Κλείνει το Αγαλμα της Ελευθερίας

Κλείνει το Αγαλμα της Ελευθερίας

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τις 11/9/2001, η αμερικανική κυβέρνηση έκλεισε το Εθνικό Μνημείο του Αγάλματος της Ελευθερίας, το σύμβολο των ονείρων ενός έθνους και ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά αξιοθέατα. Η υπηρεσία του εθνικού πάρκου ανέφερε ότι η παρουσία ανθρώπων στο εσωτερικό του δεν θα ήταν ασφαλής, επειδή οι διασώστες ενδεχομένως να μην μπορούσαν να τους βγάλουν έξω σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Τρία χρόνια αργότερα, η βάση, το κατάστρωμα και το παρατηρητήριο ξανάνοιξαν έπειτα από βελτιώσεις 6,7 εκατ. δολαρίων στα συστήματα ασφάλειας και πυρασφάλειας. Πέντε χρόνια μετά, το 2009 ξανάνοιξε το στέμμα -και τα 146 στενά σκαλοπάτια που οδηγούν σ’ αυτό- την 4η Ιουλίου. Σήμερα το άγαλμα είναι και πάλι κλειστό.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κεν Σαλαζάρ λέει ότι χρειάζονται 27,25 εκατ. δολάρια επιπλέον για τις περαιτέρω βελτιώσεις στην ασφάλεια, που υποσχέθηκε το 2009. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι εργασίες, που αναμένεται να διαρκέσουν έναν χρόνο, δεν μπορούσαν ν’ αρχίσουν γρηγορότερα επειδή δεν είχαν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και η διευθέτηση των οικονομικών, μέχρι πριν από λίγους μήνες. Πρόσθεσαν επίσης ότι δεν θέλουν να είναι κλειστό το άγαλμα κατά την 125η επέτειό του, στις 28 Οκτωβρίου. Γι’ αυτό θα το κλείσουν την επομένη της επετείου. Ο κ. Σαλαζάρ είπε ότι η ανακαίνιση «είναι ένα μεγάλο βήμα για τη μεταφορά μιας εικόνας του 19ου αιώνα στον 21ο αιώνα» και η υπηρεσία του πάρκου ανακοίνωσε ότι τα έργα θα περιλαμβάνουν εκσυγχρονισμό των μηχανικών και ηλεκτρικών συστημάτων του αγάλματος, καθώς και του πυροσβεστικού εξοπλισμού. Οι δύο εξωτερικές κλίμακες θα χωριστούν η μία από την άλλη, η μία θα αποκτήσει τοιχίο για επιπλέον ασφάλεια και θα αντικατασταθεί ο ανελκυστήρας.

«Είναι ασφαλές τώρα, αλλά θα είναι ακόμη πιο ασφαλές όταν θα τελειώσουμε», είπε ο Ντέιβιντ Λούσινγκερ, ο επικεφαλής του μνημείου, προσθέτοντας ότι είναι αισιόδοξος πως οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως για την 126η επέτειο, τον Οκτώβριο του 2012.

Ο κ. Λούσινγκερ δεν πιστεύει ότι το κλείσιμο θα επηρεάσει τους εμπόρους οι οποίοι εξαρτώνται από τα πλήθη των τουριστών, διότι η Νήσος της Ελευθερίας θα παραμείνει ανοιχτή.

Πρόκειται για «περιορισμό, όχι για κλείσιμο», είπε από την πλευρά του ο Μάικ Μπουρκ, αντιπρόεδρος της Statue Cruises, που διοργανώνει τον περίπλου της Νήσου της Ελευθερίας. «Θα περιοριστεί η πρόσβαση στο βάθρο και το εσωτερικό του αγάλματος. Αυτή είναι η μόνη αλλαγή. Ο,τι υπάρχει έξω από τη Νήσο της Ελευθερίας παραμένει ανέπαφο. Δεν θα υπάρχουν σκαλωσιές και η διακοπή της δραστηριότητας θα είναι ελάχιστη».

Ωστόσο, κάποιοι τουρίστες διαφωνούν. Η 19χρονη Μπριάνα από το Σακραμέντο είπε ότι το άγαλμα απλώς δεν θα είναι το ίδιο χωρίς πλήρη πρόσβαση. «Μπορείς να δεις φωτογραφίες από το εξωτερικό του», είπε μετά την επίσκεψή της στο άγαλμα. «Το εσωτερικό του είναι η μοναδική εμπειρία εδώ». Απογοητευμένος δήλωσε και ο Φερνάντο Ριάνο, καλλιτέχνης δρόμου, στο Μπάτερι Παρκ. Αφότου ήρθε στις ΗΠΑ από την Κολομβία στη δεκαετία του 1990 -είπε- ένιωσε να τον συνδέει κάτι ιδιαίτερο με το άγαλμα. Αφότου πήρε την ιθαγένεια το 2005, το θεωρεί το απόλυτο σύμβολο της ελευθερίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή