Γιγάντια πτηνά συνυπήρχαν με δεινοσαύρους

Γιγάντια πτηνά συνυπήρχαν με δεινοσαύρους

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μία γνάθος τεραστίων διαστάσεων που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο Καζαχστάν έρχεται να προστεθεί στα διαρκώς αυξανόμενα στοιχεία που αποδεικνύουν πως γιγάντια πτηνά κυριαρχούσαν στους αιθέρες την εποχή των δεινοσαύρων. Με άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Writing in Biology Letters, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι το νέο αυτό είδος, που ονόμασαν Samrukia Nessovi, είχε κρανίο μήκους περίπου 30 εκατοστών. Το ύψος του πτηνού υπολογίζεται μεταξύ δύο και τριών μέτρων, ενώ το άνοιγμα των φτερών του πρέπει να ξεπερνούσε τα τέσσερα μέτρα. Το πτηνό είναι το δεύτερο αναλόγου μεγέθους από την κρητιδική γεωλογική περίοδο και το πρώτο που ανακαλύπτεται επί ασιατικού εδάφους. Το μόνο στοιχείο ενός πτηνού αναλόγου μεγέθους ήταν ένας απολιθωμένος σπόνδυλος που είχε βρεθεί στη Γαλλία το 1995.

Εκτιμάται ότι η συντριπτική πλειονότητα των πτηνών της κρητιδικής περιόδου είχε το μέγεθος ενός κορακιού, πλην όμως ο δρ Ντάρεν Νάις, του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ στη Βρετανία, θεωρεί πως το νέο εύρημα καθιστά σαφές πως ένα εντελώς διαφορετικό είδος, αυτό των γιγαντιαίων πουλιών, συνυπήρξε μαζί της. «Πρόκειται μόνο για το απολίθωμα μιας γνάθου και άρα δεν μπορούμε να πούμε οτιδήποτε με σαφήνεια όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του πτηνού», τόνισε ο δρ Νάις. «Αν δεν ήταν πετούμενο, τότε ίσως το ύψος του να έφτανε τα τρία μέτρα, αν πάλι ήταν πετούμενο, ίσως να έμοιαζε μ’ έναν τεράστιο κόνδορα ή ένα πολύ μεγάλο άλμπατρος», εκτίμησε.

Ο δρ Νάις υποστηρίζει ότι η συνύπαρξη των γιγαντιαίων πτηνών με τους δεινόσαυρους αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον επιστημονικό ζήτημα. «Η συνύπαρξη αυτού του είδους με τους μεγάλους δεινόσαυρους δημιουργεί δεκάδες ερωτήματα όσον αφορά το οικοσύστημα της κρητιδικής περιόδου», σημειώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή