Διαδηλώσεις εκτός Τελ Αβίβ στο Ισραήλ

Διαδηλώσεις εκτός Τελ Αβίβ στο Ισραήλ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Επιδιώκοντας να δώσει νέα ώθηση στις κινητοποιήσεις κατά του υψηλού κόστους διαβίωσης, το ισραηλινό κίνημα κοινωνικής διαμαρτυρίας προγραμματίζει για το προσεχές Σάββατο ειρηνικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα εκτός του Τελ Αβίβ. «Το σημαντικό είναι να καταστεί σε όλους ξεκάθαρο ότι η διαμαρτυρία δεν περιορίζεται στον πληθυσμό του Τελ Αβίβ», εξήγησε η Σταβ Σαφίρ, εκ των ηγετικών στελεχών του κινήματος. Σύμφωνα δε με τον επικεφαλής της Εθνικής Ενωσης Φοιτητών, Ιτζίκ Σμούλι, δύο συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αφούλα του βόρειου Ισραήλ και στην Μπερσίβα στον Νότο. Η κ. Σαφίρ πρόσθεσε ακόμα ότι οι αντικυβερνητικές εκδηλώσεις που ξεκίνησαν με αφορμή την κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των κατοικιών «δεν σταματούν να επεκτείνονται και πλέον υπάρχουν στη χώρα περισσότεροι από ογδόντα καταυλισμοί διαμαρτυρίας».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές υποστήριζαν ότι οι πιθανότητες εξασθένησης του κινήματος είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Η εφημερίδα «Χάαρετς», για παράδειγμα, επικαλείται τον «κίνδυνο να καταλήξει το κίνημα στο στάδιο της πλήξης». Στο κύριο άρθρο της ίδιας εφημερίδας υπογραμμίζεται πως ο «χειρότερος εχθρός» των διοργανωτών της διαμαρτυρίας δεν είναι άλλος από την απώλεια ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης. Η «Χάαρετς», μάλιστα, καλεί τους επικεφαλής του κινήματος να μην αποθαρρυνθούν σε περίπτωση που ο αριθμός των ανθρώπων που θα κινητοποιηθούν το Σάββατο είναι μικρότερος των προσδοκιών. Σύμφωνα, πάντως, με δημοσκόπηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η δημοτικότητα του κινήματος διαμαρτυρίας διατηρείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Το 88% των Ισραηλινών «βλέπει θετικά» τις διαδηλώσεις κατά του υψηλού κόστους διαβίωσης, ενώ το 53% δηλώνει διατεθειμένο να συμμετάσχει σε αυτές.

Χθες, τέλος, ακτιβιστές από το Τελ Αβίβ ανέφεραν ότι τις πρώτες πρωινές ώρες υπάλληλοι του δήμου αποπειράθηκαν να μετακινήσουν άδειες σκηνές στις οδούς Νορντό και Μπεν Γκουριόν. «Τους ρωτήσαμε αν έχουν τα απαραίτητα νομικά έγγραφα για να προβούν σε μια τέτοια κίνηση και τότε απλώς απομακρύνθηκαν», δήλωσε ο ακτιβιστής Γιαέλ Χαβασί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή