Συγκαλείται η Cobra για επιβολή της τάξης

Συγκαλείται η Cobra για επιβολή της τάξης

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την κρισιμότητα της κατάστασης στη Βρετανία υπογραμμίζει η απόφαση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να συγκαλέσει υπό την προεδρία του τη διυπηρεσιακή επιτροπή Cobra, αρμόδια για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών, στην οποία συμμετέχουν εκτός από τους αρμόδιους υπουργούς και η ηγεσία των διωκτικών αρχών.

Χθες, η Αστυνομία του Λονδίνου προχώρησε στη δημοσίευση φωτογραφιών ατόμων που συμμετείχαν στη λαφυραγώγηση επιχειρήσεων, πολλοί από αυτούς νεαρής ηλικίας, οδηγώντας τον πρωθυπουργό Κάμερον να δηλώσει: «Θα νιώσετε την πλήρη αυστηρότητα του νόμου. Αν είστε αρκετά μεγάλοι για να διαπράξετε το έγκλημα, είστε αρκετά μεγάλοι για να υποστείτε τις νομικές συνέπειες». Η Αστυνομία έχει απευθύνει έκκληση στους πολίτες να επικοινωνήσουν με τις αρχές εφόσον αναγνωρίσουν άτομα που διαπράττουν αξιόποινες πράξεις στις φωτογραφίες.

Η Αστυνομία εξέταζε χθες τη χρήση πρωτοφανών για τα δεδομένα της ηπειρωτικής Βρετανίας μεθόδων, που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στη Β. Ιρλανδία, όπως την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας σε συνοικίες της αγγλικής πρωτεύουσας και τη χρήση πλαστικών σφαιρών κατά των ταραξιών. Σύμφωνα με εντολή του πρωθυπουργού, όλες οι άδειες αστυνομικών ανεκλήθησαν, ενώ χθες το βράδυ ο Κάμερον δεσμεύθηκε ότι 16.000 άνδρες της Αστυνομίας θα περιπολούν τους δρόμους του Λονδίνου. Παρά τις εκκλήσεις βουλευτών της συμπολίτευσης, η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι απέκλεισε χθες κατηγορηματικά το ενδεχόμενο χρήσης τεθωρακισμένων εξοπλισμένων με πυροσβεστικές αντλίες κατά των ταραξιών.

Αντιμέτωπη με διαμαρτυρίες ανθρωπιστικών οργανώσεων, η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε χθες ότι εξετάζει τη χρήση ειδικών πυρομαχικών «baton rounds», αντί πλαστικών σφαιρών. Τα παραπάνω πυρομαχικά αποτελούνται από δεκάδες πλαστικά σφαιρίδια, που περιέχονται σε μικρό σακούλι και εκτοξεύονται από κυνηγετική καραμπίνα. Το σακούλι προκαλεί έντονο πόνο κατά την πρόσκρουση με το σώμα, αλλά είναι ανίκανο να τραυματίσει το θύμα του. Παρά τις σκηνές καταστροφής σε πολλές συνοικίες βρετανικών πόλεων, όμως, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο ανάπτυξης δυνάμεων του στρατού στους δρόμους πόλεων της χώρας, καλώντας, ωστόσο, τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους στα σπίτια τους χθες το βράδυ. Η φύση των επεισοδίων των τελευταίων ημερών δεν επέτρεψε στην Αστυνομία να αξιοποιήσει τα χρήσιμα επιχειρησιακά διδάγματα που εμπέδωσε στις πρόσφατες φοιτητικές διαδηλώσεις κατά της αύξησης των πανεπιστημιακών διδάκτρων.

Στις διαδηλώσεις αυτές τον Μάρτιο που μας πέρασε, η Αστυνομία επέλεξε την τακτική του «kettling», της βίαιης απομόνωσης, δηλαδή, των ενδεχόμενων ταραξιών, που ανήκουν συνήθως στον αντιεξουσιαστικό χώρο και αναγνωρίζονται εύκολα. Παρά τις επικρίσεις που δέχθηκε η τακτική αυτή, λόγω του αποκλεισμού ατόμων μικρής συνήθως ηλικίας και της ουσιαστικής κράτησής τους στον δρόμο από αστυνομικούς, τα επεισόδια τον Μάρτιο περιορίσθηκαν σημαντικά και έληξαν γρήγορα. Η τακτική του kettling, όμως, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί εναντίον μεμονωμένων ταραξιών, που κινούνται σε μικρές ομάδες αναζητώντας εύκολους στόχους μεταξύ των καταστημάτων.

Την ίδια στιγμή, η πολιτική περικοπών στα Σώματα Ασφαλείας από την κυβέρνηση συνασπισμού της Βρετανίας χαρακτηρίζεται εν μέρει υπεύθυνη για την ολιγωρία των αρχών. Σύμφωνα με προεκλογικές του δεσμεύσεις, ο Κάμερον μείωσε τις δαπάνες της αστυνομίας κατά 20% και τον αριθμό των αστυνομικών κατά 4.625, στους 139.110 σε όλη τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή