ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ

Τηλεφώνησε δέκα φορές ο Μπρέιβικ

ΟΣΛΟ. Δέκα φορές τηλεφώνησε στην αστυνομία για να παραδοθεί ο δράστης της διπλής επίθεσης στη Νορβηγία με τους 77 νεκρούς τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τον δικηγόρο του. «Ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ κατέθεσε αυτή την εβδομάδα ότι είχε τηλεφωνήσει στην αστυνομία πολύ πριν από τη σύλληψή του. Είπε ότι κάλεσε δέκα φορές, αλλά μόνο δύο μπόρεσε να συνδεθεί», δήλωσε ο Γκέιρ Λίπεσταντ στην εφημερίδα Aftenposten. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πελάτης του «χρησιμοποίησε τη λέξη «παραδοθεί» και ζήτησε από την αστυνομία να επιβεβαιώσει αν δέχεται το αίτημά του». Η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι έχει στη διάθεσή της ηχητικό υλικό με καταγεγραμμένο τηλεφώνημα του Μπρέιβικ, αλλά δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι έκανε κι άλλα τηλεφωνήματα, είπε εκπρόσωπος του Σώματος στην ίδια εφημερίδα.

ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ, 40 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ

Βομβαρδισμοί στο Ιράκ

ΒΑΓΔΑΤΗ. Τρεις νεκροί και τουλάχιστον 40 τραυματίες είναι ο απολογισμός των επαναλαμβανόμενων βομβαρδισμών, αργά το βράδυ της Πέμπτης, στη Βαγδάτη, αλλά και σε ακόμη δύο πόλεις του Ιράκ. «Δύο βόμβες εξερράγησαν κοντά στο σπίτι ενός αστυνομικού, στο κέντρο του Ραμάντι, και προκάλεσαν τον θάνατο τριών ατόμων και τον τραυματισμό 24», διευκρίνισε ο διευθυντής του νοσοκομείου της πόλης, Ιγιάκ Αράκ. Το Ραμάντι, περί τα 100 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης, ήταν το προπύργιο των εξεγερμένων σουνιτών. Νωρίτερα, βομβαρδίστηκαν συνοικίες της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δέκα ατόμων, ενώ άλλοι πέντε πολίτες τραυματίστηκαν όταν εξερράγη βόμβα σε περιοχή 75 χλμ. νοτίως της ιρακινής πρωτεύουσας.

ΠΡΟΣ ΙΣΡΑΗΛ, ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ

Εκκληση Λευκού Οίκου για ψυχραιμία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Λευκός Οίκος κάλεσε χθες το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους να αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα έθετε σε κίνδυνο τις προσπάθειες επανάληψης της ειρηνευτικής διαδικασίας, μετά την ισραηλινή απόφαση για την επέκταση εβραϊκού οικισμού στην ανατολική Ιερουσαλήμ και την οργή που αυτή προκάλεσε στους Παλαιστινίους. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, δεν απάντησε άμεσα στην ερώτηση αν η ισραηλινή ανακοίνωση για την κατασκευή 1.600 κατοικιών σε εβραϊκό οικισμό θα επηρεάσει το παλαιστινιακό σχέδιο για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο. «Η θέση μας γι’ αυτό το θέμα δεν έχει αλλάξει. Ασκούμε πιέσεις και στις δύο πλευρές να μην προβούν σε ενέργειες που θα καθιστούσαν δυσκολότερη γι’ αυτές μια συνάντηση για διαπραγμάτευση», είπε ο Κάρνεϊ.

ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΛΥΘΗΚΑΝ

Δέκα Καναδοί κέρδισαν το τζακ ποτ

ΟΤΑΒΑ. Δέκα Καναδοί που έχασαν ένα πρωί τη δουλειά τους διαπίστωσαν λίγες ώρες αργότερα ότι είχαν κερδίσει το τζακ ποτ στη λοταρία, όπως έγινε γνωστό χθες από τον εργοδότη τους. Οι 18 τεχνικοί ενός εργοστασίου της εταιρείας SMART Technologies κέρδισαν όλοι μαζί επτά εκατομμύρια δολάρια Καναδά. Οι δέκα από αυτούς είχαν πληροφορηθεί το ίδιο πρωί ότι απολύονται. Η εταιρεία τους, που ειδικεύεται στην κατασκευή ηλεκτρικών πλακετών, αποφάσισε να μεταφέρει ένα μέρος των δραστηριοτήτων της στο Μεξικό και να απολύσει δεκάδες υπαλλήλους της στην Οτάβα. Αν τα κέρδη μοιραστούν σε ίσα μέρη μεταξύ των 18, το μερίδιο του καθενός θα αντιστοιχεί σε μισθούς τεσσάρων ετών.

ΕΧΟΥΝ ΠΕΘΑΝΕΙ 36 ΑΤΟΜΑ

Κύμα καύσωνα στην Ιαπωνία

ΤΟΚΙΟ. Κύμα καύσωνα πλήττει το μεγαλύτερο τμήμα της Ιαπωνίας και έχει προκαλέσει τον θάνατο 36 ατόμων από τον Ιούλιο, ενώ έχει οδηγήσει σχεδόν άλλα 22.000 στα νοσοκομεία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία και τα ΜΜΕ. Αυτή την εβδομάδα, ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 35 βαθμούς Κελσίου επί τρεις συνεχόμενες μέρες και οι Αρχές ζητούν από τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση κλιματιστικών για εξοικονόμηση ενέργειας μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των 54 πυρηνικών αντιδραστήρων της Ιαπωνίας δεν λειτουργούν, πέντε μήνες μετά τον φονικό σεισμό και το τσουνάμι. Μόνο την Πέμπτη, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον καύσωνα και 900 άλλοι νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα υπερθερμίας, εκ των οποίων οι 20 σε σοβαρή κατάσταση.

ΓΙΟΥΛΙΑ ΤΙΜΟΣΕΝΚΟ

Απερρίφθη η αίτηση αποφυλάκισή της

ΚΙΕΒΟ. Ουκρανικό δικαστήριο απέρριψε χθες αίτηση αποφυλάκισης της ηγέτιδος της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο, παρά τη διογκούμενη ανησυχία όσον αφορά τα κίνητρα της κράτησής της. Το αρμόδιο δικαστήριο απεφάνθη ότι δεν υπάρχουν λόγοι που να δικαιολογούν την εξέταση της αίτησης για αποφυλάκιση της πρώην πρωθυπουργού, μία εβδομάδα μετά τη σύλληψή της για ασέβεια ενώπιον του δικαστηρίου κατά τη διάρκεια της δίκης της για κατάχρηση εξουσίας. Η απόφαση έγινε δεκτή με κραυγές «Ντροπή!» από τους φίλα προσκείμενους στην Τιμοσένκο βουλευτές, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στη μικρή δικαστική αίθουσα. Ο δικηγόρος της Γιούρι Σουκχόφ έκανε λόγο για «συνοπτική δικαιοσύνη», είπε ότι δεν υπάρχει δικαστικό σύστημα στην Ουκρανία κι ότι είναι παράλογο να μπαίνει κάποιος στη φυλακή και να μην έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει μια τέτοια απόφαση.

ΣΤΗ ΔΑΝΙΑ

Προηγείται η Κεντροαριστερά

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Τα κεντροαριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης στη Δανία εξακολουθούν να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, αν και -σύμφωνα με μία από αυτές- το κόμμα της κεντροδεξιάς κυβέρνησης εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, γεγονός που προοιωνίζεται αναμέτρηση στήθος με στήθος στις εκλογές του Νοεμβρίου. Η κήρυξη βουλευτικών εκλογών πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να προκηρυχθούν ακόμη και τον επόμενο μήνα. Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα Berlingske εμφανίζει τα κόμματα της Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας να προηγούνται σε ποσοστό 50,6% στην προτίμηση των ψηφοφόρων, ενώ το κόμμα του πρωθυπουργού Λαρς Λέκε Ράσμουσεν έχει ποσοστό 49,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή