Αποχρωσεις

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπλουζάκια-έκπληξη κατά της Ακροδεξιάς

Μια έκπληξη περίμενε τους νεαρούς ακροδεξιούς, που έφυγαν από ένα μουσικό φεστιβάλ, στην Γκέρα της Ανατολικής Γερμανίας, μ’ ένα αναμνηστικό μπλουζάκι ανά χείρας. Με το πρώτο πλύσιμο, η εικόνα της τυπωμένης νεκροκεφαλής ανάμεσα στις ακροδεξιές σημαίες και το σύνθημα «σκληροτράχηλοι αντάρτες» αντικαταστάθηκε από το μήνυμα: «Αυτό που μπορεί να κάνει το μπλουζάκι σου, μπορείς να το κάνεις κι εσύ – θα σε βοηθήσουμε ν’ απομακρυνθείς από την ακροδεξιά». Δράστης, η οργάνωση Exit, που στόχο έχει να απομακρύνει τον κόσμο από τον ακροδεξιό εξτρεμισμό. Οταν προσέφερε τα T-shirt στους διοργανωτές του φεστιβάλ εκείνοι δεν δίστασαν να τα μοιράσουν, ικανοποιημένοι από την εκτύπωσή τους. «Μ’ αυτά τα T-shirts θέλαμε να μας γνωρίσουν οι ακροδεξιοί, ειδικά οι νέοι που δεν έχουν αφομοιωθεί ακόμη εντελώς από την ακροδεξιά», είπε ο ιδρυτής της Exit, Μπερντ Βάγκνερ.

Ερωτευμένη δούκισσα

Η δούκισσα της Αλμπα τα είχε όλα: Πύργους και παλάτια, έργα τέχνης ανεκτίμητης αξίας μεγάλων Ισπανών ζωγράφων, όπως ο Γκόγια και ο Βελάσκεθ. Τίτλους ευγενείας όσους κανένας άλλος άνθρωπος επί της Γης. Δεν μπορούσε, όμως, να παντρευτεί τον αγαπημένο της. Τα έξι παιδιά της δεν ήθελαν επ’ ουδενί να παντρευτεί, φοβούμενα προφανώς ότι θα χάσουν την κληρονομιά. Εκείνη εις μάτην επέμενε ότι ο καλός της και κατά 24 χρόνια νεότερός της, δημόσιος υπάλληλος, Αλφόνσο Ντιέζ, ήθελε «μόνο αυτήν» και μάλιστα είχε υπογράψει ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει το παραμικρό. Οπότε πήρε τη μεγάλη απόφαση να μοιράσει την τεράστια περιουσία της, σε παιδιά κι εγγόνια, όπως έγραψε η El Pais, κι ελεύθερη από δεσμεύσεις να παντρευτεί στα 85 της τον 60χρονο αγαπημένο της. «Ολοι οι μεγάλοι έρωτες πρέπει να τελειώνουν μ’ ένα γάμο», είχε πει η Ισπανίδα δούκισσα στο περιοδικό Vanity Fair, τον Μάιο, εξηγώντας γιατί ήθελε σώνει και καλά να παντρευτεί τον Αλφόνσο. Ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά, ως γνωστόν, αλλά μπορεί να βρει προσκόμματα, όχι απαραιτήτως και απροσπέλαστα, όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση της δούκισσας.

Ο Πούτιν, δύτης

Ακρως αποδοτική αποδείχθηκε η μόλις τρίτη κατάδυση του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μαύρη Θάλασσα απ’ όπου ανέσυρε πανευτυχής για την… τύχη του δύο ελληνικούς αμφορείς του 6ου αιώνα. Και για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τις καταδυτικές ικανότητες του Ρώσου πρωθυπουργού, αλλά και της απροσδόκητης τύχης του, οι κάμερες των ρωσικών Μέσων κατέγραψαν καρέ καρέ την πορεία της ανακάλυψης. Στημένο ή όχι, αφού οι αμφορείς βρέθηκαν σε βάθος μόλις δύο μέτρων, ο Πούτιν είχε μια ακόμη ευκαιρία να επιδείξει τις δεξιότητές του στον ρωσικό λαό, ενόψει και των προεδρικών της επόμενης χρονιάς. Οι κατά τόπους περιοδείες του ισχυρού άνδρα της Ρωσίας, τον έφεραν στη χερσόνησο του Ταμάν, όπου και η αρχαία Φαναγορία, η μεγαλύτερη ελληνική πόλη επί ρωσικού εδάφους. Η ανακάλυψή του, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής, ανάγεται στην εποχή του πρώιμου Βυζαντίου, όταν κατά τη φόρτωση των αμφορέων στα καράβια κάποιοι έσπαγαν και τους πετούσαν στη θάλασσα.

Αγωγή στη νύφη

Ενας Μαλαισιανός, παρ’ ολίγον γαμπρός, ζητεί αποζημίωση 360.000 δολαρίων από την πρώην μνηστή του, επειδή τον εγκατέλειψε έξι ώρες πριν από τον γάμο τους. Η αγωγή κατατέθηκε στο βορειοανατολικό κρατίδιο Κελαντάν και, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο 32χρονος άνδρας και η οικογένειά του ήρθαν «σε εξαιρετικά δύσκολη θέση», όταν η νύφη ακύρωσε τον γάμο, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Οπως γράφει σχετικά η εφημερίδα Guardian, ο γαμπρός και η οικογένειά του είχαν οργανώσει γαμήλια δεξίωση για 1.200 καλεσμένους και προφανώς επιβαρύνθηκαν με τεράστια έξοδα, γι’ αυτό και ζητούν αποζημίωση από τη νύφη και τον πατέρα της. Ας σημειωθεί ότι η νύφη ακύρωσε τον γάμο χωρίς να δώσει εξηγήσεις ή να επικαλεστεί κάποιο κώλυμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή