Η πορεία τους από το 1909 έως σήμερα

Η πορεία τους από το 1909 έως σήμερα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από έναν αιώνα λειτουργίας συμπληρώνουν οι οίκοι αξιολόγησης. Αφορμή για να ξεκινήσουν όλα αποτέλεσε η κατασκευή, στις αρχές του περασμένου αιώνα, του σιδηροδρομικού δικτύου των ΗΠΑ.

Ο χρηματοοικονομικός αναλυτής Τζον Μούντι προέβλεψε τα προβλήματα που θα αντιμετώπιζαν οι κατασκευαστικές εταιρείες στη χρηματοδότηση του τεράστιου έργου και το 1909 ίδρυσε τη Moody’s, την πρώτη εταιρεία αξιολόγησης πιστωτικών κινδύνων. Ταυτόχρονα εξέδωσε την έκθεση «Analyses of Railroad Investments» για τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν οι επενδυτές των σιδηροδρόμων και τα κριτήρια που χρησιμοποιούσε η Moody’s στην αξιολόγηση. Εως το 1924 είχε καταφέρει να αξιολογεί σχεδόν το 100% των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Τη δεκαετία του ’70, η εταιρεία επεκτάθηκε στις αγορές των βραχυπρόθεσμων αξιόγραφων, των εμπορικών συναλλαγών και στις τραπεζικές καταθέσεις. Σήμερα κατέχει το 40% της παγκόσμιας αγοράς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Το 1860, ο Χένρι Βάρνουμ Πουρ με την έκδοση «History of Railroads and Canals of the United States» καθιερώθηκε ως ο «κύριος της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης», με σύνθημα «το δικαίωμα του επενδυτή να γνωρίζει». Το 1916, ίδρυσε την Poor’s Publishing Company, η οποία ασχολήθηκε με τον προσδιορισμό και τη δημοσιοποίηση αξιολογήσεων χρεών εταιρικών ομολόγων και στη συνέχεια χρεών κρατών καθώς και δημοτικών ομολόγων.

Το 1941, οι εταιρείες Poor’s Publishing Company και Standard Statistics Bureau συγχωνεύθηκαν δημιουργώντας τη Standard and Poor’s. O οίκος σήμερα δεν περιορίζεται μόνο σε αναλύσεις και σε εκτιμήσεις κινδύνων (αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας), αλλά αποτελεί και έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους πληροφόρησης για μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κ.λπ., δημιουργώντας τους γνωστούς χρηματιστηριακούς δείκτης S&Ρ.

Ο τρίτος μεγαλύτερος οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, η Fitch Ratings, ξεκίνησε ως εκδοτική επιχείρηση το 1913 από τον Τζον Νλόλες Φιτς με εκδόσεις που έγιναν σημεία αναφοράς σε ό,τι αφορά την παροχή στατιστικής πληροφόρησης για τους επενδυτές. Το 1924 εισήγαγε τη σημερινή κλίμακα από το ΑΑΑ μέχρι το D, με στόχο την παροχή αντικειμενικής αξιολόγησης μετοχικών και ομολογιακών τίτλων. Το 1975 αναγνωρίζεται από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης και καταλαμβάνει την τρίτη θέση.

Ο οίκος Fitch καλύπτει πιο περιορισμένο μερίδιο αγοράς σε σχέση με τη Moody’s και τη Standard & Poor’s, το οποίο υπολογίζεται γύρω στο 20% της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων και μετοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή