα σου» και «Πού ήσουν όταν σε χρειαζόμασταν;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή