Ρωσική «μαύρη λίστα» αξιωματούχων ΗΠΑ

Ρωσική «μαύρη λίστα» αξιωματούχων ΗΠΑ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας περάσει λιγότερο από ένας μήνας από τη στιγμή που οι ΗΠΑ προχώρησαν στην απαγόρευση εισόδου και στη δέσμευση περιουσιών 60 Ρώσων αξιωματούχων που -όπως υποστηρίζουν- εμπλέκονται στον περίεργο θάνατο του δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι στη διάρκεια προφυλάκισής του, χθες ήλθε η ρωσική απάντηση. Με εντολή του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, το ρωσικό ΥΠΕΞ προχώρησε στην κατάρτιση αντίστοιχης λίστας με δεκάδες ονόματα Αμερικανών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και πρόσωπα που σύμφωνα με τη Μόσχα φέρεται να εμπλέκονται στη δίκη του Ρώσου επιχειρηματία Βίκτορ Μπουτ, που κατηγορείται στις ΗΠΑ για λαθρεμπόριο όπλων, καθώς και σε αυτή του πιλότου Κονσταντίν Γιαρόσενκο, που είχε καταδικαστεί στην Αμερική για διακίνηση ναρκωτικών. Τα ονόματα της ρωσικής λίστας δεν αναμένεται να δημοσιοποιηθούν επειδή και οι Αμερικανοί δεν αποκάλυψαν τα στοιχεία των 60 Ρώσων αξιωματούχων.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριμπακόφ, μιλώντας στην «Κόμερσαντ», παραδέχθηκε πως η δημιουργία «μαύρης λίστας» Αμερικανών αξιωματούχων είναι γεγονός, εξηγώντας ότι σε αυτήν περιλαμβάνονται πρόσωπα που εμπλέκονται στη δημιουργία προβλημάτων στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις. Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, οποιοσδήποτε Αμερικανός πολίτης που είναι υπεύθυνος για την παραβίαση των δικαιωμάτων Ρώσων πολιτών μπορεί να περιέχεται στη λίστα. Σύμφωνα με άλλη έγκυρη πηγή του ρωσικού ΥΠΕΞ που επικαλείται η «Κόμερσαντ», η «μαύρη λίστα» βρισκόταν στο συρτάρι του υπουργείου τους από τον Δεκέμβριο του 2010 όταν είχαν φτάσει οι πρώτες πληροφορίες πως οι Αμερικανοί θα προχωρούσαν στην επιβολή κυρώσεων για την υπόθεση Μαγκνίτσκι. Ο Σεργκέι Μαγκνίτσκι, δικηγόρος της εταιρείας επενδύσεων κεφαλαίων Hermitage Capital, πέθανε τον Νοέμβριο του 2009 ύστερα από έναν χρόνο προφυλάκισης. Οι κατηγορίες στις οποίες βασίστηκε η σύλληψή του αφορούσαν ευρείας κλίμακας φοροδιαφυγή, όμως η σύλληψή του έγινε μόλις αποκάλυψε μεγάλη απάτη από ντετέκτιβ της αστυνομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή