Νέες επιχειρήσεις του συριακού στρατού

Νέες επιχειρήσεις του συριακού στρατού

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΜΑΝ. Αψηφώντας τις διεθνείς πιέσεις, το καθεστώς Ασαντ διευρύνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την καταστολή των διαδηλώσεων εις βάρος του. Χθες ο συριακός στρατός φέρεται να εισέβαλε στην πόλη Κουσάιρ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, ενώ πάνω από δέκα άρματα μάχης εμφανίστηκαν στο κέντρο της κωμόπολης Σαρακέμπ, σε απόσταση 50 χλμ. από τα σύνορα με την Τουρκία. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τουλάχιστον εννέα πολίτες σκοτώθηκαν στην Κουσάιρ όταν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, υποστηριζόμενοι από τανκ, άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους που διαδήλωνε κατά της κυβέρνησης. Στη δε Σαρακέμπ, φίλα προσκείμενοι στο καθεστώς παραστρατιωτικοί φέρονται να έχουν συλλάβει πάνω από 100 άτομα. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι ο συριακός στρατός επέστρεψε στη Χομς προκειμένου να συνθλίψει νέα διαδήλωση. Κάτοικοι της πόλης έκαναν λόγο για πάνω από πέντε νεκρούς.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις εις βάρος της Συρίας, βάζοντας στο στόχαστρο τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας καθώς και την κρατική εταιρεία παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Πρόκειται για την Εμπορική Τράπεζα της Συρίας, την οποία ο Λευκός Οίκος κατηγορεί για χρηματοδότηση της παραγωγής οπλικών συστημάτων και για στενή συνεργασία με το καθεστώς της Β. Κορέας και την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Syriatel. Η τελευταία είναι ιδιοκτησίας του εξαδέλφου του πρόεδρου της χώρας Μπασάρ Ασαντ, Ραμί Μαχλούφ, ο οποίος θεωρείται από τους Αμερικανούς ως ένα από τα πλέον διεφθαρμένα στελέχη του καθεστώτος.

Αργά χθες το βράδυ, επίσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν για τις εξελίξεις στη Συρία. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να βρίσκονται σε διαρκή επαφή τις επόμενες μέρες.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι ενδείξεις ρωγμών στα θεμέλια του καθεστώτος Ασαντ. Σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», η εμπιστοσύνη της οικονομικής ελίτ της χώρας στο πρόσωπο του προέδρου Ασαντ έχει κλονιστεί και ήδη αρκετοί επιχειρηματίες από τη Δαμασκό και την Αλέπο έχουν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την αντιπολίτευση. «Ο επιχειρηματικός κόσμος εξακολουθεί να φοβάται για την επόμενη μέρα στη Συρία, πλην όμως ολοένα και περισσότεροι μας προσεγγίζουν σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν ότι δεν θα κινδυνεύσουν σε περίπτωση κατάρρευσης του καθεστώτος», αποκάλυψε Αμερικανός αξιωματούχος στους «Νιου Γιορκ Τάιμς». Η ίδια πηγή προέβλεψε ένα ντόμινο εξελίξεων με πρωταγωνιστές την οικονομική ελίτ των σουνιτών μουσουλμάνων, οι οποίοι αποτελούν και την πλειοψηφία στη Συρία. «Τότε θα δείτε τη Δαμασκό να τυλίγεται στις φλόγες της εξέγερσης», σχολίασε. Στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο περί διαιρέσεων στο εσωτερικό του καθεστώτος. «Υπάρχουν αρκετοί στην κυβέρνηση που δεν κρύβουν πλέον τη δυσαρέσκειά τους για τη διαχείριση της κρίσης από τον πρόεδρο Ασαντ και τον κύκλο του», δήλωσε υπό τον όρο της ανωνυμίας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή