Πέντε Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί από βόμβα στο νότιο Αφγανιστάν

Πέντε Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί από βόμβα στο νότιο Αφγανιστάν

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Πέντε Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στο νότιο τμήμα του Αφγανιστάν από έκρηξη βόμβας. Το περιστατικό σημειώνεται λίγες μόλις ημέρες αφότου οι συμμαχικές δυνάμεις υπέστησαν το φονικότερο μεμονωμένο πλήγμα από την αρχή του πολέμου στο Αφγανιστάν, όταν οι Ταλιμπάν κατέρριψαν ελικόπτερο σκοτώνοντας 38 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 30 Αμερικανούς στρατιώτες. Την ίδια στιγμή, ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι για τρίτη φορά υποψήφιος διεκδικώντας το ανώτατο αξίωμα στη χώρα του στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2014, χρονική στιγμή που εκτιμάται ότι θα συμπέσει με το τέλος των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Η χθεσινή επίθεση αυξάνει σε 51 τους νεκρούς στρατιώτες της συμμαχικής δύναμης ISAF από τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι η βία έχει κορυφωθεί στο Αφγανιστάν, δεδομένου ότι τους πρώτους έξι μήνες του 2011 ο αριθμός των νεκρών ξένων στρατιωτών αυξήθηκε δραματικά όπως και ο αριθμός των νεκρών αμάχων, ο οποίος έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ από τις αρχές του πολέμου και την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν στα τέλη του 2001.

Από το γραφείο του προέδρου του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ανακοινώθηκε ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, δεν επιτρέπεται σε κανέναν να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία για τρίτη συνεχόμενη θητεία. Ο πρόεδρος Καρζάι, επεσήμαναν συνεργάτες του, επιθυμεί με αυτόν τον τρόπο να δώσει τέλος στη σχετική φημολογία. Πολιτικοί αντίπαλοι του Αφγανού προέδρου υποστήριζαν ότι ο Καρζάι, που είναι ο μοναδικός πρόεδρος του Αφγανιστάν από την εποχή της πτώσης των Ταλιμπάν, θα επιδιώξει να τροποποιήσει το Σύνταγμα προκειμένου να έχει δικαίωμα επανεκλογής για τρίτη θητεία. Επισημαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα ο Χαμίντ Καρζάι έχει χάσει πολλούς συμμάχους του, μετά την αναζωπύρωση της εξέγερσης των Ταλιμπάν.

Ο Καρζάι είχε αρχικώς στενούς δεσμούς με τη Δύση, η οποία τον υποστήριξε, όμως οι μεταξύ τους σχέσεις επιδεινώθηκαν κυρίως μετά τις κατηγορίες εναντίον του για διαφθορά, οι οποίες πλήθυναν μετά την επανεκλογή του το 2009, επανεκλογή εν μέσω έντονων καταγγελιών για νοθεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή