Αποψη: Οι επενδυτές ζητούν εναλλακτική λύση

Αποψη: Οι επενδυτές ζητούν εναλλακτική λύση

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Γερμανοί θέλουν να το θάψουν. Οι Γάλλοι λένε ότι δεν αποτελεί καν αφετηρία συζήτησης. Παρ’ όλα αυτά, η άποψη ότι ο μόνος τρόπος για να αναχαιτιστεί η κρίση χρέους στην Ευρώπη είναι η έκδοση ευρωομολόγων με την υποστήριξη όλων των κρατών της Ευρωζώνης, δεν υποχωρεί. Μπορεί επισήμως ο Νικολά Σαρκοζί και η Αγκελα Μέρκελ να απέφυγαν το θέμα κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, αλλά μια σειρά αναλυτών εκτιμούν ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση εάν επιθυμούν να εμποδίσουν την αποσύνθεση της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης.

Το ευρωομόλογο κερδίζει έδαφος μεταξύ οικονομολόγων και άλλων ειδικών, όπως ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος. Θεωρείται μέσο για να αποτραπεί το υψηλό κόστος δανεισμού Ιταλίας και Ισπανίας, το οποίο θα μπορούσε να ανεβεί τόσο πολύ ώστε να τις οδηγήσει στη χρεοκοπία, μια εξέλιξη που θα μπορούσε τελικά να καταστρέψει το ενιαίο νόμισμα.

Πράγματι οι αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης θα ευεργετούνταν από την καλή αξιολόγηση χωρών, όπως η Γερμανία ή η Φινλανδία, και θα πλήρωναν χαμηλότερα επιτόκια για να δανειστούν σε σχέση με αυτά που θα κατέβαλλαν μόνες τους απέναντι στους πιστωτές τους. Παρ’ όλα αυτά, τα ευρωομόλογα είναι μια βαθιά αμφιλεγόμενη ιδέα, τόσο για τους οικονομολόγους όσο και για τους απλούς Ευρωπαίους πολίτες. Οι επικριτές λένε πως δεν θα έλυνε την κρίση χρέους και ίσως δημιουργούσε ανυπέρβλητη πολιτική ένταση. Επίσης οι πολέμιοι διατείνονται ότι τα ευρωομόλογα αδίκως θα ανέβαζαν το κόστος δανεισμού για χώρες όπως η Γερμανία, και αντί να προστατεύσουν το ευρώ, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διάλυση της ΟΝΕ.

Ωστόσο, τα ευρωομόλογα εξασφαλίζουν σταδιακά πολιτική υποστήριξη σαν μια μακροπρόθεσμη λύση. Ο ηγέτης των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, τάχθηκαν αμφότεροι υπέρ της προοπτικής, τις τελευταίες ημέρες. Πέραν όλων των γνωστών επιχειρημάτων υπέρ του ευρωομολόγου, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι επενδυτές ζητούν εναλλακτικές λύσεις για τα αμερικανικά ομόλογα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή