ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΑΧΘΗΚΕ Ο ΡΩΣΟΣ ΜΕΓΙΣΤΑΝΑΣ ΠΡΟΧΟΡΟΦ
Υπέρ της ένταξης της Ρωσίας σε Ευρωζώνη και Σένγκεν

ΜΟΣΧΑ. Υπέρ της ένταξης της Ρωσίας στην Ευρωζώνη και στη Συνθήκη του Σένγκεν τάχθηκε χθες ο Ρώσος μεγιστάνας Μιχαήλ Προχόροφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η δημιουργία «μιας μεγάλης Ευρώπης από τη Λισσαβώνα ώς το Βλαδιβοστόκ» θα βοηθήσει «κάποιες ευρωπαϊκές χώρες να αποφύγουν τη χρεοκοπία», εκτίμησε ο Ρώσος μεγιστάνας, ένας από τους 50 πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο με περιουσία που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 18 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Ομως ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκορ Σούβαλοφ φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη, καθώς εκτιμά ότι η ένταξη της Μόσχας στην Ευρωζώνη θα προκαλούσε «αδιέξοδο» και θα οδηγούσε «τη Ρωσία να εγκαταλείψει τις πολιτικές της θέσεις και την κυριαρχία της».

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΓΟΝΙΔΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Καταστροφή καρκινικών όγκων

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αμερικανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν, για πρώτη φορά, γονιδιακή θεραπεία για να καταστρέψουν με επιτυχία καρκινικούς όγκους, σε ασθενείς με λευχαιμία σε προχωρημένο στάδιο. Λεμφοκύτταρα Τ που ευθύνονται για την ανοσοποιητική άμυνα των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού, τα οποία τροποποιήθηκαν γενετικά, αποδείχθηκαν δραστικά κατά της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας, της πιο συχνής μορφής καρκίνου του αίματος και του μυελού των οστών. Σύμφωνα με τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, στη διάρκεια της πρώτης φάσης της δοκιμής, η θεραπεία επέτρεψε την ύφεση της νόσου για τουλάχιστον ένα χρόνο, σε δύο από τους τρεις ασθενείς που μετείχαν στην έρευνα. Ο τρίτος ασθενής παρουσίασε υποτροπή ύστερα από τέσσερις μήνες, αλλά σε εξασθενημένη μορφή.

ΣΤΗΝ ΑΤΥΧΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΧΕ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΧΙΜΠΑΝΤΖΗΣ

Ολική μεταμόσχευση προσώπου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Φωτογραφία της Κάρλα Νας, της γυναίκας που υποβλήθηκε σε ολική μεταμόσχευση προσώπου αφού είχε δεχθεί δαγκώματα χιμπαντζή το 2009, δημοσιεύθηκε χθες για πρώτη φορά. Η 57χρονη είχε χάσει τα μάτια, τη μύτη, τα χείλη, ένα τσίνορο και τα χέρια της, όταν το ζώο, βάρους 100 κιλών, που ανήκε σε φίλο, της επιτέθηκε. Σε δήλωσή της, η κ. Νας ανέφερε ότι έχει επανακτήσει την αίσθηση της όσφρησης και ότι θα μπορεί εφεξής να τρέφεται κανονικά. Η επέμβαση στο νοσοκομείο Brigham and Womens της Βοστώνης διήρκεσε 20 ώρες.

ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

«Ευγενικός» ο Μπρέιβικ

ΟΣΛΟ. Οταν καταθέτει στην αστυνομία είναι «ευγενικός», είπε ένας από τους ανακριτές του Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος ομολόγησε ότι είναι ο δράστης των δύο επιθέσεων, τον περασμένο μήνα, στη Νορβηγία, από τις οποίες σκοτώθηκαν 77 άνθρωποι. Ο Οσμπιορν Ράτσλιου της αστυνομίας του Οσλο είναι σύμβουλος της ομάδας που ανακρίνει τον Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ και εξήγησε στην εφημερίδα Dagbladet ότι οι αστυνομικοί προσπαθούν να του αποσπάσουν πληροφορίες, γι’ αυτό κι η προσέγγισή τους είναι να τον κάνουν να τους εμπιστευτεί κι όχι να «σπάσει». Οπότε κι εκείνος «είναι πολύ ευγενικός και λέει ότι θα εξηγήσει με λεπτομέρειες τις πράξεις του». Η τελευταία φορά που κατέθεσε ήταν την Τετάρτη και, σύμφωνα με τον Ράτσλιου, ο Μπρέιβικ είπε στην αστυνομία ότι «έτρεμε» τη μέρα των επιθέσεων, αλλά ότι «είχε στόχο και τις σχεδίαζε επί σειρά ετών».

ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΡΣΗΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

ΚΑΪΡΟ. Τη διαδικασία άρσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης εγκαινίασε η κυβέρνηση της Αιγύπτου χθες, δίνοντας τέλος στο νομοθέτημα, ηλικίας τριάντα ετών. Το υπουργικό συμβούλιο δήλωσε χθες ότι τηρεί τη δέσμευσή του για λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που προσέφερε στη μισητή αστυνομία του καθεστώτος Μουμπάρακ ευρεία ισχύ για την πάταξη κάθε αντιπολιτευόμενης φωνής. Ο νόμος έκτακτης ανάγκης είχε ψηφιστεί το 1981, μετά τη δολοφονία του προέδρου Σαντάτ από ισλαμιστές.

ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΤΡΕΙΣ ΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΕΣ

Επιχείρηση ρωσικής αστυνομίας

ΜΟΣΧΑ. Τρεις φερόμενοι εξτρεμιστές σκοτώθηκαν και ένας τέταρτος συνελήφθη κατά τη διάρκεια επιχείρησης της ρωσικής αστυνομίας στην επαρχία του Νταγκεστάν, στην περιοχή του Βορείου Καυκάσου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας του Νταγκεστάν, Βιάσεσλαβ Γκαζάνοφ, οι τέσσερις, που εθεωρούντο ύποπτοι για τη δολοφονία αξιωματικών της αστυνομίας, είχαν κρυφτεί σε σπίτι στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, Μαχασκάλα. Ενας εξ αυτών παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές. Στο πλαίσιο της επιχείρησης οι δυνάμεις της αστυνομίας ανατίναξαν την κατοικία στην οποία κρύβονταν οι τέσσερις. Η βία στο Νταγκεστάν είναι καθημερινό φαινόμενο, μετά τους δύο πολέμους στη γειτονική Τσετσενία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή