Δεν θέλουν φιλιά σε χώρους εργασίας

Δεν θέλουν φιλιά σε χώρους εργασίας

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια εταιρεία στη Γερμανία, η οποία δίνει συμβουλές σε θέματα κοινωνικής συμπεριφοράς, ζητεί να απαγορευθούν τα φιλιά στους χώρους εργασίας. Η εταιρεία Knigge διατείνεται ότι η συνήθεια να χαιρετιούνται συνάδελφοι και επαγγελματικοί εταίροι με φιλιά είναι δυσάρεστη για πολλούς Γερμανούς.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Χανς-Μίκαελ Κλάιν ισχυρίζεται ότι έχει λάβει αρκετά e-mails από εργαζομένους γι’ αυτό το θέμα και συμβουλεύει τον κόσμο να επιμείνει στην παραδοσιακή χειραψία όταν βρίσκεται σε χώρους εργασίας. «Δεν μπορούμε να το απαγορεύσουμε», είπε στο BBC. «Αλλά πρέπει να προστατέψουμε όσους δεν θέλουν να τους φιλούν. Οπότε, προτείνουμε όσοι δεν ενοχλούνται να το ανακοινώνουν μ’ ένα μικρό γραπτό μήνυμα στο γραφείο τους».

Ο κ. Κλάιν είπε ότι μόνο φέτος έλαβε πενήντα e-mails με παράπονα για την αύξηση της συχνότητας να χαιρετά κανείς με φιλί στο μάγουλο, καμιά φορά και στα δύο μάγουλα. «Ο κόσμος παραπονιέται ότι αυτή δεν είναι τυπική γερμανική συμπεριφορά», είπε. «Προέρχεται από μέρη όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Νότια Αμερική κι ανήκει σ’ ένα συγκεκριμένο πολιτισμικό περιεχόμενο. Δεν μας αρέσει, λένε».

Η εταιρεία πραγματοποίησε συνάντηση για το θέμα και διεξήγαγε σχετική έρευνα τόσο στους δρόμους όσο και στα σεμινάρια. «Οι περισσότεροι είπαν ότι δεν τους αρέσει. Αισθάνονται ότι υπάρχει μια ερωτική εκδοχή σ’ αυτό – ένα είδος σωματικής επαφής, που μπορεί να χρησιμοποιούν οι άνδρες για να πλησιάσουν τις γυναίκες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ευρώπη υπάρχει μια «κοινωνική απόσταση ασφαλείας» γύρω στα εξήντα εκατοστά, η οποία θα έπρεπε να είναι σεβαστή.

«Κnigge» σημαίνει «σωστή συμπεριφορά» και η έδρα της εταιρείας βρίσκεται σ’ έναν πύργο ογδόντα χιλιόμετρα έξω από το Ντόρτμουντ στη δυτική Γερμανία. Στο παρελθόν έχει γνωμοδοτήσει για τον σωστό τρόπο τερματισμού μιας σχέσης μέσω γραπτού μηνύματος καθώς και αντιμετώπισης μιας μύτης που τρέχει δημοσίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή