Βομβιστές–καμικάζι έσπειραν τον θάνατο στο Ιράκ

Βομβιστές–καμικάζι έσπειραν τον θάνατο στο Ιράκ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Αιματηρή υπενθύμιση για την επιβίωση της Αλ Κάιντα αποτελεί για την κυβέρνηση του Ιράκ και τις επιτόπου δυνάμεις των ΗΠΑ, η σειρά συντονισμένων βομβιστικών επιθέσεων που έπληξαν τη χώρα τη Δευτέρα. Χρησιμοποιώντας βομβιστές-καμικάζι, παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα και βόμβες κρυμμένες στο οδόστρωμα, οι τρομοκράτες χτύπησαν σε εννέα από τις 18 επαρχίες του Ιράκ, προκαλώντας τον θάνατο 63 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων, πέντε μόλις μήνες πριν από την προγραμματισμένη αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών.

Οι επιθέσεις συνέπεσαν με τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού και είναι οι πλέον αιματηρές από τον Μάρτιο, όταν βομβιστές αυτοκτονίας και ένοπλοι χτύπησαν το κτίριο της επαρχιακής κυβέρνησης στο Τικρίτ, σκοτώνοντας πάνω από 50 ανθρώπους. Στη χειρότερη επίθεση της Δευτέρας, δύο βόμβες σκότωσαν 35 ανθρώπους στην κατά πλειοψηφία σιιτική πόλη Κουτ, ενώ στο Τικρίτ, βομβιστής αυτοκτονίας επιτέθηκε σε φυλακή, όπου κρατούνται ύποπτοι ως μέλη της Αλ Κάιντα. Παρότι καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει μέχρι χθες το βράδυ την ευθύνη για τις επιθέσεις εναντίον σιιτικών αλλά και σουνιτικών στόχων, οι Αρχές κατηγόρησαν τη σουνιτική ισλαμική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ. Ειδικοί εκτιμούν ότι το γεωγραφικό εύρος των στόχων αποδεικνύει την ανθεκτικότητα της εξέγερσης, παρότι μια ημέρα αιματηρών επιθέσεων δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι σηματοδοτεί επάνοδο στην εποχή της εθνοτικής σφαγής στη χώρα το 2006 και 2007. Την επιχειρησιακή του ετοιμότητα έχει άλλωστε αποδείξει και κατά το παρελθόν το Ισλαμικό Κράτος. Πέρυσι τον Οκτώβριο, ένοπλοι ισλαμιστές είχαν καταλάβει χριστιανική εκκλησία της Βαγδάτης, ενώ κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης για απελευθέρωση των ομήρων, 52 όμηροι είχαν σκοτωθεί. Τον Μάρτιο, ένοπλοι επιτέθηκαν εναντίον της επαρχιακής κυβέρνησης στο Τικρίτ, προκαλώντας τον θάνατο 53 ανθρώπων.

Ιρακινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι επιθέσεις ισλαμιστών θα ενταθούν, όσο πλησιάζει η ημερομηνία αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα. «Ειρωνεία της τύχης αποτελεί το γεγονός ότι οι επιθέσεις αυτές των ισλαμιστών ενισχύουν τη θέση όσων υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για να αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη χώρα. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι οι ισλαμιστές χρειάζονται την παρουσία των Δυτικών στο Ιράκ για να δικαιολογήσουν ιδεολογικά την ύπαρξή τους», λέει ο αναλυτής του ινστιτούτου IHS Global Insight, Γκάλα Ριάνι.

Η Ουάσιγκτον κήρυξε πέρυσι τον Αύγουστο τη λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, ενώ ο αμερικανικός στρατός έχει πλέον ως αποκλειστική του αρμοδιότητα την εκπαίδευση Ιρακινών στρατιωτών και μελών των σωμάτων ασφαλείας. Ο περασμένος Ιούνιος ήταν, όμως, ο πλέον αιματηρός μήνας για τα αμερικανικά στρατεύματα τα τελευταία δύο χρόνια, με 14 νεκρούς – οι περισσότεροι θύματα βολών ρουκετών από σιίτες πολιτοφύλακες. Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι, αν και οι επιθέσεις έχουν περιοριστεί από τον Ιούνιο, οι δηλώσεις του πνευματικού ηγέτη των Σιιτών του Ιράκ, Μοκτάντα αλ Σαντρ, που έκανε λόγο για «υποχρέωση αντίστασης κατά των Δυτικών εισβολέων», δεν αφήνουν αμφιβολία για νέα έξαρσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή