Αποχρωσεις

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξαναχτίζουν το Τείχος του Βερολίνου

Το Τείχος του Βερολίνου επιστρέφει. Μισόν αιώνα μετά την κατασκευή και δύο δεκαετίες μετά την κατάρρευσή του, το μισητό Τείχος, που άλλοτε χώριζε το ανατολικό από το δυτικό Βερολίνο, επανακάμπτει, σε ορισμένα σημεία του τουλάχιστον, για χατίρι των χιλιάδων τουριστών. Το Τείχος που άλλοτε «αγκάλιαζε» την πόλη σε μήκος περίπου 160 χλμ. καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς το 1989, εν μέσω ευφορίας για την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος. Τα χρόνια πέρασαν, αλλάξαν οι καιροί κι όπως λέει ο δήμαρχος της πόλης, Κλάους Βόβεραϊτ, είναι σχεδόν καθολική η αίσθηση ότι η καταστροφή του Τείχους ήταν υπερβολική. Τότε, οι Γερμανοί ήθελαν να εξαφανιστεί το Τείχος κι ό, τι άφησαν οι πολίτες με τα σφυριά και τα καλέμια, το αποτελείωσαν οι μπουλντόζες. Σήμερα, όμως, κι ενώ χιλιάδες τουρίστες καταφθάνουν κάθε χρόνο στο Βερολίνο, αναζητώντας τα ίχνη του, ο δήμος έχει ξαναχτίσει ένα μέρος του Τείχους κι ετοιμάζεται να ξαναχτίσει ένα ακόμη μεγαλύτερο τμήμα του εν είδει μνημείου και για έναν επιπλέον λόγο: να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Πολιτική εγκυμοσύνη

Αν και μια εγκυμοσύνη είναι από μόνη της ένα χαρμόσυνο γεγονός, η εγκυμοσύνη της συντρόφου της υπουργού Οικονομικών της Αυστραλίας προκαλεί συνάμα κρίσεις, επικρίσεις, αποδοκιμασίες, αλλά και επιδοκιμασίες. Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ, ανύπανδρη η ίδια, χωρίς παιδιά και αντίθετη με τους γάμους των ομοφυλοφίλων, εξέφρασε τη χαρά της για το ευτυχές γεγονός, αλλά επισήμανε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει στάση επί του θέματος. Ο Πίτερ Φέρνες, εκπρόσωπος της αυστραλιανής οργάνωσης Ισότητα στον Γάμο, συνεχάρη την υπουργό Πένι Ουόνγκ και τη σύντροφό της, Σόφι Αλουάς, η οποία συνέλαβε με σπέρμα, που δώρισε φίλος του ζευγαριού, και υπενθύμισε την ανάγκη αναγνώρισης των γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Ωστόσο, ο Φρεντ Νάιλ, βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στη Νότια Νέα Ουαλλία, κατηγόρησε την υπουργό ότι επιδιώκει τη δημοσιότητα με την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης της συντρόφου της. Η συζήτηση επί του θέματος αναμένεται να φουντώσει με τη γέννηση του παιδιού, τον Δεκέμβριο.

«Σκαθάρια» στην Κούβα

Με μερικές δεκαετίες καθυστέρηση, οι Κουβανοί είναι ελεύθεροι να ακούσουν και να χορέψουν στους ρυθμούς του βρετανικού συγκροτήματος των «Μπιτλς», σ’ ένα καινούργιο μπαρ με την ονομασία Yellow Submarine, η οποία παραπέμπει απευθείας στα θρυλικά «Σκαθάρια». Αν σήμερα οι δεσμοί ανάμεσα στη ροκ και την Αριστερά είναι συμβατοί, υπήρξε μια εποχή που οι κουβανικές Αρχές θεωρούσαν οτιδήποτε εκφραζόταν στην αγγλική γλώσσα ως «αμερικανικό» και γι’ αυτό προδοτικό κι απαγορευμένο. Οι «Μπιτλς» μαζί με τα μακριά μαλλιά, τα χαμηλοκάβαλα τζιν και την ομοφυλοφιλία θεωρούνταν επαρκής λόγος για παρακολούθηση ή σύλληψη, εξηγεί στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο Γκίγιε Βιλάρ, εκ των ιδρυτών του μπαρ. Τα ροκ φεστιβάλ ήταν κάτι άγνωστο στην Κούβα κι αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την απήχηση που βρίσκει σήμερα το Yellow Submarine, το οποίο, σημειωτέον, λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού.

Ατυχη κολυμβήτρια

Η 61χρονη Αμερικανίδα κολυμβήτρια Νταϊάνα Νάιαντ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προσπάθειά της να κολυμπήσει από την Κούβα στις ΗΠΑ, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Το φιλόδοξο εγχείρημά της έληξε άδοξα, καθώς, όπως ανακοινώθηκε μέσω Twitter από τους συνοδούς της, «ένας συνδυασμός παραγόντων δεν επέτρεψαν τη συνέχιση της προσπάθειας υπό ασφαλείς συνθήκες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή