ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΚΡΑ 21 ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΧΑΚΑΝΙ

Εκτόξευση μη επανδρωμένου αεροπλάνου στο Πακιστάν

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Τουλάχιστον 21 νεκροί, όλοι τους μέλη του δικτύου Χακάνι, είναι ο απολογισμός από την εκτόξευση μη επανδρωμένου αεροπλάνου στην περιοχή του Ουαζιριστάν, στο Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Στόχος ήταν μια κατοικία σε απόσταση 3 χλμ. ανατολικά του Μιρανσάχ, της κύριας πόλης της περιοχής, που αποτελεί θερμοκήπιο μελών των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα. «Στους νεκρούς περιλαμβάνονται ντόπιοι Ταλιμπάν, καθώς και μερικοί Αραβες και Ουζμπέκοι», δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών στο Βόρειο Ουαζιριστάν, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Δεν έγινε αμέσως γνωστό αν μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται και αρχηγοί των ανταρτών.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕΘΟΡΙΑΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ

Γερμανικές επικρίσεις στη Δανία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Οξείες επικρίσεις εναντίον της Δανίας εκτόξευσε χθες η Γερμανία με αφορμή την απόφαση της πρώτης να ενισχύσει τους μεθοριακούς ελέγχους στα σύνορά της. Το Βερολίνο χαρακτήρισε την ενέργεια «αδικαιολόγητη», ενώ κατά της Κοπεγχάγης έχει καταφερθεί και η Ε.Ε. κατηγορώντας τη Δανία ότι παραβιάζει τη Συνθήκη Σένγκεν για την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών. «Δεν υπάρχει η παραμικρή ανάγκη για την οικοδόμηση συστήματος μεθοριακού ελέγχου», σχολίασε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Βέρνερ Χόγιερ. «Είναι μια ενέργεια αδικαιολόγητη με δεδομένο ότι η Κομισιόν δεν έχει αποφασίσει ακόμη επ’ αυτού», πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες μέλη της Ε.Ε. είχαν ζητήσει από τις Βρυξέλλες να θέσουν σαφή κριτήρια στα μέλη της Συνθήκης του Σένγκεν, υπό τα οποία θα μπορούσαν να επανέλθουν οι μεθοριακοί έλεγχοι σε περίπτωση μαζικής μετανάστευσης, σαν αυτήν π.χ. που ακολούθησε την αραβική άνοιξη.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΤΙ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΑΝ

Εικόνες του υιού Καντάφι

ΤΡΙΠΟΛΗ. Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης έδειξε χθες έναν άνδρα, ο οποίος υποτίθεται ότι ήταν ο Χάμις Καντάφι, ντυμένο με στρατιωτική στολή να επισκέπτεται νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται «θύματα των νατοϊκών αεροπορικών επιδρομών». Οι εικόνες του υιού Καντάφι μεταδόθηκαν για πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση των ανταρτών, την περασμένη εβδομάδα, ότι τον σκότωσαν. Πληροφορία που όμως διαψεύστηκε αμέσως από την κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία αποσκοπούσε να συγκαλύψει την κρίση στους κόλπους των ανταρτών από τη δολοφονία του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Γιουνίς.

ΝΕΑ ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΝΟΤΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ

Ανταλλαγή πυρών στη θάλασσα

ΣΕΟΥΛ. Νέα ένταση προκάλεσε στις σχέσεις Νότιας και Βόρειας Κορέας, η χθεσινή ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο αντιπάλων, στα αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορά τους, καθώς μόλις είχαν ξαναρχίσει συνομιλίες. Η Νότια Κορέα απάντησε χθες με φραστικά, αλλά και πυρά πυροβολικού στα βορειοκορεατικά πυρά, που έφθασαν στα ανοιχτά νοτιοκορεατικής νήσου, στο πλαίσιο μιας κατά τα φαινόμενα ναυτικής άσκησης. Τα πυρά και των δύο πλευρών έπεσαν στη θάλασσα και δεν υπήρξαν θύματα. Παρ’ όλα αυτά, όπως μετέδωσαν τα νοτιοκορεατικά Μέσα, αλιευτικά σκάφη στην περιοχή κλήθηκαν να επιστρέψουν στα λιμάνια και οι κάτοικοι της νήσου Γιονπιόνγκ έτρεξαν στα καταφύγια.

ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ ΕΩΣ ΤΗ ΣΟΜΑΛΙΑ

Στόχος, οι εργαζόμενοι στην Υγεία

ΓΕΝΕΥΗ. Νοσοκομεία, εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας και ασθενοφόρα γίνονται όλο και συχνότερα στόχος, στη διάρκεια συγκρούσεων -από τη Λιβύη έως τη Σομαλία- με αποτέλεσμα να μη λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα εκατομμύρια ασθενείς ή τραυματίες, που χρήζουν νοσηλείας, όπως ανακοίνωσε χθες η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC). Η οργάνωση έχει περιγράψει τέτοια περιστατικά σε 16 χώρες -πολλά από αυτά στοχευμένες επιθέσεις, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο- σύμφωνα με έκθεσή της, με τίτλο «Η υγειονομική περίθαλψη κινδυνεύει: Στοιχειοθετώντας την υπόθεση». Σύμφωνα με τις συνθήκες της Γενεύης, οι τραυματίες και οι ασθενείς, είτε είναι άμαχοι είτε μετέχουν στη σύγκρουση, πρέπει να λαμβάνουν άμεση ιατρική φροντίδα. Ωστόσο, πολλοί στρατοί και αντάρτες παραβιάζουν το ανθρωπιστικό δίκαιο, σύμφωνα με την ICRC, η οποία ξεκινά τετραετή εκστρατεία ενημέρωσης.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΛΕΠΟΒΑΣΙΤΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ

Απομακρύνθηκαν οδοφράγματα

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Απομακρύνθηκαν τα οδοφράγματα, που είχαν στήσει Σέρβοι του Κοσόβου κοντά στο Λεπόβασιτς, στον δρόμο για τον μεθοριακό σταθμό του Γιάρινιε, μία από τις δύο εστίες έντασης των τελευταίων εβδομάδων, στο βόρειο Κόσοβο, όπως μετέδωσε ο ρεπόρτερ του σερβικού πρακτορείου ειδήσεων «Τανγιούνγκ», από την περιοχή. Με την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων, οι αρχές της πόλης επιθυμούν να δείξουν ότι θα σεβαστούν την προσωρινή συμφωνία, στην οποία κατέληξαν η σερβική κυβέρνηση και η KFOR για την αποκλιμάκωση της έντασης, στο βόρειο Κόσοβο. Παρ’ όλα αυτά, οι Σέρβοι του Κοσόβου θα εξακολουθήσουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία, και τα οδοφράγματα στο χωριό Ρούνταρε και στο Ζούπτσε θα παραμείνουν, αν και η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή